Hovedinnhold

Et siste farvel med Wenche Foss

Barnebarnet: - Først farmor, så diva

OSLO DOMKIRKE (VG Nett) Barnebarna til Wenche Foss, Fabian Emil (28) og Christian August (24) tok et gråtkvalt farvel i skuespillerdivaens bisettelse.

Denne saken handler om:

Talen til Foss' barnebarn Fabian Emil var blant de mange rørende stundene da livet til landets ubestridte diva ble hyllet mandag ettermiddag.

- Hun var hele Norges diva, men hun hadde en annen rolle også. Hun var vår farmor, sa Stang i sin tale.

VGTV:  Se hele den gripende talen 

28-åringen trakk frem at selv om Wenche ikke var en «A4-farmor», var det et nært familieforhold som utviklet seg på tvers av generasjonene.

Og til tross for at Wenche Foss var en voksen dame, var hun alltid ung til sinns, ifølge barnabarnet.

Han viste til et eksempel fra familiens hytte i Kragerø sist sommer, hvor Wenche Foss tidlig en morgen satte seg ned med barnebarnet og hans venner og pratet i timevis.

- Samlet hadde vi nok samme alder som farmor, men det var ingen hindring for de gode samtalene. Vi ble sittende i timevis og snakke om alt fra de hverdagslige ting til de store spørsmål, sa barnebarnet.

MINTES FARMOR: Fabian Emil Stang holdtr minnetale under Wenche Foss sin bisettelsen. Foto: Scanpix
MINTES FARMOR: Fabian Emil Stang holdtr minnetale under Wenche Foss sin bisettelsen. Foto: Scanpix

Fremhevet humoren

Fabian Emil Stang la også vekt på farmorens humor, som bestod til siste stund.

- Jaja, så lenge jeg har humoren, går det greit, sa Foss på dødsleiet sitt.

- Pappa prøvde å muntre henne opp på en av de siste dagene. Da sa hun: Ja, hva vil du foreslå? forsatte barnebarnet.

- Det heter seg at man lever så lenge man blir husket. Av oss vil farmor alltid bli husket som et fundament i våre liv, og vi vil alltid ta det med oss. Vi er utrolig stolte av farmor, sa Fabian Emil Stang mens han kjempet mot tårene.

- Diva og rebell

I selskap med lillebror Christian August Stang, la han så en lilje på Wenche Foss' hvite kiste, som var prydet med en frodig oppsats hvite roser - hennes favoritter.

Kong Harald, dronning Sonja, kultur- og medieeliten, samt beundrere og publikum var alle på plass for å overvære bisettelsen som divaen selv hadde regi på.

HOLDT TALE: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix
HOLDT TALE: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix

- Wenche Foss var en diva og rebell, innledet statsminister Jens Stoltenberg i sin tale til Wenche Foss.

Domprost Olav Dag Hauge ledet seremonien. Han fortalte om Wenche Foss' innholdsrike liv og imponerende karriere, etter at kirken hadde sunget salmen «No livnar det i lundar».

- Alle blomstene og de gode ordene som har strømmet til teateret, er en felles omfavnelse av en person som ga så mye. Wenche Foss står allerede på sokkel. Der blir hun stående, sa Stoltenberg og skuet utover kirken fylt med blomsterkranser av hvite roser.

- Norge ble rikere, større og vakrere med Wenche Foss, sa statsministeren.

SE DE SISTE BILDENE FRA SEREMONIEN NEDERST I ARTIKKELEN

Kondolanseprotokoll:Skriv en siste hilsen 

- Fest å jobbe med

Teatersjef Ellen Horn sa følgende i sin tale:

- Det var en fest å jobbe med Wenche. Det jeg husker er de spill levende øyne, som dype tjern av innsikt. Alltid med et glimt av humor, sa Horn.

Synger selv

Publikum fikk også høre skuespillerdivaen synge i sin egen bisettelse.

Lydopptaket er gjort i 1946 i NRK, og man hører Wenche Foss som synger Bjørnstjerne Bjørnsons «Ingrid Sletten» akkompagnert av Robert Levin. Melodien er av Rikard Nordraak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SORGTUNGT: Barnebarna Fabian Emil Stang og Christian August Stang, frisør og venninne Liss Marthinsen, Inger Johanne Fuglesang, samt to kamerater av Fabian Stang, Morits Skaugen og Harald Knudtzon bar båren ut av Oslo Domkirke. Foto: Scanpix
SORGTUNGT: Barnebarna Fabian Emil Stang og Christian August Stang, frisør og venninne Liss Marthinsen, Inger Johanne Fuglesang, samt to kamerater av Fabian Stang, Morits Skaugen og Harald Knudtzon bar båren ut av Oslo Domkirke. Foto: Scanpix

Kjente artister

Arve Tellefsen fremførte Ole Bulls «En moders bønn», mens Lise Fjeldstad leste «Våre små søsken» av Inger Hagerup.

Programmet viser en vakker tegning av skuespillerlegenden med påskriften Wenche Foss Stang.

Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett forrettet under bisettelsen.

Den tidligere biskopen la stor vekt på Wenches rolle som medmenneske, men kanskje aller viktigst - morsrollen.

- Først og størst var kjærligheten til Tommeliten og Fabian som hun elsket like høyt. Hun var farmor-stolt av Christian August og Fabian Emil. Hun visste at det ikke alltid var lett å forene følelsene i det private rom med rollen som et offentlig ikon, sa Stålsett.

Han fortalte om sitt forhold til Wenche gjennom flere år.

- I sin uforlignelige stil erklærte hun på TV at hun ville begraves fra domkirken og at jeg skulle gjøre det. Så spurte hun meg litt forsiktig: «Ja, du vil vel begrave meg?» «Anytime, Wenche!» svarte jeg.

«Når som helst.» Det ble vårt kodeord. Det ble vel den lengst annonserte begravelsen i vår tid. «Nå blir de vel utålmodige», kunne hun si. «Og jeg har faktisk hast selv», sa Stålsett til latter fra salen.

Kisten ble båret til tonene av «Åses død» ut av barnebarna, Foss' frisør Liss Marthinsen, Inger Johanne Fuglesang, samt to kamerater av Fabian Stang, Morits Skaugen og Harald Knudtzon, i følge NRK.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys