Hovedinnhold

Ari debuterer som billedkunstner

KUNSTNERISK: Ari Behn debuterer snart med sin første utstilling som billedkunstner. Foto: Nils Bjåland/VG
KUNSTNERISK: Ari Behn debuterer snart med sin første utstilling som billedkunstner. Foto: Nils Bjåland/VG
Nå skal Ari Behn debutere med sin første kunstutstilling. Med dristige malerier fra sitt atelier i London.

Denne saken handler om:

På utstillingen i regi av Galleri Pan på Dr.Holms på Geilo stiller han ut med to av sine beste venner, Per Heimly og Unni Askeland.

Askeland og Behn hadde en utstilling sammen i 2011, der Unni laget bilder til Aris upubliserte dikt.

- Det skal bli morsomt å stille ut med Ari, han er en av mine beste venner. Jeg har nettopp vært og besøkt ham i London. Jeg har sett arbeidene hans, og jeg synes han er modig, sier Askeland til VG uten å ville utdype hvorfor hun synes det.

- Blir spennende

- Men det har sittet langt inne for ham å male. Han begynte å skrive i stedet for å male. Nå skal det bli spennende å se hva han utvikler det til, sier Askeland.

- Hva tror du London-oppholdet har betydd for at han nå kommer «ut av skapet» som maler?

- Mye. Det har vært bra for ham og kunne leve med en frihet og anonymitet som har forløsende, mener Askeland og understreker:

- Nå håper jeg folk ikke vil dømme ham på forhånd.

Unni Askeland som presenterer sin nye lito-serie inspirert av E. Munch.

- Jeg kaller dem Munch-ADOPSJONER. Det er fordi dette er Munchs barn.

Gallerist Gerald M. Bliem sier:

- Særlig stolte er vi av å kunne vinne Ari Behn for Galleri PAN og hans debututstilling i år. Han kommer til å stille ut sine første verk fra det nyetablerte atelieret i London. Arbeidene hans har en sterk tilknytting til Francis Bacon, en maler Behn er svært inspirert av.

I et intervju med nye VG-Helg hvor Ari er blitt «Stemmen fra London» i sin egen VG Helg-spalte, hvor han også presenterer en kunstnerisk side han så langt har holdt for seg selv, tegningene, sa han i fjor høst:

- Jeg lager en type kollasjer. Jeg bruker alt. Blod og farger. Det jeg liker med tegningene, er de helt fysiske sporene av virkelighet, sier Ari.

- Jeg har så langt ikke vist bildene mine offentlig. Men nå føles det riktig.

- Jeg har vært veldig opptatt av Francis Bacon. Hans billedverden og uttrykk har truffet meg ekstremt. Det er brutalt og fordreid, og han drar realismen enda noen hakk lengre, sa Ari.

Bacon var mannen som skildret angst og ensomhet ved å male forvridde ansikter og menneskefigurer i marerittaktige rom. Han levde frem til 1992, og regnes som en av de fremste britiske billedkunstnere i nyere tid.

- Grenseløs

I London har Ari Behn gitt mer rom til billedkunsten.

- London er veldig frigjørende. Å være her åpner opp. Jeg er på et vis grenseløs, sier Ari.

Litteratur, teater og billedkunst. Ari vil omfavne alle de tre kunstformene.

- Jeg fører en type journal hvor jeg tegner og maler samtidig som jeg skriver små daglige rapporter. Det har jeg gjort i mange år.

Innimellom har jeg laget større malerier, men jeg har ikke hatt eget studio. Nå trenger jeg plass til å jobbe med større lerreter, sa Ari.

Kollega Per Heimly gir sin gode venn bra skussmål for kunstdebuten.

- Jeg synes Ari har kommet opp med en spennende teknikk med elementer som kan minne om basquiat, picasso og melgård og en liten dasj porno. Morsomt med penn, kaffesøl, tape og slikt. Jeg synes noen av bildene fungerer veldig bra.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys