Hovedinnhold

Han er Norges svar på Monet

Stor utstilling på stjernegalleri i New York

STILLER UT: «August Morning er hovedbildet på Tore Hogstvedts utstilling i metropolen. Foto: Tore Hogstvedt
STILLER UT: «August Morning er hovedbildet på Tore Hogstvedts utstilling i metropolen. Foto: Tore Hogstvedt
(VG Nett) Billedkunster Tore Hogstvedt (43) fra Siljan gjør stor suksess i inn- og utland. I juni skal han stille ut sine malerier i New York.

Denne saken handler om:Tore Hogstvedt blir av franske kritikere sammenlignet med impresjonistiske malere som Monet, Sisley og Pisarro.

Internasjonal

43-åringen har vakt stor internasjonal interesse etter at han stilte ut maleriene sine i Versailles for noen år tilbake.

Nå skal han stille ut på Agora Gallery i storbymetropolen New York, en rekke superstjerner står på kundelisten.

Både Jessica Lange, Sarah Jessica Parker, Christina Aguilera (25) og Soprannos-skuespillerne står på gjestelisten til kunst åpningen den 29. juni.

BILLEDKUNSTER: Tore Hogstvedt gjør stor suksess som billedkunster. Foto: Privat
BILLEDKUNSTER: Tore Hogstvedt gjør stor suksess som billedkunster. Foto: Privat
- New York er kunstnernes mekka, og det er en drøm å stille ut der. Det kan sammenlignes med skuespillere som drømmer om Hollywood, sier Tore Hogstvedt til VG Nett.

Aksept

Det er en ydmyk billedkunster VG Nett snakker med, og han føler seg privilegert og beæret ved å kunne stille ut kunsten sin i et så prestisjefylt galleriene.

- Det er gledelig å bli akseptert, siden det er veldig vanskelig å bli plukket ut. Det kom som en stor overraskelse. Det er trangt om plassen. Mange vil veldig gjerne stille ut i galleriene der, sier Hogstvedt.

Ikke mange norske

Det er ikke mange nordmenn som har fått sjansen til å stille ut i kunstermekkaet New York.

- Jeg vet det bare er noen ytterst få. Det er et par andre nordmenn, Elling Reitan og Lars Elling, som stiller ut på to andre gallerier, sier han.

Billedkunster fra Skien, Jan P. Bratsberg, kan skrive under på at Hogstvedts posisjon er sterk.

- Det er ikke enkelt å få stille ut i New York. At nordmenn får muligheten er ikke vanlig, og dette høres veldig stort ut, sier Bratsberg til VG Nett.

Noen store

Kitschkunstner Odd Nerdrum (62) har fast utstillingsplass i storbyen, og også Vebjørn Sand har hatt sine malerier på utstilling i New York.

- Det er abslutt ikke vanlig å få stille ut i New York for norske kunstnere. Noen opplever det selvsagt, men det er en fjær i hatten, sier Øystein Palm ved Tjømes Kunstsalong i Oslo.


Inspirert av Monet

Det er ikke tilfeldig at kunstneren sammenlignes med Monet.

- Monet har vært en klar inspirasjonskilde, i alle fall fargemessig. Men vi er også ulike, særlig etter at bildene hans ble mer abstrakte. Og jeg maler ikke mennesker. Men Monet har en unik måte å bruke fargene på, sier Hogstvedt til VG Nett.

- Lyset, fargene og kontrastene er det jeg prøver å formidle i bildene mine. Jeg får en opplevelse i det jeg ser, og prøver å vise det til betrakteren, sier Tore og legger til at han er Telemarks-gutt og vokst med vakker natur rett utenfor døra.

Hovedbildet hans under New York-utstillingen, «August Morning», er inspirert av et piletre fra Ibsenparken i Skien.

Maler ute

Maleriene blir ofte malt ute i friluft, ved for eksempel et vann eller i fjellet.

I høst kan også nordmenn få nyte synet av verkene. Tore skal stille ut på Beitostølen og da med mange av bilder fra Jotunheimen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys