Hovedinnhold

Redaktør hjalp Mette-Marit med å sette sammen ny vennegjeng

UTEN STABSSJEF: - Hoffet har ingen hast med å ansette nye stabssjef til Kronprinsparet, opplyser informasjonssjef ved Slottet, Astrid Versto. Foto: Hallgeir Vågenes, VG.
UTEN STABSSJEF: - Hoffet har ingen hast med å ansette nye stabssjef til Kronprinsparet, opplyser informasjonssjef ved Slottet, Astrid Versto. Foto: Hallgeir Vågenes, VG.
De to siste årene er flere kjente og innflytelsesrike medarbeidere i Dagbladet, VG og NRK blitt håndplukket til det som nå utgjør kronprinsparets nye vennegjeng.

Denne saken handler om:

VG kan i dag avsløre at utvelgelsen fant sted etter initiativ fra kronprinsesse Mette-Marit selv - og ble gjennomført i tett samarbeid med hennes nære venninne, Dagbladets kulturredaktør og stedfortredende sjefredaktør Hege Duckert.

Bakgrunnen var at særlig Kronprinsessen har gitt uttrykk for at hun og kronprins Haakon følte behov for å utvide sin vennekrets.

Norges kommende kongepar ønsket seg ikke bare flere venner, men også privat kontakt med personer som hadde andre interesser og erfaringer enn vennene de til da hadde pleid omgang med.

Vennespleising

Selv om kronprinsparet kjente flere av disse personene fra før, er gamle og nye venner nå mikset sammen til en vennegjeng med stor makt, særlig i medie- og underholdnings-Norge. Og vennespleisingen viste seg å fungere over all forventning, for nå omgås gjengen og trives etter det VG får opplyst meget godt sammen. Etter det VG erfarer, består den aktuelle vennegjengen i dag av følgende personer:
Hege Duckert (44), kulturredaktør og stedfortredende sjefredaktør i Dagbladet. Siden 1980-tallet en av avisens mest profilerte medarbeidere.

Stein Hernes (34), gift med Duckert, informasjonsrådgiver i PR-byrået Burson-Marsteller. Politisk rådgiver for Jens Stoltenberg i hans første regjering, og tidligere rådgiver i Aps stortingsgruppe. Sønn av tidligere statsråd Gudmund Hernes.
Anders Giæver (45), leder av VGs leder- og kommentaravdeling.

Ales Ree (35), gift med Giæver. Tidligere prosjektleder for blant annet «Store Studio» på NRK, nå aktuell med «Tilbake til 80-tallet».

Fredrik Skavlan (40), mangeårig programleder i talkshowet «Først og sist» i NRK og tegner i Dagbladet.

Maria Bonnevie (33), kjæreste med Skavlan, skuespiller.

Bård Tufte Johansen (37), komiker kjent fra blant annet «Team Antonsen» på NRK.

Beate Halkjelsvik (39), gift med Tufte Johansen, skuespiller.

Kaj-Martin Georgsen (33). Venn av Haakon fra Kristelig gymnasium, direktør for næringspolitikk i Terra. Politisk rådgiver for finansminister Per-Kristian Foss i Bondevik II-regjeringen.

Per Härdmark (39), partneren til Georgsen.

Flere private middager og tilstelninger med gjengen skal ha blitt arrangert hjemme hos nettopp Georgsen. Andre middager og arrangementer er blitt holdt uten at noen ønsker å fortelle omstendighetene rundt disse til VG.

- Min sosiale omgang med dem har vart i cirka to år, sier Hege Duckert til VG.

Hun møtte kronprinsparet gjennom sin jobb som redaktør i Dagbladet.

- Jeg traff paret første gang for mange år siden i Oslo Redaktørforening, da Mette-Marit ba pressen om å la være å skrive om sønnen Marius. Da satt jeg ved samme bord som henne. Jeg intervjuet henne også en gang i 2003 i Magasinet, sier Duckert.

- Ble du kjent med henne i forbindelse med intervjuet?

- Om vi ble kjent ... Det er en profesjonell situasjon, en profesjonell samtale. Men man får et inntrykk av noen, og blir sånn sett litt kjent, sier Duckert.

Washington-seminaret

- Så har det vist seg at vi har felles venner, sier Duckert.

- Hvem er deres felles venner?

- Det er privat, sier Duckert.

Hvert år arrangeres det såkalte Washington-seminaret for politikere, journalister og byråkrater. Under seminaret i 2004 ble Kaj-Martin Georgsen kjent med flere av personene i den nye vennegjengen.

Hege Duckert reiste til seminaret i den amerikanske hovedstaden sammen med sin venn Anders Giæver fra VG, og politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen.

Det var på dette seminaret at Duckert møtte sin kommende ektemann, Stein Hernes, som da var politisk rådgiver for Aps stortingsgruppe.

For snaue to uker siden var kronprinsparet blant gjestene i Hernes og Duckerts bryllupsfest. På denne festen deltok også resten av den nye vennegjengen.

- Startet venneforholdet etter turen til Washington-seminaret i 2004, der kronprinsens gamle venn Kaj-Martin Georgsen også deltok?

- Jeg har ikke lyst til å si noe om hvordan dette startet. Jeg og Marie Simonsen var på Washington-seminaret fra Dagbladet. Det jeg kan si om turen, var at den var spesiell for meg, fordi jeg traff mannen min der, sier Duckert.

- Har du vært sentral i å hjelpe kronprinsparet med å plukke ut en ny vennekrets?

- Det er ikke en beskrivelse jeg kjenner meg igjen i, svarer hun.

- Så du har ikke hjulpet til?

- Jeg opplever det ikke sånn, sier Duckert.

- Er du selv republikaner?

- Jeg jobber i en republikansk avis, og jeg lever godt med det. Når det er sagt, mener jeg at vi har et godt kongehus. Men jeg tror ikke det ville blitt innført i dag, sier Duckert.

- Karakteriserer ikke venner

Hun har i mange år vært venn med VG-kommentator Anders Giæver. Han har også kjent kronprinsparet et par år.

- Vi møttes første gang gjennom felles venner i 2004. Siden det har vi møttes privat fire-fem ganger, sier Giæver.

Han vil heller ikke si hvem som er med i middagsgjengen. Giæver ønsker heller ikke å gå inn på om kronprinsparet er venner eller bekjente av ham og kona Ales.

- Jeg vil ikke karakterisere vennskap, men vi er bekjente gjennom felles venner. Jeg sa tidlig fra til min sjef, politisk redaktør Olav Versto. Han tok dette til etterretning.

- Hvordan påvirker dette hva du kan skrive om?

- Jeg har ikke skrevet om kongehuset siden dette begynte, men det var heller ikke mange store saker å kommentere den siste tiden før dette begynte heller, sier Giæver.

Han synes den private omgangen med kronprinsparet er i orden.

- Så lenge jeg er åpen om dette overfor mine overordnede, og de ikke har innsigelser, synes jeg det er greit.

Komikeren Bård Tufte Johansen skriver dette i en e-post til VG:

«Kan jo selvsagt bekrefte at jeg har vært venn med kronprinsparet noen år, det har jo stått i blader og aviser før. Håper det blir en positiv og trivelig sak. Jeg er villig til å bekrefte andre vennskap også.»

Kaj-Martin Georgsen og Beate Halkjelsvik vil ikke kommentere saken overfor VG. Fredrik Skavlan har ikke svart på VGs henvendelser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys