Hovedinnhold

NRK felt for transe-TV

Aftenposten får kritikk for Hagens transe-kronikk

SKAPTE DEBATT: NRK gjorde stor suksess med TV-serien Jentene på Toten. Her er noen av mennene som deltok i programmet avbildet. Foto: Scanpix
SKAPTE DEBATT: NRK gjorde stor suksess med TV-serien Jentene på Toten. Her er noen av mennene som deltok i programmet avbildet. Foto: Scanpix
(VG Nett) NRK felles av PFU for å ha gått for langt i TV-serien «Jentene på Toten», og Aftenposten får sterk kritikk for Carl I. Hagens kronikk om samme serie.

Denne saken handler om:

Carl I. Hagens datter Camilla fikk medhold i sin klage mot NRK og serien som skildrer transpersoner. Blant de kvinnekledde mennene i serien var hennes tidligere ektemannn, som nå bærer navnet Lise Lindalen.

Før TV-serien gikk på lufta, gikk ikke statskanalen med på et ønske fra Carl I. Hagen om å fjerne sin tidligere svigersønns etternavn fra «Jentene på Toten».

Den prisbelønte serien handler om tolv transpersoner, og den tidligere Frp-formannens ekssvigersønn, Lise, var en av deltakerne.

Pressens Faglige Utvalg behandlet klagen fra Hagens datter tirsdag, og mener NRK har brutt paragraf 4.8 i Vær Varsom-plakaten, som sier følgende:

«Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til

SVIGERSØNN: Lise Lindalen var tidligere gift med Carl I. Hagens datter. Foto: Helge Mikalsen
SVIGERSØNN: Lise Lindalen var tidligere gift med Carl I. Hagens datter. Foto: Helge Mikalsen

eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernsaker eller rettssaker».

Enstemmig

Aftenposten får samtidig sterk kritikk av PFU for å ha trykket Carl I. Hagens transekronikk. Lise Lindalen hadde klaget inn avisen for kronikken, hvor Hagen gikk til kraftig angrep på sin tidligere svigersønn.

«Min anklage er ikke at han er transvestitt, det er ikke hans feil, det er medfødt og det er fullt akseptabelt og intet grunnlag for fordømmelse eller diskriminering. Min anklage og bebreidelse er at han burde, skulle og hadde et overordnet ansvar for å fortelle min datter om sin legning da deres forhold begynte å bli alvorlig», skrev Hagen i kronikken, der han anklaget ekssvigersønnen for ikke å ta hensyn til datteren da han sto frem som transperson.

Frp-nestorens tidligere svigersønn fikk medhold av PFU tirsdag. Også i dette tilfellet for brudd på paragraf 4.8 i Vær Varsom-plakaten.

- Begge sakene endte med fellelse, men for Aftenpostens del ble det formulert som sterk kritikk, sier Henrik Syse i Pressens Faglige Utvalg til VG Nett.

Uttalelsene om NRK og Aftenposten var begge enstemmige, etter at diskusjonsrundene var avsluttet.

- Begge fellelsene tar utgangspunkt i barnas interesser, i det som er en vanskelig familiekonflikt. Da skal pressen være forsiktig med å viderebringe en slik sak, av hensyn til barna, sier Syse.

Transe-kronikk

Hagens tidligere svigersønn - som nå altså kaller seg Lise Lindalen - valgte å stå frem med fullt navn i saken, og ga svar på tiltale til sin tidligere svigerfar.

Lindalen mente Carl I. Hagen brukte sin innflytelse som profilert politiker til å fronte den ene parten i en konflikt mellom to foreldre.

- Dette er også en fryktelig dårlig måte å drive familieterapi på. Det er ikke i media at slike saker hører hjemme. Det burde hørt hjemme i helt andre fora, sa Lindalen til VG Nett i mai.

Les flere nyheter på Rampelys-forsiden 
Følg Rampelys på Facebook 

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys