Hovedinnhold

Linnéa Myhre: - Sykdommen skal helt bort

*Får «Tabu-prisen» for «Evig søndag»

LYSERE: Linnéa Myhre ser lysere på livet enn på lenge. Nå blir hun tidelt «Tabu-prisen» for sin åpenhet rundt spiseforstyrrelse og depresjoner. Foto: Terje Bringedal/VG
LYSERE: Linnéa Myhre ser lysere på livet enn på lenge. Nå blir hun tidelt «Tabu-prisen» for sin åpenhet rundt spiseforstyrrelse og depresjoner. Foto: Terje Bringedal/VG
Linnéa Myhre (22) har lagt bak seg en av sine mørkeste perioder. Etter høstens store boksuksess flytter hun igjen fra moren og tilbake til Oslo, klar for å ta imot livet og kjærligheten.

2011 var et tungt år for Linnéa. Siden hun av bladet MANNs lesere i fjor ble kåret til Norges mest sexy kvinne, har hun mistet mange kilo. Slik beskrev hun det i boken sin «Evig søndag» - en bok hun var sikker på at hun aldri ville leve lenge nok til å få skrevet ferdig.

«Jeg hater meg selv, jeg hater kroppen min, jeg hater fettet på bena, jeg hater fettet i ansiktet, og mest av alt hater jeg at jeg er nødt til å hate alt dette».

Les også: Bokanmeldelse: Linnéa Myhres debutbok: «Sårbar og besserwisser» 

Flyttet hjem til mor

Hun valgte å flytte hjem til moren i Molde for å bli frisk.

- Jeg trengte en pause. Tid til å fokusere på det som er viktigst. Jeg er utrolig glad i mamma, og har ofte bare ønsket å dra hjem for godt for å bli tatt vare på. Så jeg ga etter, og dro hjem for å få den omsorgen jeg trengte. Den innebærer ikke nødvendigvis så mye, bare tilstedeværelsen er nok. Å ha noen der om søndagene var så utrolig viktig, sier 22-åringen.

Les også: Sinna-Linnéa avslutter bloggen med bok 

«Sinnabloggeren» har hatt godt av tiden hjemme med familie og venner. At hun også av forlaget beskrives som en av tidenes raskest selgende norske debutforfattere, og at boken «Evig søndag» har et opplag på hele 25.000 har fått henne til å åpne øynene. I boken beskriver hun hverdagen med anoreksi og depresjoner. For denne åpenheten rundt hennes psykiske lidelser mottar hun denne uken «Tabu-prisen».

SKRØT: Aksel Hennie har tidligere sagt til VG at han beundrer Linnéa Myhre for hennes mot og ærlighet. Her er de sammen på lanseringsfesten til debutboken hennes «Evig søndag». Foto: Mattis Sandblad/VG
SKRØT: Aksel Hennie har tidligere sagt til VG at han beundrer Linnéa Myhre for hennes mot og ærlighet. Her er de sammen på lanseringsfesten til debutboken hennes «Evig søndag». Foto: Mattis Sandblad/VG

- Det betyr mye

- Det betyr vel at jeg har gjort noe viktig for noen. Det betyr mye at det er mange som finner en mening med å lese boken og at det kan hjelpe dem. Både personer som sliter, men også for folk som kjenner noen som sliter. Boken gir et innblikk i hvordan det er å leve med spiseforstyrrelser, sier hun.

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse mener bloggeren gir mange som sliter et håp om en bedre framtid.

Les også: Blogg-Linnéa hyllet av Aksel Hennie 

Bryter tabuer

- Linnéa er en veldig moden ung dame som tør å dele og bryte tabuer. Dette har stor betydning for mange. Hun viser at sårbarheten kan føre henne videre. Hun har vært åpen på at hun ikke ønsker å leve, og hun har gått fra det dype mørket til å nå se muligheter. Det gir mennesker i en lignende situasjon et håp, sier generalsekretær i Rådet for psykisk helse, som deler ut prisen.

Bloggeren har fått tilbake mye av livsgløden etter tiden hjemme i Molde, men etter at hun har feiret jul i hjembyen, tar hun til mot og flytter tilbake til hovedstaden.

- Ting går mye bedre for tiden. Det tar bare tid å bygge seg opp igjen. Før var det et problem bare å skulle spise ute, men med tiden lærer man, og jeg har i det hele tatt blitt veldig flink til å ville meg selv godt. Jeg gleder meg til å starte på nytt i Oslo, selv om jeg er dritlei av både byen og de samme trynene. Men nå håper jeg bare det går oppover. Jeg stoler ikke helt på meg selv, men så lenge man er ved godt mot må man prøve, sier hun.

Les også: Linnéa Myhre: - Jeg skal slutte å blogge 

VIL SKRIVE MER: Linnéa Myhre ønsker nå å fokusere på å bli helt frisk og på sikt kunne livnære seg av å være forfatter. : Foto: Anette Karlsen/NTB scanpix
VIL SKRIVE MER: Linnéa Myhre ønsker nå å fokusere på å bli helt frisk og på sikt kunne livnære seg av å være forfatter. : Foto: Anette Karlsen/NTB scanpix

Optimistisk

- Hvordan du ser på framtiden?

- Jeg ser fram til den. Tidligere eksisterte den så vidt, sier hun.

- Øyner du et håp om å bli helt frisk?

- Sykdommen skal helt bort, og jeg jobber med det. Man blir bedre for hver dag, og til slutt blir man helt frisk. Man må bare jobbe masse med det, forteller hun optimistisk.

Tar utfordringen

Høstens forfatterutgivelse har også gitt mersmak. Nå planlegger hun å søke på en skriveskole og på sikt kunne livnære seg av å være forfatter.

- Jeg trives veldig godt med å skrive, jeg kan ikke se for meg å starte med noe annet. Å bli virkelig god ligger nok veldig mye hardt arbeid unna, men jeg tar utfordringen, sier hun.

22-åringen er fremdeles singel, men tror ikke hun ville hatt problemer med å fungere godt i et forhold med sin nåværende helsetilstand.

- Du må huske at jeg ikke er et psykisk problem. Selv om det foregår visse tankeprosesser inne i hodet mitt, plager det sjelden noen andre enn meg selv. Jeg tror nok det ville vært tyngre å leve med noen som for eksempel er depressiv. Men jeg trives uansett best i eget selskap, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys