Hovedinnhold

Ny norsk design-dronning

Vant prestisjetung pris i Paris

I SENTRUM: Norske Gunhild Nygaard har gjort braksuksess med sine solokolleksjoner og lagt Paris for sine føtter. Nå håper hun å åpne sin egen butikkjede med utgangspunkt i den inspirasjonen hun henter fra miljøet i den franske hovedstaden. Foto: Jørgen Braastad/VG
I SENTRUM: Norske Gunhild Nygaard har gjort braksuksess med sine solokolleksjoner og lagt Paris for sine føtter. Nå håper hun å åpne sin egen butikkjede med utgangspunkt i den inspirasjonen hun henter fra miljøet i den franske hovedstaden. Foto: Jørgen Braastad/VG
PARIS (VG) I fjor hentet Karl Lagerfeld hjem utmerkelsen. I år er det Gunhild Nygaard som kan kalle seg «Årets designer i Paris».

Denne saken handler om:

GUNHILD NYGAARD

  • Født i Haugesund, men oppvokst i Bergen.
  • Tok sin designutdannelse på prestisjetunge Esmond, og jobbet senere som lærer ved skolens avdeling i Oslo.
  • Jobbet som modell på 90-tallet, før hun etablerte seg som designer hos blant annet Christian Dior og Givenchy.
  • Lanserte i 2007 sin solokolleksjon under merkenavnet «Gunhild».

Etter å ha jobbet for berømte motehus som Christian Dior og Givenchy i en årrekke, er firebarnsmoren fra Haugesund nå virkelig i ferd med å slå seg opp på egen hånd.

I 2007 kom hun med sin første solokolleksjon, og for en drøy uke siden kunne hun stolt ta imot prisen for Årets designer 2009 i Paris.

Utmerkelsen «Créateur de l'Année» ble overrakt av ordfører Bertrand Delanoë under en høytidelig seremoni i rådhuset.

Ingen begrunnelse

- Jeg ble virkelig overrasket. Det var utrolig gøy å få prisen, og jeg håper den kan hjelpe meg videre i karrieren, sier Nygaard da VG møter henne på berømte Cafe de Flore i Boulevard Saint-Germain.

Prisen deles ut innenfor en rekke ulike kategorier, og en av fjorårets prisvinnere var ingen ringere enn selveste Karl Lagerfeld for sin møbelkolleksjon. I år vant Nygaard for sin samling av kvinneklær under merkenavnet «Gunhild».

- Det merkelige var at juryen ikke gir noen som helst begrunnelse for prisen. Men jeg går ut ifra at de må ha likt det jeg har fått til, smiler hun over espressokoppen.

Etter å ha vokst opp i Bergen og utdannet seg innen klesdesign på Esmond, har hun bodd i Paris de siste 20 årene. Hun forteller at de nå prisbelønte plaggene er inspirert av det Nygaard selv mener kjennetegner den typiske pariserkvinnen.

- Hun er klassisk og elegant, men samtidig alltid moderne, uten at hun noen gang blir skrikende i stilen, sier den ferske prisvinneren, og legger til at hun bruker mye tid på å finne de rette stoffene til plaggene, som produserer i Paris. Det gjør at de er langt fra billige.

- Kvalitet

- Jeg vil lage basisklær som folk kan ha i mange år, og kvalitet koster. Men de er billigere enn Chanel, ler hun.

I dag selges plaggene hennes i en rekke eksklusive butikker rundt om i verden, blant annet i Roma, Istanbul og Tokyo - i tillegg til to butikker i hennes tidligere hjemby Bergen. Men går ting som Nygaard håper, vil plaggene hennes snart bli langt mer tilgjengelig.

- Målet mitt er å starte egne butikker rundt om i Europa. Men jeg innser at jeg i så fall trenger hjelp til en del praktisk. Det er begrenset hvor mye tid man har til rådighet når man har fire barn, sier hun.

Dette er designprisen:

** Utmerkelsen Créateur de l'Année forvaltes av Paris kommune, og deles ut en gang i året. Prisen skal fremme og skape blest om design i den franske hovedstaden.

** Statuetten som deles ut overrekes av ordføreren i Paris under en høytidelig seremoni i «Hotell de Ville».

** Det deles ut priser i 27 ulike kategorier, som design av møbler, sko, kvinneklær, herreklær, vesker og tilbehør.

** Tidligere har en rekke av verdens største designere blitt tildelt prisen, som Karl Lagerfeld, Christian Lacroix og Philippe Starck.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys