Hovedinnhold

Kirken: Færre ledige plasser i Wenches bisettelse

STATSBEGRAVELSE: Wenche Foss bisettes mandag i Oslo Domkirke. Her er hun i Erik Byes begravelse i 2004. Foto: Trond Solberg
STATSBEGRAVELSE: Wenche Foss bisettes mandag i Oslo Domkirke. Her er hun i Erik Byes begravelse i 2004. Foto: Trond Solberg
(VG Nett) Domkirken har utvidet kapasiteten til Wenche Foss' bisettelse, men det blir likevel færre ledige plasser enn først antatt.

Denne saken handler om:

Det forteller domprost Olav Dag Hauge til VG Nett.

Domkirken har i utgangspunktet plass til 800 personer, men til Wenche Foss' bisettelse har kapasiteten blitt utvidet til 1000. Årsaken til at det likevel blir færre ledige plasser til folk som vil overvære seremonien er de reserverte plassene og direkteoverføringen på fjernsyn.

Følg Wenche Foss' bisettelse direkte på VGTV fra kl. 13.00 mandag 

- NRK må ha noe plass for å produsere direkteoverføringen, så vi får plass til noen flere enn 800 inne i kirken, sier domprosten.

Les også: Bisettelsen åpen for alle 

Hauge har ikke den fullstendige oversikten, men sier det er ventet flere på den reserverte listen enn de trodde i utgangspunktet.

- Vi får bare se. Vi vil gjøre alt vi kan for å få folk inn. Dette går også direkte på TV, og det er et godt alternativ, sier han.

Ber om forståelse

Både familien, andre pårørende og offentlige gjester som kongen og dronningen, statsministeren og kulturministeren vil overvære bisettelsen.

- Vi ber om forståelse for at vi nok ikke har kapasitet til alle som ønsker å delta på seremonien inne i kirken. Vi har også begrensede muligheter gjennom brannforskrifter og antall sitteplasser, sier kommunikasjonsrådgiver Kjell Svarstad i Oslo bispedømme, som likevel understreker at de ønsker så mange som mulig velkommen.

- Så skjønnsomt som mulig vil vi bygge opp en kø utenfor kirken i nærheten av tårnfoten. Den køen må bygge seg opp på fortauet i Kirkegata mot Karl Johans gate. De som står først i køen blir sluppet først inn til de ledige plassene vi har. Vi ber om forståelse for det, på grunn av kapasiteten i kirken, sier han.

Han forteller at de vil slippe inn de som ønsker å overvære seremonien fra klokken 13.00. En endelig gjesteliste for de reserverte plassene foreligger først mandag formiddag.

Våger ikke overslag

- Har dere noen alternativer til de som ikke kommer inn?

- Vi har ikke budsjetter eller kapasitet til noe utenfor, så alternativet er å overvære seremonien direkte på fjernsynet. Men vi ønsker å strekke oss så langt som mulig i forhold til kapasiteten når det gjelder å gi plass til de som ønsker å overvære sørgehøytideligheten, sier Svarstad.

Det er foreløpig uklart hvor mange færre plasser som blir tilgjengelige i kirken.

- Jeg våger ikke komme med et overslag på nåværende tidspunkt. Hvor mange som kan slippes inn fra køen utenfor kirken har vi ikke oversikt over før utover formiddagen i morgen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys