Hovedinnhold

Kastet Wenches blomster

BLOMSTENE I KIRKEN: Alle disse blomstene, med unntak av de offisielle kransene fra kongefamilien og regjeringen, ble kastet rett etter seremonien. Foto: Scanpix
BLOMSTENE I KIRKEN: Alle disse blomstene, med unntak av de offisielle kransene fra kongefamilien og regjeringen, ble kastet rett etter seremonien. Foto: Scanpix
(VG Nett) Øyenvitner reagerer på at blomstene fra Wenche Foss' bisettelse ble kastet rett etter seremonien.

Like etter kl. 16 i dag - halvannen time etter at bisettelsen i Oslo Domkirke var over - kom en søppelbil og hentet alle blomstene som hadde pyntet opp inne i kirken.

- Vi så at blomstene ble knust da dresskledde menn lempet dem inn i søppelbilen. Dette var rystende å se, sier et øyenvitne, som særlig reagerer fordi Wenche Foss selv før hun døde, ytret ønske om at blomster i stedet kunne sendes til dem som ikke får så mange til vanlig.

LES OGSÅ: Et siste farvel med Wenche 

LES OGSÅ: Sovnet inn med frisk leppestift 

- Helt vanlig

Begravelsesbyrået T.S. Jacobsen, som hadde ansvaret for seremonien, opplyser at det er helt vanlig kotyme å kaste blomstene rett etter bruk i en bisettelse.

- Ja, blomstene er kastet, som de blir etter alle andre bisettelser i Norge. Når kisten skal til kremasjon, som i dette tilfellet, er det ingen grav å legge blomsterpryden på. Derfor er det normalt ingen kranser som følger kisten etter en bisettelse. Denne gangen var det kun to offisielle kranser som fulgte kisten etterpå - én fra kongefamilien og én fra regjeringen, forteller begravelsesagent Dag Bjørgestad til VG Nett.

- Alt annet - dessverre får jeg si - blir makulert umiddelbart etterpå, uavhengig av hvem som blir bisatt, legger han til.

HOLDT TALE: Jens Stoltenberg mintes Wenche Foss. Regjeringens krans var én av to kranser som ikke ble kastet etter bisettelsen. Foto: Scanpix
HOLDT TALE: Jens Stoltenberg mintes Wenche Foss. Regjeringens krans var én av to kranser som ikke ble kastet etter bisettelsen. Foto: Scanpix

Bjørgestad forstår at tilskuere reagerer når de ser blomstene bli kastet.

- Selv om det ikke er noen hemmelighet at det er det som skjer hver gang, så forstår jeg at folk kan reagere. Blomstene koster mye penger. Det som var uheldig her, var at vi måtte begynne å rydde mens det fortsatt var folk til stede på grunn av nedrigging av medieutstyr, forklarer Bjørgestad.

- Normalt har bisettelsesblomster en levetid på tre kvarter. Her levde de lenger - helt fra kl. 10 til 16, forteller begravelsesagenten, som legger til at han uansett ikke tror så mange ville ønsket å dekorere hjemmet sitt med begravelseskranser.

VGTV: Barnebarnets gripende tale 
VGTV: Stoltenberg: - Fylt av varme 
VGTV: - Jeg ble rørt 

Begravelsesbyrået opplyser at det ikke var mye blomster i Domkirken mot hva som er vanlig ved bisettelser av personer med en så offentlig posisjon som Wenche Foss. Wenche uttalte på forhånd at hun ikke ønsket blomster til seg selv.

- Det var lite blomster sammenlignet med hva vi hadde forventet. For eksempel lå det ingenting i midtgangen, forteller Bjørgestad.

Begravelsesbyrået ønsker å fokusere på det positive og er fornøyd med at alle som ønsket å få plass i kirken, kom inn.

- Vi kunne nok fått inn mellom 50-100 flere dersom det hadde vært behov, sier Bjørgestad, som var med å bære kisten med Wenche Foss inn i kirken. Etterpå bar han kongefamiliens krans ut.

KONDOLANSEPROTOKOLL:Skriv en siste hilsen 

VGTV: Dokumentar - Wenches liv 

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys