Hovedinnhold

Åsne Seierstad skriver 22. juli-bok

FØLGER RETTSSAKEN: Åsne Seierstad følger rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo Tinghus. Hun skriver for Newsweek, men forbereder også materiale til bok om rettssaken. Foto: Mattis Sandblad
FØLGER RETTSSAKEN: Åsne Seierstad følger rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo Tinghus. Hun skriver for Newsweek, men forbereder også materiale til bok om rettssaken. Foto: Mattis Sandblad
Åsne Seierstad (41) skriver bok om 22. juli-rettssaken. Journalisten og forfatteren synes den største utfordringen er at hun selv føler seg så berørt.

Denne saken handler om:

Hver dag siden 16. april har Seierstad vært i retten og fulgt rettssaken mot Anders Behring Breivik for det amerikanske tidsskriftet Newsweek.

Parallelt jobber hun med en bok som skal handle om rettssaken og enkeltskildringene som kommer frem.

- Jeg skriver en bok om rettssaken og prøver å holde meg til det. Det er viktig å ha noen rammer.

- Men via de som er i retten, kommer jeg rundt til historiene fra dem som var i Regjeringskvartalet, til de pårørende, de etterlatte og til Utøya, sier Seierstad til VG i en lunsjpause i retten.

Som krigskorrespondent dekket Seierstad konflikten i Irak (2003) og Afghanistan (2001). Fra 1998 til 2000 jobbet hun i NRK Dagsrevyen, og dekket blant annet krigen i Kosovo i 1999.

Føles utfordrende

Men det som nå skjer i Oslo tinghus er kanskje det mest utfordrende Seierstad har opplevd i sin yrkeskarriere:

- Den største forskjellen er at jeg føler meg så berørt selv. Man kan ikke unngå å bli berørt. Da jeg skulle dekke hendelsen for Newsweek i uken etter 22. juli i fjor, klarte jeg ikke å intervjue ofrene.

- Heldigvis ville Newsweek heller ha en analytisk artikkel. De mente det allerede hadde vært så mye fokus på ofrene. Så de ville heller at jeg skulle skrive om reaksjonen i Norge, forteller Seierstad.

Etter fire år litt på sidelinjen, der Seierstad ikke minst ble tobarnsmor, begynte hun i fjor å dekke den arabiske verden for Morgenbladet.

Artiklene ble igjen oversatt og solgt videre til utenlandske medier av Seierstads agent. Slik kom kontrakten og kontakten med Newsweek.

- Jeg skal prøve å skrive noen større saker for dem nå i løpet av de 10 ukene rettssaken varer, forteller Seierstad som har leid seg et advokatkontor i sentrum disse ukene.

- Jeg går dit først for å jobbe før jeg går hjem. Det må jeg, sier Seierstad.

Raskt på åstedet

Som krigskorrespondent i Bagdad var Seierstad raskt på åstedet etter rakettnedslag for å intervjue ofre og pårørende:

- Jeg banket blant annet på porten til et hus der det bodde en familie som bare få timer tidligere hadde mistet tre sønner drept av splinter i samme sekund. De hadde lekt i bakgården. Jeg snakket med foreldrene, reiste meg og gikk.

- Her hjemme er jeg en del av det som har rammet oss. Det er dessverre slik at det virker lettere å jobbe med det man har journalistisk distanse til, konstaterer hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys