Hovedinnhold

Mette-Marit åpner sin egen sjømannskirke

ÅPNER KIRKE: Mette-Marit åpner sin egen sjømannskirke i Miami. Foto: Scanpix
ÅPNER KIRKE: Mette-Marit åpner sin egen sjømannskirke i Miami. Foto: Scanpix
Det er ventet fullsatt kirke og stort oppmøte utenfor når den nye sjømannskirken i Miami åpner i dag.

Denne saken handler om:

Etter gudstjenesten skal kronprinsessen selv foreta den høytidelige snorklippingen og erklære kirken åpnet.

Mette-Marit strålte da hun fredag besøkte kirken. Den tettsittende røde kjolen har blitt hyllet av flere, og kronprinsessen regnes nå nærmed som et moteikon.

Selve kirkerommet i det nye anlegget har bare 50 sitteplasser, så storskjermer var allerede lørdag plassert i umiddelbar nærhet - både utendørs og inne. Selve gudstjenesten blir ledet av biskop Halvor Nordhaug og hans svenske kollega Sven-Berhard Fast.

- Det blir en stor dag for alle oss som har vært involvert, sier nytilsatt sjømannsprest Britt Aanes Ekhougen til NTB. Hun kan foreløpig ikke virke som sjømannsprest, fordi hun ikke har fått innvilget visum og arbeidstillatelse. Men det vil skje raskt nå som kirken er offisielt innviet, sier hun.

STRÅLTE: Mette-Marit har fått mye oppmerksomhet for hvor flott hun så ut i Miami. Foto: Scanpix
STRÅLTE: Mette-Marit har fått mye oppmerksomhet for hvor flott hun så ut i Miami. Foto: Scanpix

Etter seks år ved sjømannskirken i Rotterdam skal det bli deilig å gjøre noe nytt, mener Ekhougen.

- I Nederland arbeidet jeg ved en stor og tradisjonsrik kirke, her blir det liksom å begynne på nytt, selv om det har vært sjømannskirke i Miami i 30 år, sier hun.

Hun har hatt rikelig anledning til å delta i det strategiske arbeidet fram mot innvielsen. Ekhougen bor fortsatt formelt i Rotterdam, men er fristilt som prest.

Flytter på landet

- Selv om vi flytter på landet sammenlignet med cruisehavna i Miami, er det fortsatt sjøfolkene som er vårt viktigste arbeidsfelt. Det får ikke hjelpe at det stadig blir færre nordmenn om bord, vi må bare bli flinkere til å ta vare på de få, understreker en engasjert sjømannsprest.

Og det er virkelig landlige omgivelser som preger det nye fellesnordiske anlegget. Det satte de mange hundre personer som møtte opp lørdag, virkelig pris på. Heising av det amerikanske og de fem nordiske flaggene var en stilig seremoni, og i tillegg ble mange andre avdelinger ved kultursenteret høytidelig åpnet.

Kirken og kultursenteret er i all hovedsak finansiert ved donasjoner, og etter amerikansk mønster har giverne fått sine navn innskrevet med «gullskrift». Kirken og kultursenteret har en prislapp på 32 millioner kroner. Mange av hovedsponsorene bak anlegget har maritim tilknytning.

Kulturinnslag

Alt var lagt opp til en minnerik dag lørdag, med servering av de tradisjonelle vaflene, grillmat og svenske og danske småretter. Ingenting manglet, og i det varme sommerværet var det bare å slappe av for både voksne og barn og nyte de kulinariske rettene og kulturelle godbitene.

Langesund Mannskor vartet opp med tradisjonell korsang, sjømannsviser og Erik Bye-potpourri der Willy Andresen satt ved pianoet som i gamle dager når visekunstneren Erik Bye underholdt. En munter gjeng som fikk stående applaus for sine sjantier (arbeidssanger ved seilskutene) og innlagte ablegøyer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HILSTE PÅ: Mette-Marit hilste på de mange oppmøtte da hun besøkte sin egen sjømannskirke fredag. Søndag er det offisielle åpningen. Foto: Scanpix
HILSTE PÅ: Mette-Marit hilste på de mange oppmøtte da hun besøkte sin egen sjømannskirke fredag. Søndag er det offisielle åpningen. Foto: Scanpix


Men størst lykke gjorde nok de 19 sangerne i Oslo-koret Bislett Bad og Rundkjøring, som valgte å opptre i badekåpe under den offisielle åpningen av svømmebassenget. Som avslutningsnummer lot de badekåpene falle og inntok bassenget syngende, men med sin hvite sangerlue på.

Også sjøfolk

Selvsagt var det flest landkrabber som fylte opp kultursenteret og grøntanleggene lørdag. Men sjøfolkene var også representert, og avstanden til Port Everglades cruisehavn i Fort Lauderdale er ikke all verdens lang. Litt lenger til Miami-havna blir det nok.

- For meg var det spesielt hyggelig å legge merke til de mange sjøfolk som hadde funnet veien til den nye sjømannskirken. Og ikke alle var pensjonister, understreker sjømannsprest Ekhougen, som nå flytter fra ett av de største havneanleggene i Europa til cruisehavnene i Sør-Florida.

Og som kronprinsesse Mette-Marit understreket kvelden før: «Sjømannskirkene er et lite stykke Norge i utlandet, og det er fint at nordmenn langt hjemmefra har et samlingssted.» De vel 3.000 nordmennene som bor i Sør-Florida vil nok vite å slutte opp om sitt nye kirke- og kulturanlegg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys