Hovedinnhold

Kari Simonsen: Jeg skulle gjerne ha kjent moren min bedre

SKUESPILLEREN: Kari Simonsen har drevet med teater i store deler av sitt liv, men tok aldri moren med bak scenen. - Det burde jeg kanskje ha gjort. Foto: JØRGEN BRAASTAD/ VG
SKUESPILLEREN: Kari Simonsen har drevet med teater i store deler av sitt liv, men tok aldri moren med bak scenen. - Det burde jeg kanskje ha gjort. Foto: JØRGEN BRAASTAD/ VG
Kari Simonsen (75) tok moren som en selvfølge i oppveksten. Nå angrer hun på at hun ikke ble bedre kjent med henne.

Den folkekjære skuespilleren vokste opp i en borgerlig familie med en hjemmeværende mor som var sterkt engasjert utenfor hjemmet.

- Jeg visste at hun var med i Røde Kors og at hun drev med noen flotte greier, men vi ungene tok litt lett på det. Vi sa bare at hun skulle på de Røde Kors-greiene, forteller Kari Simonsen. I kveld jakter hun på sine røtter i NRK1-programmet «Hvem tror du at du er».

- Aldri bestevenner

Sammen med foreldrene og hennes tre søsken bodde hun i et livlig hjem på Røa i Oslo. Simonsen forteller om en trygg og hyggelig oppvekst, og et hus som ofte var fullt av mennesker.

- Far var veldig utadvendt og hadde lett for å bli forsamlingens midtpunkt. Mor havnet nok litt i skyggen. Jeg skulle gjerne kjent moren min bedre, jeg kom ikke inn til hennes innerste, sier hun til VG.

Hvordan var forholdet ditt til moren din?

- Jeg var veldig glad i moren min, men vi var aldri bestevenner, som du hører mange er i dag. Nå trener de og gjør alt mulig sammen, sånn var det ikke før, sier Simonsen og legger til:

- Hun var veldig hyggelig og vi skulle spurt henne mer om hvordan hun hadde det. Vi tok henne som en selvfølge for hun var alltid der.

STOR FAMILIE: Her holder Simonsen lillesøsteren sin Bente mens hun står sammen med Moren Marie Louise Konow Heiberg (t.v.), broren Gustav, faren Jon Simonsen og søsteren Ingunn. Foto: PRIVAT
STOR FAMILIE: Her holder Simonsen lillesøsteren sin Bente mens hun står sammen med Moren Marie Louise Konow Heiberg (t.v.), broren Gustav, faren Jon Simonsen og søsteren Ingunn. Foto: PRIVAT


- Stolt

I mandagens episode av «Hvem tror du at du er» finner Kari Simonsen ut at moren var en av de første i Norge som tok opp kampen for utviklingshemmedes barns rettigheter, i en tid hvor de ble sett på med frykt og forakt.

Gjennom sitt engasjement i Røde Kors fikk hun sammen med andre engasjerte kvinner bygget Mølleplassen spesialbarnehage, hvor utviklingshemmede barn ble gitt omsorg og livskvalitet.

- Jeg kjenner jeg ble veldig stolt av moren min. Arbeidet hun gjorde var mer verdifullt enn hva vi trodde, og det var hyggelig å høre at folk satte pris på det hun gjorde.

- Angrer du for at du ikke spurte mer?

- Absolutt. Det er en lærepenge jeg skal si til mine barn, at hvis de ikke er mer opptatt av meg, så kan de komme til å angre. Nå tror jeg de vet ganske mye om meg da, ler Kari Simonsen.

Sjalu

I oppveksten hjemme på Røa var det hushjelpen Agnes som tok regien i huset.

- Agnes var en streng dame og bestemte over mor og alle. Når det gjelder mor tror jeg hun hadde så mye energi som hun ikke fikk brukt. Det var ikke nok for henne å lage mat og vente på at vi skulle komme hjem fra skolen, sier Simonsen.

Selv om hun ikke ønsket at moren hadde vært mer hjemme, innrømmer Simonsen at hun var sjalu som barn.

- Jeg kunne føle at de andre fikk mer oppmerksomhet, og innimellom ønsket jeg at var enebarn. Jeg kunne nok oppføre meg litt bajas for å få litt ekstra oppmerksomhet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys