Hovedinnhold

Derfor blir ikke Wenches kropp donert til forskning

Fabian Stang: - Dessverre ikke mulig å oppfylle både begravelse og donasjon

BEGRAVES: Wenche Foss ville selv donere kroppen sin til forskning, men Fabian Stang ønsker å unngå en begravelse uten morens legeme. Foto: Scanpix.
BEGRAVES: Wenche Foss ville selv donere kroppen sin til forskning, men Fabian Stang ønsker å unngå en begravelse uten morens legeme. Foto: Scanpix.
(VG Nett) Wenche Foss' sønn, Fabian Stang måtte velge mellom å gi moren den begravelsen hun ønsket seg, eller donere kroppen hennes til forskning.

Denne saken handler om:

Wenche Foss har flere ganger sagt at hun ønsket at kroppen hennes skulle gå til forskning etter hennes død.

I et intervju med NRK Dagsrevyen tirsdag kveld forteller Stang om det vanskelige dilemmaet han måtte ta stilling til kort tid etter morens bortgang.

- Mor ville at hennes kropp skulle doneres til forskning. Men uten hennes legeme blir det vanskelig å gjennomføre en begravelse. Derfor har jeg bestemt at vi unngår det, sier han til NRK.

- Ikke lett valg

- Hun var nok ikke helt informert om hva dette gikk ut på. Dersom man donerer kroppen til forskning er den på universitet i to år før en begravelse. Jeg ønsket selvfølgelig at hun skulle gjøre det dersom det var mulig, sier Fabian Stang til VG Nett.

Han understreker at det ikke var en lett beslutning å informere Universitetet om at morens kropp ikke går til forskning, slik hun uttrykte ønske om på sine eldre dager.

- Det er alltid vanskelig å ta en beslutning på andres vegne. Hennes ønske var at kroppen skulle brukes til forskning før begravelsen, men det var dessverre ikke mulig å oppfylle begge ønskene, sier Oslos ordfører.

Samfunnsengasjert

Han sier moren var veldig opptatt av donorsaken.

- Hun mente at det var veldig viktig at flere sa seg villig til å donere organer, men ettersom det var umulig siden hun allerede var så gammel, bestemte hun seg for å gå et skritt videre, og donere kroppen til forskning i stedet, forklarer han.

Les også: Fabian: - Hun hadde humor til det siste 

- Å donere bort kroppen var ikke forenelig med hennes svært detaljerte ønske om hvordan begravelsen skulle være. Det var ikke mulig å gjennomføre en begravelse slik hun ønsket det hvis hun samtidig skulle donere bort kroppen, utdyper pressekontakt for Fabian Stang, Rune Dahl til VG Nett.

- Hun hadde brukt så mye tid og energi på dette at det nesten var for galt at hun ikke kunne være tilstede selv, legger han til.

Hedrer bestemor

Til NRK sier Fabian Stang at Foss' eldste barnebarn, Fabian Emil (28), har bestemt seg for å være organdonor for å være et forbilde for andre, slik bestemoren Wenche også ønsket.

- Jeg tror at Fabian Emil allerede har et donorkort, inspirert av bestemoren, sier Rune Dahl.

Familien har inngått en avtale med begravelsesbyrået TS Jacobsen, som skal stå for begravelsesseremonien i Oslo domkirke førstkommende mandag, bekrefter Dahl.

- Dette er en solid aktør som sikkert kommer til å gjøre en svært god jobb, sier han.

Berømmet morens humor

Under minnestunden for Wenche Foss ved statuen av henne utenfor Nationaltheatret tirsdag ettermiddag, sa Stang at moren var klar til det siste.

Og humor - det hadde hun og.

- Mor hadde humor helt til det siste. For noen dager siden sa jeg til mor at vi alltid må se det positive i ting og se på det som er godt. Da sa hun: Har du noe forslag? Så hun var klar og skarp til det siste, men også ydmyk i forhold til alt det hun hadde opplevd, sa Oslo-ordføreren.

Overfor VG Nett sa han at det var svært hyggelig med så mange fremmøtte på minnestunden.

- Det var hyggelig å få være med på det. Jeg så også at det hadde vært noen her før meg, sa Stang på spørsmål om hvordan han opplevde minnestunden.

Les også: Bisettelsen blir åpen for alle 

Åpent for alle

Tirsdag ble det klart at Foss' bisettelse, som er bekostet av Staten, skal være førstkommende mandag i Oslo domkirke.

Domkirken rommer 800 personer, og det er åpent for alle.

- Familien må få plass, så får alle de som ønsker å komme få plass, så langt kirkens benker rekker, sier domprost Olav Dag Hauge til VG Nett.

Sammen med blant andre tidligere biskop Gunnar Stålsett jobber han nå med å tilrettelegge liturgien i bisettelsen i forhold til føringene gitt av scenedivaen før hun døde.

Kongen: - Et savn vi alle vil kjenne

Kong Harald og dronning Sonja bekreftet tirsdag at de er blant de mange som vil være til stede når Wenche Foss bisettes.

Kongen sier tirsdag kveld til TV2 at kongeparet kjente skuespilleren godt og og at han selv har sett henne på scenen mange ganger.

- Dette er et savn vi kommer til å kjenne alle sammen. Hun var en meget god skuespillerinne, sier kongen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys