Hovedinnhold

Gratulerer med dagen, Ingrid Alexandra!

Men skolen flagger ikke for bursdagsbarnet

Av respekt for alle elevene og prinsessen selv, flagger ikke Oslo International School på Bekkestua – til tross for at det er offisiell flaggdag.

I dag, 21. januar, er det 12 år siden prinsesse Ingrid Alexandra kom til verden og med det plasserte seg som nummer to i arverekken til den norske tronen. Se stor bildespesial øverst i artikkelen med bilder av prinsessen for hvert år.

Datoen har siden vært offisiell flaggdag i Norge, i likhet med bursdagene til kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Derfor flagger de ikke

Noen som imidlertid ikke heiser flagget i dag, er Oslo International School på Bekkestua i Bærum, hvor prinsessen har vært elev siden august 2014 – etter at kronprinsparet besluttet å ta barna ut av offentlig skole.

Men det at det norske flagget glimrer med sitt fravær på stangen, er absolutt ingen forglemmelse, opplyser rektor Janeke Aarnæs til VG.

<p>FØRSTE DAGEN: Prinsesse Ingrid Alexandra og kronprinsesse Mette-Marit i 2014, da den unge prinsessen startet på privatskolen i Bærum.</p>

FØRSTE DAGEN: Prinsesse Ingrid Alexandra og kronprinsesse Mette-Marit i 2014, da den unge prinsessen startet på privatskolen i Bærum.

Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

– Vi flagger alltid bare med skolens flagg, fordi vi er en internasjonal skole. Derfor følger vi ikke de norske offisielle flaggdagene, forklarer rektor og legger til:

– Det betyr overhodet ikke at Ingrid Alexandra ikke blir respektert, men det er av hensyn til alle individer på skolen. Flaggstangen er kun for skolens eget logoflagg. Vi er det lille internasjonale territoriet på Bekkestua med nøytral grunn.

Gammel praksis

Aarnæs forklarer at dersom de skulle flagget for prinsessen, måtte de også flagge for andre land og deres statsoverhoder som elevene har tilknytning til. Hun opplyser også om at det ikke er nytt av året at de ikke flagger.

– Nei, dette har vært praksisen i alle år. Vi heiser riktignok flagget på 17. mai, men da er det av en annen, kulturell grunn som «host nation», altså en vertsnasjonsfeiring.

– Så dere vurderte ikke å gjøre om reglene da dere fikk en kongelig elev ved skolen?

– Vi har ikke snakket spesielt om flaggdagen, men i forkant hadde vi mange diskusjoner om hvor viktig det er å behandle alle elever på samme måte og vise respektfull adferd overfor alle. Det er like fullt av hensyn til henne som elev – for at hun skal ha en skolehverdag som er lik de andres.

– Masse oppmerksomhet

Rektoren legger til at de er klar over at prinsessen fyller 12 år i dag.

–  Hun får masse oppmerksomhet på skolen fra de andre elevene, som alle gjør når de har bursdag, forteller Aarnæs.

Skriv bursdagshilsen: Bruk kommentarfeltet i bunnen av artikkelen til å gratulerer prinsessen

<p>SOMMERFOTO: De nye bildene av tronarvingen ble tatt på sensommeren i fjor.<br/></p>

SOMMERFOTO: De nye bildene av tronarvingen ble tatt på sensommeren i fjor.

Foto: Jørgen Gomnæs / Det Kongelige Hoff, NTB scanpix

(Nesten) nye bilder

Slottet har delt nye bilder av prinsessen i anledning bursdagen. Disse er imidlertid ikke nye av året, selv om ingen har sett dem før. Bildene ble tatt på sensommeren i fjor og publisert i går, dagen før bursdagen.

Da kongeparet feiret jubileum for 25 år på tronen i helgen, var prinsesse Ingrid Alexandra sentral. Hun var med på flere offisielle bilder som ble kjørt ut i forbindelse med markeringen, og hun hadde det ærefulle oppdraget med å lese diktet «Å vere i livet» av Halldis Moren Vesaas under festforestillingen i Universitets aula.

Sin unge alder til tross, prinsessen har allerede hatt en rekke offisielle oppdrag. I neste måned skal hun tenne OL-ilden under åpningsseremonien til Ungdoms-OL på Lillehammer. 19. mai åpner hun skulpturpark – som er oppkalt etter henne selv – i Slottsparken. I fjor var hun med og døpte redningsskøyten Elias.

Folket takker: «Kong Harald, du er seriøst likesøt som honning»

Gikk du glipp av noe? Alt om kongeparets jubileum

Oppdatert? Hele kongeslekten samlet – se det enorme familiebildet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys