Hovedinnhold

Sliteseier

KONSERT: a-ha Sted: Ullevaal stadion, Oslo Publikum: 25 000 (utsolgt) Aktuell plate: Lifelines

Denne saken handler om:

ULLEVAAL (VG) a-ha kjempet tungt for å dra i land hjemmeseieren da Ullevaal stadion i går kveld ble tatt i bruk som landslagsarena også for popmusikk.

Det sier seg selv at nervene ligger tjukt utenpå både band og støtteapparat når man velger en turnépremière på et stadion hvor ingen vet hvor lyden hopper, ettersom ingen har spilt der før. Ikke engang lydguru Sven Person kunne i går hindre at lyden stedvis på stadion ble både hard og ubalansert. I tillegg slet a-ha flere ganger med teknikken, noe som heller ikke fungerer altfor ofte som valium på nervebunter.

Det eneste man med sikkerhet kan si med landskamper på Ullevaal er at publikum stort sett befinner seg på hjemmelagets side. Slik var det definitivt i går kveld.

Støyen fra Vålerenga-klanens brøl ble tusendoblet da a-ha serverte sine største hits gjennom mer enn femten år, også mer uvante live-valg som «Scoundrel Days» og «Locust». Sistnevnte fungerte som duett, ettersom a-ha-fan Sondre Lerche ble invitert inn på scenen for å synge sin a-ha-favoritt sammen med idolene. Neste gang får kanskje Morten Harket lov til å stå sammen med Sondre og synge «Sleep On Needles»?

Uansett fikk publikum oppleve Norges største popgruppe gjennom tidene i behersket, men grei form - på en scene med særs smakfull lys-design og med to store filmmonitorer på hver side av scenen, slik at også VG-svingen fikk med seg hva som skjedde. De fikk også oppleve en start med «Afternoon High» - tittelen på hele evenementet, og de fikk også til slutt oppleve at de etter hvert hørte hva Morten Harket sang.

Han forsvant dessverre litt for ofte bak en kronisk tung basslyd, spesielt når lydbildet og arrangementene var på sitt rikeste.

Derfor ble også ballader som «Hunting High And Low» og «Stay On These Roads» - med blendende vakkert kor fra Anneli Drecker - konsertens musikalske høydepunkt.

Harket er for øvrig fremdeles i besittelse av landets beste popstemme, men brast et par ganger i de mest kompliserte partiene uten at det ødela noe for helhetsvurderingen. Han var nemlig ikke alene om å snuble i enkeltdetaljer i går kveld. Selv Vår Herre truet med tordenskyer i den lumre sommernatta, men heldigvis kom aldri regnet.

a-ha på Ullevaal var - og kommer alltid til å være - en historisk begivenhet, uavhengig av alle småproblemene som hvilte som en liten forbannelse over utførelsen. Så hvorfor skal man ikke for en gangs skyld se på en konsert mer som en begivenhet enn som en musikalsk prestasjon? I så fall ble det hjemmeseier. Selv om a-ha måtte slite for den.

STEIN ØSTBØ

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk