Hovedinnhold

Mette-Marit-dokumentar refses: - Svik mot journalistikken

TETT PÅ: Kronprinsesse Mette-Marit er blitt fulgt tett av NRK-journalist Kirsti Marie Skrede det siste året. Foto: Scanpix
TETT PÅ: Kronprinsesse Mette-Marit er blitt fulgt tett av NRK-journalist Kirsti Marie Skrede det siste året. Foto: Scanpix
NRKs miniserie om Mette-Marit anklages for å være steril, glorifiserende og et journalistisk svik.

Denne saken handler om:


Av KARL ANDREAS WIG

- Programmet er overhodet ikke i nærheten av å gi noen dyptpløyende fremstilling av Mette-Marit. Det er veldig overfladisk og gir nærmest en steril fremstilling av hennes person. Det er så glansbildeaktig at jeg tenker, «er dette troverdig?», sier Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk.

Les også: Ny Mette-Marit-dokumentar: - Hun har vært veldig åpen

Søndag ble første del av miniserien om Mette-Marit vist på NRK1.

At den timelange episoden kapret 909000 seere, imponerer ikke ekspertene - som mener NRK selger sin journalistiske integritet for et ukritisk samarbeid med kongehuset.

Les også: Mette-Marit fristet nesten en million seere

Carl-Erik Grimstad er statsviter, lærer i presseetikk og tidligere soussjef på slottet:

- Jeg synes dette er et svik mot journalistikken. Det nytter ikke å kalle det et portrett og tro at man slipper unna med kun å intervjue familie og nære venner. Det blir aldri god journalistikk av sånt.

- Ikke en dokumentar

OPPGITT: Carl Erik Grimstad. Foto: VG
OPPGITT: Carl Erik Grimstad. Foto: VG

Bodahl-Johansen forklarer at når mediene får tilbud om eksklusivitet, må kildekritikken skjerpes.

- Det oppfattes som prestisje å komme tett innpå kongefamilien. Men som en uavhengig kringkaster må NRK være nøye med å ikke inngå avtaler som hindrer dem i å skape en fri journalistikk, sier han.

Hva mener du om dokumentaren? Si din mening her 

NRK-journalist Kristi Marie Skrede er skaperen bak miniserien.

- Det er viktig å huske på sjangeren vi velger å presentere noe i. I programmet gjør vi det klart at dette er et portrett, ikke en dokumentar, sier hun.

Skrede forteller at målet har vært å få Kronprinsessen til å åpne seg. Derfor var det ikke naturlig å blande inn kritiske røster, men å forholde seg til Mette-Marit og hennes nærmeste familie, sier Skrede.

Les også: Mette-Marit i dokumentar: - Jeg er en kompleks og sammensatt person

- Jeg lytter alltid til kritikere, men vi har valgt å lage en annen type program enn hva Grimstad og Bodahl-Johansen tydeligvis hadde sett for seg. Jeg mener vi har fått frem et variert bilde av hvem hun er som menneske, sier hun.

KREVER SVAR: Gunnar Bodahl-Johansen mener NRK må være nøye med å ikke inngå avtaler som hindrer fri journalistikk. Foto: Scanpix
KREVER SVAR: Gunnar Bodahl-Johansen mener NRK må være nøye med å ikke inngå avtaler som hindrer fri journalistikk. Foto: Scanpix

Skrede avviser at kongehuset har satt redaksjonelle føringer.

- Vi er ikke redigert av kongehuset, hverken om hva vi kan spørre om eller hvilke kilder vi kan snakke med. Kronprinsessen sa heller ikke nei til å svare på et eneste spørsmål, fremholder Skrede.

Tett samarbeidHun vedgår likevel at det har vært et tett samarbeid mellom Slottet og NRK. Kronprins Haakon fikk for eksempel komme på besøk under redigeringsprosessen og få innsyn i programmet før det sendes.

- Jeg kan forsikre om at han ikke ba oss ta vekk noen ting, sier Skrede.

- Hva hadde dere gjort om Kronprinsen ba dere fjerne noe?

- Da lytter vi til om han har et poeng. Når man skal lage et to timelange programmer i beste sendetid, tar vi hensyn til de menneskene som forteller sin livshistorie. Kronprinsen kjenner Mette-Marit best av alle. Vi tar dessuten særlig hensyn til hva han som far sier om grensene for hvor mye vi viser av barna, sier hun.

Les flere nyheter på Rampelys

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys