Hovedinnhold

Mette-Marit på kinesisk TV: - Snakk med barna om sex

Kronprinsesse Mette-Marit mener alle foreldre bør gjøre som henne; snakke med barna om sikker sex før puberteten.

Denne saken handler om:

I forbindelse med den internasjonale aidskonferansen i Washington DC i juli, ble kronprinsesse Mette-Marit som spesialutsending for FNs aidsprogram, UNAIDS, intervjuet av den kinesiske TV-kanalen CCTV.

- Siden han var ti år
I det halv time lange intervjuet snakker programleder James Chao blant annet om betydningen av sikker sex for å forebygge Hiv og Aids.

Han spør kronprinsessen om hun snakker med sine egne barn om dette.

- Ja, det gjør jeg. De to yngste er selvfølgelig for unge, men jeg snakker med sønnen min om det. Han er femten. Vi har snakket om temaet helt siden han var ti år. Dette er noe foreldre bør lære barna sine før de kommer i puberteten, det mener jeg er helt avgjørende, sier Mette-Marit.

Programlederen viser til at mange foreldre nok synes dette er et pinlig å ta opp med barna, og spør om hun ut fra egne erfaringer kan si hvordan hun har lagt det frem.

- Noen av de mer spesifikke diskusjonene rundt dette har jeg fått mannen min til å ta. Jeg tror det viktigste jeg har snakket med Marius om, er å behandle mennesker med respekt. Å behandle venner med respekt, men spesielt den dagen han får en kjæreste, at det er viktig å respektere henne og hennes grenser, sier hun.

LES OGSÅ: Mette-Marit på kjendistung AIDS-konferanse i USA

Frontet markering
- Jeg har også snakket om betydningen av å bruke kondom når man begynner å bli seksuelt aktiv, og det man vet beskytter mot Hiv og Aids.

- Dette er det beste man kan gjøre som foreldre? spør Chao.

- Ja, det mener jeg absolutt, sier Kronprinsessen.

Dette er ikke første gang kronprinsparet går rett på sak for å vise hva kjernen i forebyggingen av Hiv og Aids handler om. Kronprinsen har blant annet demonstrert hvordan man trer på et kondom, ved hjelp av en trepenis. Og Mette-Marit har frontet en aidsmarkering sammen med en person utkledd som et kjempekondom.
Norges tidligere aidsambassadør, Sigrun Møgedal, mener kronprinsessens budskap i internasjonale medier er et viktig bidrag til kampen mot Hiv og Aids.

- Intervjuet med kinesisk TV er veldig inspirerende, og viser hvilken tyngde kronprinsessen har på feltet. Det er ikke ferdigforberedte talepunkter eller manus, dette er henne, noe hun kan og brenner for, sier Møgedal.

Den kinesiske programlederen er en stor TV-personlighet i Kina, og er i likhet med Mette-Marit spesialutsending for UNAIDS. Han omtaler kronprinsessen som en av de mest engasjerte unge lederne i verdens Hiv og Aidsarbeid, som lever for kampen mot den alvorlige sykdommen.

Les mer om Kronprinsesse Mette-Marits Hiv og Aids-engasjement her 

Full uttelling
Og innsatsen over år, ga på konferansen i juli full uttelling. I tillegg til intervjuet med kinesisk TV, ble Mette-Marit også intervjuet av CNN og hun var i samme spalte i Washington Post som Michelle Obama hadde vært i noen dager tidligere.
Møgedal mener Mette-Marit har fått en posisjon som gjør at hun får mer og mer gjennomslag for sine tanker.

- Hun greier å sette Hiv og Aids inn i en større sammenheng, hvor det ikke primært handler om smitte og sykdom, men om mennesker og betydningen av å møte hverandre med respekt.
Kronprinsessen kommer også i CCTV-intervjuet tilbake til det som ble starten på hennes store engasjement. Som nybakt mor møtte hun mødre og barn som var døende i Malawi i 2005, og hendelsen gjorde et uutslettelig inntrykk.

Mødre uten håp
- Disse mødrene hadde ikke noe håp. Det var da jeg lovet meg selv at jeg skulle jobbe med temaet helt til jeg visste at jeg hadde gjort alt jeg kunne. Hendelsen endret meg som person, sier kronprinsesse Mette-Marit i intervjuet.
Den kinesiske programlederen viser også klipp fra kronprinsparets bryllup, og spør Kronprinsessen om hva hun i dag ville sagt til den unge versjonen av seg selv.

- Jeg vil si at hun må føle seg fri, være seg selv og alltid gå barbeint når hun vil. Og å tenke at hun kan gjøre alt hun vil, sier Mette-Marit.

- Jeg er veldig nær det i dag. Mye nærmere enn jeg var for ti år siden, legger kronprinsessen til.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys