Hovedinnhold

Mener Twitter gjør Mette-Marit mindre folkelig

- Hun kommuniserer at hun er en del av eliten og Kjendis-Norge

TWITTER-PRINSESSE: Kronprinsesse Mette-Marit har fått sin egen konto på Twitter. Her er kronprinsparet på kongelig fest i Danmark. Foto: Scanpix/Twitter
TWITTER-PRINSESSE: Kronprinsesse Mette-Marit har fått sin egen konto på Twitter. Her er kronprinsparet på kongelig fest i Danmark. Foto: Scanpix/Twitter
(VG Nett) Kronprinsesse Mette-Marit får kritikk for at hun følger for mange kjendiser og samfunnstopper.

Denne saken handler om:

Siden onsdag i forrige uke har kronprinsesse Mette-Marit vært aktiv på mikrobloggtjenesten Twitter.

På noen få dager har hun fått over 17.000 følgere, og oppdatert statusen sin om alt fra musikktips til boklesning.

Selv følger hun over 430 personer og Twitter-kontoer personlig via sin Twitter-konto, @CrownPrincessMM.

Blant dem er artister som Rihanna, Röyksopp og Bertine Zetlitz, politikere som Jonas Gahr Støre, Jens Stoltenberg og Erna Solberg, næringslivstopper som Johan H. Andresen, Petter Stordalen og Kristian Skogen Lund, og TV-profiler som Hans Olav Brenner, Asbjørn Slettemark og Bård Ylvisåker.

VG har kategorisert Mette-Marits «Twitter-venner» ut i fra yrkestilhørighet og posisjon (se listen i dagens VG og VG+).

- En del av eliten og Kjendis-Norge

Digitalrådgiver i Geelmuyden.Kiese, Marius Eriksen, har på oppdrag fra VG gått gjennom Mette-Marits Twitter-liste. Han mener kronprinsessen er svært forutsigbar i hvem hun følger.

- Den største overraskelsen er nok at hun ikke følger folket, men kun en veldig korrekt liste av kjendiser, mediefolk, regjeringsmedlemmer, politikere og andre kjente profiler fra inn og utland.

LES OGSÅ: Kronprinsesse Mette-Marit tvitret dikt til datteren

- De fleste vil jeg tro hun har et visst forhold til fra før, og listen kommer helt sikkert til å utvides også til å bli enda mer korrekt. Hun kommuniserer dermed at hun ikke er en del av folket, men en del av eliten og Kjendis-Norge, sier Eriksen.

- Forlanger for mye

Kommunikasjonsrådgiver i Carat, Øyvind Solstad, er uenig.

- Jeg synes virkelig at kollegaene mine i bransjen har vært litt ivrige med å forlange en stor plan her. Det er mye forlangt at Mette-Marit skulle sitte på kammerset og plukke ut 1000 hun skal følge før hun begynner på Twitter. Jeg synes det er helt greit at hun følger folk hun er interessert i og begynner der, sier han.

Solstad er heller ikke enig i at Mette-Marit gjennom de utvalgte hun følger kommuniserer at hun er en del av eliten.

- Diskusjonen som hele tiden har gått i Norge om Twitter og eliten er utdatert. I andre land er Twitter i høyeste grad et ungdomsfenomen, og det er det i ferd med å bli i Norge også. Twitter har for lengst flyttet seg over fra journalister og kommunikasjonsbransjen til å bli et mye mer folkelig sted. Det har bare ikke kommet seg ut i den store massen ennå.

Han mener det er kult at Mette-Marit har laget en egen Twitterkonto som skiller seg tydelig fra den mer formelle felleskontoen til kronprinsparet.

- Den er mer privat - i betydningen personlig, enn den hun har med ektemannen. Når du ser på samtalene hun har at det er en litt annen stil enn deres felles konto, og det er fint.

- Er folkelige

Kommunikasjonsrådgiveren mener kronprinsessen og Kronprinsparet gjør en god jobb i sosiale medier.

- Kronprinsparet har gjort det meste riktig. De bruker Facebook og Twitter til å fronte de sakene som er viktige for dem i den gjerningen de holder på med, og de gjør det med både tekst, bilder og video. De har en passe balanse mellom at de tross alt ikke er av folket, men likevel folkelige.

Marius Eriksen mener at skillene mellom «de kongelige» og «folket» ikke viskes ut av at Mette-Marit har begynt å twitre.

- Nei, det visker ikke ut noe som helst. Det legger heller til en ingrediens i cocktailen. Dette gjør henne kanskje til mer kjendis enn kongelig etter hvert, noe som vil nedgradere andre kjendiser. Det er litt stilig, sier han.

Hoffreporter og kongeekspert, Kjell Arne Totland, beskriver Mette-Marits følgeliste på Twitter som «ambisiøs».

- Mange av dem er nok folk hun har møtt i kraft av sin rolle og posisjon - og noen av dem er jo etter hvert blitt nære venner av henne. Listen sier mye om vår unge kronprinsesses brede interessefelt og hvem hun ønsker å være, sier han til VG.

Plateaktuelle Lene Alexandra Øien (30) er en av de 431 menneske kronprinsessen følger på Twitter.

- Jeg er jo navnesøster med datteren hennes, men jeg kjenner henne ikke personlig. Jeg beundrer Mette-Marit for det mennesket hun er, og spesielt hvordan hun har håndtert det vanskelige hun har vært igjennom i livet sitt.

- Blir du mer nervøs av å Twitter-oppdatere når du vet at Mette-Marit ser hva du skriver?

- Nei, nei, ikke i det hele tatt.

VG har vært i kontakt med informasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen. Hun ønsker ikke å kommentere denne saken, ut over at Mette-Marit twitrer selv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys