Hovedinnhold

Ivar Eskeland er død

Forfatter og litteraturkritiker Ivar Eskeland er død, 78 år gammel.
Eskeland var i en årrekke en av NRKs mest kjente kåsører og har etterlatt seg utallige visdomsord. Hans ironi og humor var spesiell og kåseriformen i radio var som skapt for Eskelands skarpe tunge.

Hans hovedyrke var oversetter. I alt har han oversatt 120 bøker til nynorsk og bokmål. Eskeland var statsstipendiat og gjennom flere tiår en av landets mest etterspurte foredragsholdere.

Ivar Eskeland ble født på Stord i 1927. Han var en tid formann i Noregs Mållag og medlem av Vogt-komiteen, som gravla språkstriden her i landet for 25 år siden.

I en periode var han direktør for Nordens Hus i Reykjavik og i denne egenskap ga han betydelige bidrag til formidling av kunnskap om islandsk kunst og litteratur til de andre nordiske land.

De siste årene har Eskeland hatt en alvorlig kreftsykdom. Han døde lille julaften.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys