TRØST I HVER TONE: Atle Pettersen, Meriann Thomassen og Henrik Thodesen har alle hatt kjærlighetssorg - men hva slags musikk de hørte på var ganske forskjellig. Foto: Scanpix / VG

Kjendisene om sine verste brudd

(VG Nett) For mange er musikk den beste terapien mot kjærlighetssorg. Her snakker kjendisene ut om da de fikk hjertet knust.

Alle har en eller flere ganger i livet opplevd å ha det trist etter bruddet med den man trodde var den utvalgte. Hjertet knuses og alt føles svart og trist.

Noen tyr til iskrem og såpeserier, mens andre finner terapi i å lytte til musikk.
I gårsdagens VG satte vi fokus på kjærlighetssorg. Flere personer med dyp kjærlighetssorg snakket ut om sine opplevelser.

Trøst at man ikke er alene

Mange bruker musikk som terapi for å bearbeide sorgen. Artist Atle Pettersen mener melankolsk musikk kan hjelpe deg gjennom den tunge tiden.

- Når jeg har det trist hører jeg på triste låter. Bare for å kjenne på følelsen. Man føler at man ikke er alene. At det er flere som er i samme situasjon som deg. Det kan gi litt trøst. Etter hvert kommer det et punkt hvor man må se videre. Da hører jeg på mer «catchy» musikk, forklarer han.

Hans to beste låter for å komme igjennom sorgen er det irske bandet The Scripts låter «If You Ever Come Back» og «Nothing».

- Jeg kan kjenne meg igjen i tekstene i disse sangene. De er så utrolig tatt på kornet, sier Pettersen.

Hans verste brudd var i voksen alder. For å bearbeide sorgen valgte han også å skrive sanger.

- Nesten hele albumet mitt (Based on a true story red anm.) er laget da jeg hadde denne kjærlighetssorgen.Det føles godt å sette ord på ting og lage et bilde av man føler, sier den tidligere «Skal vi danse»-deltakeren.

Sangeren forteller at det var små situasjoner i hverdagen som gjorde at han skjønte at det virkelig var over.

- For eksempel da jeg ikke fikk noen nattamelding. Eller da jeg kom på at jeg ikke kunne ringe henne på kvelden. Da gikk det opp for meg. Det er virkelig ikke noe kult å miste den personen man er mest glad i, og skjønne at hun ikke vil ha noe mer med deg å gjøre, forteller han.

Journalist og Melodi Grand Prix-ekspert Jostein Pedersen forteller at hans verste brudd var i tenårene.

- Jeg var vel 13-14 og ble dumpet av en flott dame. Jeg og en kamerat hadde en slags konkurranse om denne jenta. Også vant han. Jeg skjønner imidlertid godt at han ble valgt. Jeg var den som satt inne og hørte på musikk, mens han var flink i alt av idrett. Det var jo klart at han var den som var mest attraktiv, sier Pedersen.

Dette førte til at MGP-nestoren fikk en voldsom kjærlighetssorg og valgte å høre på den tidligere MGP-artisten Odd Børres sang fra 1965: «Hvorfor skal man elske den man kanskje aldri får».

- Jeg lå som et slakt på sofaen og hørte på den. Det var helt forferdelig og gjorde egentlig bare alt verre. Jeg kjente meg veldig igjen i den, sier han.

Programleder Christer Falck forteller at hans beste kjærlighetssorglåt er «Liar» med det amerikanske bandet Rollins Band.

- Det er favorittlåten når det kommer til musikk som beskriver kjærlighetssorg. Jeg dro den frem igjen nå fra 1996, og låten sier vel alt om kjærlighet som er død. Selv hører jeg på musikk 24 timer i døgnet enten jeg er forelska, har kjærlighetssorg, er lei meg, glad, kåt eller ikke kåt i det hele tatt, sier han.
- Musikk gjør vondt verre

Komiker Henrik Thodesen mener at den første kjærlighetssorgen er den verste.

- Da føles det kanskje umulig å håndtere sorgen, men man lærer seg jo å takle disse følelsene jo eldre man blir ettersom man ser ting mer i perspektiv, sier han.

Også artist Benedicte Adrian både skriver og lytter til låter når hun går igjennom en kjærlighetssorg.

- Jeg har laget mange låter i desperat modus. Når jeg har kjærlighetssorg tyr jeg til pianoet eller synthesiseren eller opptaks-modulen på min mobil-telefon om jeg for eksempel sitter i bilen, forteller hun.

Hennes beste sang å gråte til er Kate Bush med «Cloudbusting».

- Denne har en sanglinje som har forfulgt meg i årevis og har blitt et slags mantra for meg når verden går meg imot. «Ooh, I just know that something good is gonna happen»

Tidligere vokalist i Surferosa, Mariann Thomassen, forteller derimot at hun aller helst ikke lytter til musikk når hun har kjærlighetssorg.

- For meg er perioden jeg har kjærlighetssorg en musikkløs tid. Musikk fremkaller alltid utrolig masse følelser. For meg gjør det bare vondt verre, sier den tidligere Idol-dommeren til VG.
Hun hørte likevel mye på Frankie Goes To Hollywood med The Power Of Love da hun hadde sin verste kjærlighetssorg i ungdomstiden.

- Det var da jeg gikk i tiendeklasse på ungdomsskolen. Jeg var sammen med en gutt, men så bestemte begge seg for å gjøre det slutt. En av oss angret siden og det ble et skikkelig «fjortiskaos». Det stakk likevel veldig dypt.

«The first cut is the deepest», sier dem jo. Da har man jo aldri opplevd det før, og det kan bli skikkelig traumatisk. Og den sentimentale musikken fungerte bare som en motsatt medisin, sier artisten, som forteller at hun trives best med å være i et forhold.

- Jeg er en ordentlig «kjærestejente», men trives også i eget selskap. Kjærlighetssorg er kjipt, men jeg elsker følelsen man får når man er over noen. Da er man skikkelig «steady» og klar for å gå videre, sier hun.

Kjendisenes beste kjærlighetsslåter:

Jostein Pedersen:
Odd Børre - Hvorfor skal man elske den man kanskje aldri får

Henrik Thodesen:
George Harrison - All Things Must Pass
The Beach Boys - Don't Worry Baby
Van Morrison - It's All Over Now, Baby Blue

Mariann Thomassen:
The Power Of Love - Frankie Goes To Hollywood

Atle Pettersen:
The Script - If You Ever Come Back
The Script - Nothing
Christer Falch:
Rollins Band - Liar

Benedicte Adrian:
Kate Bush - Cloudbusting

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder