Prinsesse Lilian døde 97 år gammel

Svensk kongeekspert: - Kisten stilles på lit de parade

Kjell Arne Totland: - Godt at hun får hvile

STO DEM NÆRT: Her er prinsesse Madeleine og kronprinsesse Victoria sammen med sin favoritt-grandtante Lilian i kongeparets sølvbryllup i 2001. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Kongehuset: Sovnet stille inn i ettermiddag

Det svenske kongehuset melder at prinsesse Lilian i ettermiddag sovnet stille inn i sitt eget hjem på Djurgården i Stockholm. Hun ble 97 år gammel.

Artikkelen er over syv år gammel

Prinsesse Lilian var gift med prins Bertil, kong Carl Gustavs onkel og led av alzheimer.

Prinsesse Lilian var svært høyt elsket av den svenske kongefamilien. Hun var Madeleine og Victorias favoritt-grandtante, de kalte henne «auntie».

- Godt at hun får hvile

- En trist melding å få. Men samtidig veldig godt at prinsesse Lilian nå får hvile og fred. Hun har vært svært syk de siste årene og vært pleiepasient hjemme i Villa Solbacken. Medlemmene av den svenske kongefamilien har besøkt henne jevnlig, men den siste tiden har hun ikke kunnet kjenne dem igjen, sier TV2s kongeekspert Kjell Arne Totland til VG.

Kjente dem ikke igjen

REPRESENTERTE KONGEHUSET: Prinsesse Lilian representerte det svenske kongehuset ved en rekke anledninger. Dette bildet er fra 2006 da hun delte ut priser til vinnerne i Gärdesloppet ved Prins Bertil Memorial. Foto: Roger Vikström/SCANPIX

I fjor sommer skrev Expressen at tilstanden til den da 96 år gamle Lilian var svært dårlig.

Sykdom har preget den aldrende prinsessen mer og mer, til familiens store sorg. I fjor fortalte det svenske kongehuset om at hun ikke lenger kjente igjen familien.

- Dessverre kjenner hun ikke igjen familien lenger. Hun vet ikke hvem det er som besøker henne i Villa Solbacken. Det er tragisk og trist, sa prinsesse Birgitta til Expressen.

- Spesielt forhold

Den populære, men sterkt aldrende prinsessen deltok ikke i kronprinsesse Victoria og Daniel Westlings bryllup, og var heller ikke til stede i barnedåpen til Estelle i mai i fjor.

Forholdet mellom Lilian og Victoria har vært helt spesielt. Lilian som måtte vente i 33 år på å gifte seg med mannen hun elsket, prins Bertil, sto last og brast med Victoria i hennes kamp for å kunne gifte seg med Daniel.

Da Victoria og Daniel mottok et vakkert portrett av Lilian som bryllupsgave under en lysning i 2010, brast kronprinsessen i gråt.

Parade de lit

Roger Lundgren, ekspert og sjefsredaktør for Kungliga Magasinet i Sverige, sier til Dagens Nyheter at prinsesse Lilian får en begravelse verdig et medlem av kongehuset. Det betyr at kisten skal stilles på lit de parade i Slottskyrkan, og deretter følger en begravelse med representanter for Europas kongehus og regjeringer til stede.

- Så blir det en kortesje gjennom byen til begravelsesplassen ved Haga. Der ligger prins Bertil, og hun kommer til å hvile ved hans side, sier Lundgren til Dagens Nyheter.

Han regner med at begravelsen vil skje i løpet av to til tre uker.

Tålmodig kjærlighetshistorie

STO KONGEBARNA NÆRT: Kjell Arne Totland, TV2s kongeekspert, forteller at prinsesse Lilian sto de svenske kongebarna nært. Hun og prins Bertil fikk ikke egne barn.

Den romantiske historien om Bertil og Lilian er en av forrige århundres mest tålmodige og kjente kjærlighetshistorier, med krig og kjærlighet som bakteppe.

Bertil var marineattaché i London under 2. verdenskrig. Den fraskilte Lilian Craig, datter av en gruvearbeider fra Wales, jobbet som sykepleier. Deres første møte var under et bombeangrep i London i 1943.

Mange, mange år senere sa Lilian om møtet: «Det sa bare klikk!».

Men i motsetningen til datidens langt mer skandaleombruste par, Wallis Simpson og hennes prins Edward, så var det svensk/britiske paret sine rojale forpliktelser bevisst.

Bertils to brødre hadde giftet seg borgerlig og mistet derved både prinsetittel og arverett. Da den nåværende kong Carl Gustafs far omkom i en flyulykke i 1947, mente Bertil at hans plikt var å støtte sin far og hjelpe til med oppdragelsen av Carl Gustaf.

Avtale med pressen

Han skjøttet sine kongelige plikter enestående og fikk hele den svenske pressen på sin side. De gjorde en avtale med Bertil om at Bertil og Lilians samboerskap, både på den franske riviera og senere også i Sverige, først skulle offentliggjøres etter at forholdet deres ble legalisert gjennom ekteskap.

Det skjedde i 1976, og da var det for sent å få barn.

- På grunn av den spesielle romansen med prins Bertil - og at de to ikke fikk gifte seg før i 1976, fikk Lilian aldri egne barn. Men hun og Bertil sto de svenske kongebarna svært nær, spesielt prins Carl Philip, som var deres gudsønn og hovedarving, sier Kjell Arne Totland som selv har møtt prinsesse Lilian en rekke ganger - både i hverdag og fest.

- Hun var vakker som en porselensdukke, spesielt i galla. Jeg møtte henne blant annet en gang jeg var til stede ved Nobel-festlighetene i Stockholm. Hun kunne bære kongelige juveler som ingen andre. Sist jeg møtte Lilian var i 2005 - i forbindelse med det norske festbesøket i Stockholm. Da viste hun meg stolt håndvesken sin - med stort fargebilde av sin kjære labrador, forteller Totland til VG.

Representerte kongehuset

Lilian fikk prinsessetittel, og både hun og Bertil har ved mange anledninger representert det svenske kongehuset.

I 1997 døde prins Bertil. Lilians siste personlige hilsen under gravferden var Nat King Coles uforglemmelige klassiker, «Unforgettable», sunget av Lisa Nilsson.

Prinsesse Lilian av Sverige ble født 30. august 1915 i Wales.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder