KRONPRINSBOLIG: Slottet mener flere av bygningene på Skaugum - hvor kronprinsparet bor - er i så dårlig fortfatning at de bør rives. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Kronprinsparet vil rive ni bygninger på Skaugum

Kronprinsparet vil rive ni av de 41 bygningene på Skaugum i Asker. Storopprydningen er nødvendig, mener Slottet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Blant bygningene som står på rivingslisten til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, er den 199 kvadratmeter store Rødlåven som ble bygget tidlig på 1900-tallet og Bråtan fra slutten av 1800-tallet, skriver Budstikka.

– Byggene det er snakk om, er i så dårlig forfatning at det ikke på noen måte er hensiktsmessig å gjenoppbygge dem. Fundament og konstruksjon holder ikke dagens standard, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet.

Den kongelige eiendommen består av 480 mål dyrket jord, 660 mål skog og 140 mål annet areal. Skaugum gård ble overdratt fra minister Fritz Wedel Jarlsberg til daværende kronprins Olav i 1929 for 120.000 kroner da Olav giftet seg med prinsesse Märtha av Sverige. Kronprinsparet flyttet inn på Skaugum i 2003.

– Dette er en nødvendig storopprydding. Bygningene vi søker om å få rive, er ikke lenger egnet til det de ble bygd for. De er ikke i bruk, og det er ikke behov for dem i dag, sier Hagen.

Slottsforvalter Ragnar Osnes sier seg helt enig, og heller ikke Riksantikvaren har noen innvendinger mot riveplanene. I lokalmiljøet skaper imidlertid nyheten sterke reaksjoner.

VG har tidligere skrevet om at kronprinsparet ønsker å bygge en ny villa på Skaugum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder