Hovedinnhold

«NYTT PÅ NYTT» FEIRER 15 ÅR:

Øyeblikkene de aldri glemmer

** De morsomste gjestene ** Favorittgjestene ** Jons trusetabbe

MORSOM TRIO: Ingrid Gjessing Linhave, Jon Almaas og Knut Nærum gir det norske folk en annerledes og morsom oppdatering på nyhetsbildet den siste uken.
MORSOM TRIO: Ingrid Gjessing Linhave, Jon Almaas og Knut Nærum gir det norske folk en annerledes og morsom oppdatering på nyhetsbildet den siste uken.
Siden 1999 har gjengen i «Nytt på Nytt» underholdt det norske folk på fredagskveldene. Nå deler humortroikaen sine mest uforglemmelige øyeblikk.

Denne saken handler om:

«Nytt på Nytt»

  • «Nytt på Nytt» er en norsk versjon av det britiske satireprogrammet «Have I Got News for You».
  • Første episode ble sendt på NRK1 9.april 1999, og til nå har det blitt sendt 410 programmer.
  • Redaksjonen: Programleder Jon Almaas (1999-), Knut Nærum fast paneldeltaker (1999-) og Ingrid Gjessing Linhave (2013-).
  • Tidligere redaksjons- medlemmer: Linn Skåber (2007-2013) og Anne-Kat. Hærland (1999-2007). Trond-Viggo Torgersen var vikar for Anne-Kat. flere ganger, blant annet i 2003 og 2006.
  • Programmet har vunnet fem Gullruten-priser og fem Komipriser. I tillegg har programleder Jon Almaas vunnet tre Gullruten-priser for beste programleder.

I løpet av sine 15 år på TV-skjermen har «Nytt på Nytt» etablert seg som et av Norges mest populære program med rundt én million seere hver fredag. Skal vi tro programleder Jon Almaas (46) er suksessoppskriften enkel.

- De som så på oss da vi startet og ble lei av oss, har vi skiftet ut med nye seere. Det kommer hele tiden nye generasjoner som ikke har sett oss før, sier Almaas til VG.

Hissig gjest

Til tross for at det har blitt laget over 400 programmer av humorprogrammet er det enkelte episoder redaksjonen husker ekstra godt. Almaas husker spesielt godt en episode fra 2007.

- Blant topp tre er da Ronni Le Tekrø fyrte seg opp i studio. Han slo nevene i bordet og brølte: «Ingen disser Anne B. Ragde. Da blir jeg forbanna», før han forlot studio for å tisse, forteller programlederen.

Mens Almaas og Knut Nærum (53) vært med siden oppstarten i april 1999, overtok Ingrid Gjessing Linhave (36) som fast paneldeltaker etter Linn Skåber i fjor. De øyeblikkene Linhave husker best er før hennes tid i redaksjonen.

DEBUTEN: Jon Almaas fra den første sendingen, 9. april 1999. Foto: NRK
DEBUTEN: Jon Almaas fra den første sendingen, 9. april 1999. Foto: NRK

- Jeg synes alltid det er morsomt når «Bare Egil» er gjest i programmet. Også husker jeg veldig godt da «Radioresepsjonen» var på besøk, da Bjarte Tjøstheim satt foran panelet med en liten pult.

Ingen gjenbruk

Etter 15 år som programleder for et av Norges mest populære program, har Almaas fremdeles ikke fortalt den perfekte vitsen.

- Vi driver ikke med resirkulasjon. Vi kan ikke bruke de samme vitsene som vi har brukt før, det er vi ganske strenge på. Jeg jakter fremdeles på den perfekte vitsen.

Selv om trioen forbereder seg til hvert program, avviser de at de at alt er planlagt på forhånd.

- All dialog er spontan. Med en gang vi begynner å planlegge blir det stivt og unaturlig. Jeg vil le av vitsene til Knut og Ingrid, og ikke sitte og tenke at: åja, nå kommer den vitsen, sier Almaas og demonstrerer med en kunstig latter.

- Hadde Jon vært en bedre skuespiller, kunne vi forberedt oss bedre, responderer Nærum.

I likhet med de andre to synes Nærum det er vanskelig å huske sine beste vitser, og forteller at han trolig kunne sett fjorårets program og ledd av vitsene som om det var første gang han hørte de. Likevel er det en episode som ikke har gått i glemmeboka for «Nytt på Nytt»-veteranen.

NY I «NYTT PÅ NYTT»: Knut Nærum har vært fast paneldeltaker siden starten i 1999. Her er han i den første sendingen. Foto: NRK
NY I «NYTT PÅ NYTT»: Knut Nærum har vært fast paneldeltaker siden starten i 1999. Her er han i den første sendingen. Foto: NRK

- Vi satt og diskuterte lokale slagord og da måtte jeg innrømme at jeg ikke kunne Halden-sangen. Jeg spurte om det var noen i salen som kunne den, og da var det en mann som reiste seg opp og sang hele låten uoppfordret. Det var en kraftig tenor, mimrer Nærum.

Nervepirrende år

«Nytt på Nytt»-gjengens siste tilskudd legger ikke skjul på at hun har fått kjent på nervene etter at hun begynte i drømmejobben.

- Jeg printet ut hele statsbudsjettet og hadde det på nattbordet. Da fikk jeg beskjed om at jeg kunne ta det litt med ro. Men det har vært et år med nerver, forteller Linhave.

Har du gjort noen tabber på skjermen?

- Ingen store tabber som jeg kan huske, mer rare ting som har skjedd med kroppen på grunn av litt nervøsitet, latter blir mer fresing, og så videre, ler hun.

- Hva med dere andre?

- Jeg tabber meg aldri ut, og det er nok grunnen til at jeg ble valgt til å lede dette flaggskipet. Det blir som å lete etter feilskjær med lys og luppe, sier Almaas med en smil om munnen.

- Luppe? Det er ingenting som heter luppe. Hadde du sagt det på skjermen hadde det bare blitt klippet bort. Der har du grunnen til at du ikke gjør noen feil på skjermen, kommer det kjapt fra Nærum.

Selv om redaksjonen ikke har begått de helt store tabbene, kan de røpe at det ikke er alt som har slått like bra an.

- I den første sesongen i «Nytt på Nytt» hadde jeg bestemt meg for å gjøre et stunt under rulleteksten. Jeg gikk foran pultene for å takke kveldens gjester. Jeg hadde ingenting på meg nedentil, bortsett fra en liten truse, men det var ingen som la merke til det, forteller Almaas.

Dette visste du ikke om redaksjonen:

KOLLEGAER: Programleder Jon Almaas og paneldeltakeren Ingrid Gjessing Linhave og Knut Nærum forteller ting de ikke tror det norske folk vet om sine kollegaer. Foto: HELGE MIKALSEN / VG
KOLLEGAER: Programleder Jon Almaas og paneldeltakeren Ingrid Gjessing Linhave og Knut Nærum forteller ting de ikke tror det norske folk vet om sine kollegaer. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Knut og Ingrid om Jon:

- Jon er ganske flink til å spille en hel del instrumenter. Hadde du lagt sammen alle instrumentene, hadde nok Jon vært Norges beste på instrument, sier Knut.

- Det som er utrolig søtt med Jon var da han fant ut at de hadde tre skogmus i huset. Han tok vare på de og hver dag var det nye kapitler om musene. Som da den ene hadde forsvunnet fra buret, men poff var den tilbake. Nå er musene i skogen og jeg savner tiden Jon var museeier, forteller Ingrid.

Ingrid og Jon om Knut:

- Knut ler mye mer til vanlig enn hva han gjør på TV. Han har verdens fineste latter, sier Ingrid.

- Han har det vi kaller på idrettsspråket for bra leddutslag. Han er veldig fleksibel til å ikke være spesielt sportslig aktiv. Det må vel være gode gener, mener Jon.

Jon og Knut om Ingrid:

- Det er få som vet hvor flink Ingrid er til å synge og at hun er tidligere topproer, røper Knut.

- Hun banner veldig mye. Hun er veldig grov i målet, legger Jon til.

De morsomste gjestene

BLANT FAVORITTENE: Programleder, journalist og komiker Knut Borge er blant gjestene på topplisten til Jon Almaas. Foto: TROND SOLBERG / VG
BLANT FAVORITTENE: Programleder, journalist og komiker Knut Borge er blant gjestene på topplisten til Jon Almaas. Foto: TROND SOLBERG / VG

Jon: - Det er vanskelig å velge én gjest, men Knut Borge er på topplisten min. Han er en av de som kan si hva som helst og likevel få meg til å le. Han har en artig måte å snakke på, og jeg skulle ønske jeg kunne ha han ved siden av sengen min så han kunne snakke meg i søvn hver kveld.

Ingrid: - Jeg ble imponert over justisministeren (Anders Anundsen) og ordføreren fra Suldal (Torkel Myklebust) som kom etter TV-aksjonens budrunde. Jeg liker generelt ordførere som gjester, merker jeg!

Knut: - Programleder for Kulturforum, Trine Holmboe. Hun synes jeg var morsom.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys