Hovedinnhold

Slik stemmer Europa: Norge på 4. plass

(VG Nett) Hellas har fått flest poeng i Melodi Grand Prix etter 1994, mens Norge befinner seg på 4. plass.

Denne saken handler om:

Det viser en gjennomgang av tallene som VG Fredag har gjort i samarbeid med VG Nett. Aleksander Rybaks eventyrsum på 387 poeng i Moskva i fjor fikk Norge opp fra 6. plass. Dermed passerte vi Malta og Sverige.

Her er listen over de fem øverste:

NABOSTEMMING: I Skandinavia, Øst Europa og på Balkan kan man tydelig se hvordan naboland stemmer på hverandre. Foto: VG Nett
NABOSTEMMING: I Skandinavia, Øst Europa og på Balkan kan man tydelig se hvordan naboland stemmer på hverandre. Foto: VG Nett

Hellas 1501 poeng
Russland 1468 poeng
Tyrkia 1400 poeng
Norge1357 poeng
Sverige 1345 poeng

Derfra er det et stort gap ned til Storbritannia på 6. plass med 1097 poeng.

Disse gir mest


Svenskene er våre største fans, etterfulgt av Island, Irland, Estland, Polen og Russland. Blant de landene som ikke har spesielt sans for norske Grand Prix-låter, finner vi Tyrkia, Bulgaria og Tsjekkia. Ikke engang i fjor, da Rybak håvet inn 12-ere og 10-ere, lot disse landene seg begeistre. Bulgaria ga 2, Tsjekkia og Tyrkia 3.

Studerer vi tallene nærmere, oppdager vi at stemmegivning og kjærlighet har noe til felles: Noen gir og gir, men får lite tilbake. Andre får og får, men gir lite.
Spania, Sveits og Moldova kan beskrives som land som er ulykkelig forelsket i Norge. Spania må gi 9,5 poeng til Norge for å få ett skarve poeng tilbake, Sveits må gi 5,7 og Moldova 4,8.

Motsatt er det med Norges forhold til Serbia, Bosnia og Danmark. For hvert poeng vi gir Serbia, får vi bare 0,3 tilbake. Fra Bosnia og Danmark får vi 0,5 poeng tilbake for hvert poeng vi gir.

Dette er de sterkeste alliansene

Disse nasjonene har gitt flest poeng til hverandre siden 1994
TIL FRA ANTALL POENG
Kypros Hellas 154
Tyskland Hellas 133
Frankrike Tyrkia 121
Norge Sverige 114
Kroatia Bosnia-Hercegovina 105
Nederland Tyrkia 103
Estland Russland 103
Danmark Sverige 101
Bosnia-Hercegovina Kroatia 101
Hellas Kypros 92
Sverige Norge 90

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys