Hovedinnhold

Hastemøte på det britiske slottet: Prins Philip pensjonerer seg

<p>I FARTA: Dronning Elizabeth under et veldedighetsarrangement på Windsor Castle 25. april.</p>

I FARTA: Dronning Elizabeth under et veldedighetsarrangement på Windsor Castle 25. april.

Foto: Richard Pohle, AP
Buckingham Palace har kalt inn alt personell til et hastemøte torsdag formiddag i anledning at prins Philip (95) trekker seg fra sine offisielle plikter.

Denne saken handler om:

Rett over klokken 11 norsk tid, er det klart at møtet handlet om at prins Philip trekker seg fra sine kongelige plikter. Det melder blant annet BBC og Reuters.

(Se pressekonferanse direkte nederst i saken fra klokken 11)

Dronningens mann, som senest var på offisielt oppdrag onsdag, skal trekke seg tilbake til høsten. Mens dronning Elizabeth nylig fylte 91, er prins Philip 95 år og fyller 96 i juni.

Konge-guide: Her kan du se Europas kongelige i Oslo neste uke

Både dronningen og hennes gemal har kuttet ned på antall offentlige opptredener de siste årene. I fjor gjorde prins William like mange offentlige oppdrag som sin bestemor, 80, mens prins Harry hadde 86 dager med offisielle oppdrag i kalenderen, ifølge Telegraph. Hertugen av Edinburgh hadde 110 dager med offentlige opptredener i fjor, ifølge BBC.

En talsmann for Slottet opplyser til BBC at det var prins Philip selv som tok avgjørelsen, og at han har dronningens støtte. Prinsen vil gjennomføre planlagte oppdrag fram til august, men etter det vil han ikke ta imot flere invitasjoner.

Les mer: Prins Henrik pensjoneres

<p>CRICKET-KAR: Prins Philip er æresmedlem av Marleybone Cricket Club, og åpner her en ny tribune på Lord's Cricket Ground i London 3. mai.</p>

CRICKET-KAR: Prins Philip er æresmedlem av Marleybone Cricket Club, og åpner her en ny tribune på Lord's Cricket Ground i London 3. mai.

Foto: Arthur Edwards, AFP

For to år siden gjorde danske dronning Margrethes mann, prins Henrik, det samme da han var 81.

Prins Philip er beskytter, president eller medlem av over 780 organisasjoner, og han skal fortsatt være assossiert med disse, men han vil ifølge Buckingham Palace ikke lenger spille en aktiv rolle gjennom å påta seg engasjementer. Det kan likevel være hertugen selv velger å være til stede på enkelte offentlige arrangementer, opplyser Slottet.

Dronning Elizabeth og gemalen har 70-års bryllupsdag i november.

Hastemøte

Ifølge Telegraph var det sjefene for dronningens stab som sto bak innkallelsen til krisemøtet.

Fikk du med deg: Prinsesse Charlotte fyller to år

Hoffsjefen, William Peel, og dronningens privatsekretær, Sir Christopher Geidt, avholdt møtet for kongehusets personale rundt om i Storbritannia, også på dronningens eiendom i Skottland, Balmoral Castle.

Ifølge Telegraphs kilder er det ikke unormalt at hoffsjefen kaller inn til møter av og til, og de mente det var galt å spekulere. En talsperson sa også til nyhetsbyrået AP at det er «ingen grunn til bekymring».

Jubileum: Elisabeth har vært dronning i 65 år

Spekulasjon om hva som kunne være årsaken til hastemøtet fant like fullt sted på sosiale medier.

BBC skriver at slike landsdekkende møter normalt finner sted rundt én gang i året.

Fikk du med deg: Private Diana-brev solgt for 160.000 kroner

Både dronningen og hertugen av Edinburgh var ved god helse onsdag, da dronningen møtte statsminister Theresa May i Buckingham Palace, og prins Philip var å se på en cricket-klubb i London.

Rundt nyttår var britene bekymret for kongeparets helse, da donning Elizabeth var for syk til å delta på nyttårsgudstjenesten og prins Philip også slet med en kraftig forkjølelse. Det var første gang i løpet av dronningens da 64 år på tronen hun ikke deltok på jule- og nyttårsgudstjenestene.

Les mer: Dronning Elizabeth for syk for nyttårsgudstjenesten

Møtet fant sted klokken 11 torsdag formiddag norsk tid, før nyheten ble formidlet til offentligheten. Britisk presse var fra tidlig morgen samlet utenfor Buckingham Palace for å få med seg utviklingen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys