Hovedinnhold

Paul Curran: - Nordmenn er dårlige til å ta kritikk

MØTTE PRESSEN: Kort etter at oppsigelsen ble kunngjort i dag, møtte avtroppende operasjef Paul Curran (46) pressen i operabygget i Bjørvika. Foto: Atle Jørstad
MØTTE PRESSEN: Kort etter at oppsigelsen ble kunngjort i dag, møtte avtroppende operasjef Paul Curran (46) pressen i operabygget i Bjørvika. Foto: Atle Jørstad
BJØRVIKA (VG Nett) Avtroppende operasjef Paul Curran (46) erkjenner at han er en tøff leder, men sier nordmenn må bli vant til å ta imot kritikk.

Denne saken handler om:

46-åringen begynte i jobben som leder for Den Norske Opera i august 2007. Åremålet går ikke ut før om to år.

- Det er på tide. Jeg hadde en misjon og en visjon som jeg trodde skulle ta 5-6 år å gjennomføre. Med hardt arbeid har dette blitt gjort på 3-4 år. Vi gjennomførte det på kortere tid enn planlagt, sier Curran til VG Nett om hvorfor han slutter.

Nyheten om den kritiserte operasjefens avgang kom brått mandag, det til tross for at Curran lenge er blitt kritisert for sin lederstil.

Sist ut var regissør Stein Winge, som kritiserte operasjefen for å være en nybegynner som bare tenker på seg selv og sine venner.

- Hvordan vil du selv betegne din lederstil?

- Jeg har alltid vært «from the front». Vi bruker tre ord, tre verdier: Profesjonell, uredd og generøs. Jeg leder fra fronten, og er veldig uredd for å svare på spørsmål, sier Curran, og fortsetter:

- Jeg er også generøs med skryt og kritikk. Nordmenn er ikke vant til kritikk og er dårlige til å ta imot kritikk. Men den siste tiden har det blitt mye bedre her, sier han, og understreker at det å kunne ta konstruktiv kritikk er ekstremt viktig.

- Hva mener du om Stein Winges kritikk, og var den utslagsgivende?

- Selvfølgelig ikke. Jeg sa opp i desember, og dette er mindre enn en uke siden, sier Curran, og viser ellers til uttalelsene han ga til VG for under en uke siden.

- I pressemeldingen om din avgang står det at du sa opp i desember. Hvorfor blir det kjent først nå?

- Jeg ble spurt om å tenke meg om, og det gjorde jeg. Det er en stor avgjørelse, som ikke er lett å ta.

Magefølelse

- Har operadirektør Tom Remlov forsøkt å overtale deg til å bli?

- Han ba meg tenke gjennom avgjørelsen. Det har jeg gjort, og kommet fram til samme avgjørelse.
Min magefølelse er at tiden er inne. Jeg har ledet selskapet til et høyt artistisk nivå - det så vi på lørdag med premieren på Peter Grimes. Det er jeg veldig stolt av.

- Når tok du den endelige avgjørelsen, og hvorfor ventet dere til nå med å gå ut med saken?

- Den endelige avgjørelsen tok jeg i april, men det vi har ikke gått ut med det fordi vi var i midten av en krevende oppsetning. Vi er en opera, ikke en fabrikk, og må være sensitive i forhold til den artistiske prosessen og tiden det tar, sier han.

- Jeg ville at premieren på lørdag ikke skulle bli påvirket av en nyhetssak om meg, legger han til.

Gråter ikke

- Hvordan har du opplevd kritikken du har fått?

- Jeg tar kritikk som en mening, ikke kritikk. Ledere blir kritisert, og jeg tar det ikke personlig eller gråter over det. Men ikke tro et sekund at det har noe med denne avgjørelsen å gjøre.

- Men kritikken mot lederstilen din har pågått lenge nå ...

- That's the same thing, svarer Curran kort.

MED FRA BEGYNNELSEN: Paul Curran poserer stolt foran den uferdige Operaen i Oslo som nyansatt sjef tilbake i 2007. Foto: SCANPIX
MED FRA BEGYNNELSEN: Paul Curran poserer stolt foran den uferdige Operaen i Oslo som nyansatt sjef tilbake i 2007. Foto: SCANPIX

- Da vi ringte deg om din fremtid i forrige uke, sa du at du skulle at en dag om gangen?

- Selvsagt. Mitt ansvar er å beskytte de som jobber her, og jeg må jobbe for at de får det beste omgivelsene å jobbe i. Treneren annonserer ikke at han sier opp dagen før OL.

- Tar du noe som helst selvkritikk rundt det som har kommet frem?

- Ja, mye. Jeg er mer kritisk mot meg selv enn alle andre, og kritikken er den samme som jeg har mot meg selv.

Curran, som skal ha levert inn oppsigelsen allerede før jul i fjor, velger nå i stedet å fortsette som regissør. Han blir kun sittende i jobben som operasjef ut året, og jakten på Currans arvtager er allerede i gang.

Stormfull uke

Det skal ha vært stor indre uro i Operaen i lang tid. Nyheten om oppsigelsen kommer i kjølvannet av en uke hvor det har stormet ekstra rundt operasjefen.

I forrige uke gikk regissør Stein Winge i strupen på Curran, som han mente ikke gjorde en god jobb.

- Det er sørgelig å se at sjefen ved Operaen kun tenker på seg selv og sine gamle venner. Alle hadde jo gledet seg til dette bygget og alle forestillingene som skulle komme. Men istedenfor å få Operaen til å fly, så ligger den nå nede i sanden og kaver, uttalte Winge til VG .

I dag er Winge en fornøyd mann. Han sier til VG Nett at Curran har gjort det eneste rette.

LES MER OM WINGES REAKSJON HER 

Drar til Santa Fe

I sommer setter Paul Curran opp «La Bohème» ved Santa Fe-operaen. I august returnerer han til Oslo for å regissere «Tryllefløyten», som åpner 2011/2012-sesongen i Operaen.

Administrerende direktør for Den Norske Opera og Ballett, Tom Remlov, roser den avtroppende operasjefen i pressemeldingen.

- Dette har vært en krevende periode både for DNO&B og for Nasjonaloperaen, og Paul har forvaltet sitt ansvar med stort engasjement, imponerende kunnskap og et ubestridelig talent.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys