Norske eksperter: «Kon-Tiki» har små vinnersjanser

(VG Nett) «Kon-Tiki»-stjernene jubler over Oscar-nominasjon, men norske anmeldere har ikke klokkeklar tro på at filmen vinner.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Rett før jul ble det kjent at filmen om Thor Heyerdahls velkjente ekspedisjon var en av ni filmer som kjemper om tittelen beste fremmedspråklige film.

Torsdag ble det klart at norske «Kon-Tiki» er nominert til Oscar for beste utenlandske film.

DISKUTER! Tror du «Kon-Tiki» vinner Oscar? Kjør debatt i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

I denne kategorien er også østerriske «Amour» nominert. Hvis «Amour» stikker av med prisen for beste film, hvor den også er nominert, og «Kon-Tiki» vinner over «Amour» for beste fremmedspråklige film, vil det bety at «Kon-Tiki» knuser verdens beste film.

- Det kan faktisk skje, mener filmekspert og redaksjonssjef i Filmmagasinet, Einar Aarvig. Han tror likevel ikke at det er sannsynlig. Nettopp fordi «Kon-Tiki» kjemper mot en film som allerede og som er «hestehandlet inn i en høyere kategori» - nemlig beste film.

- «Kon-Tiki» har et bein innafor, mens «Amour» har hele underkroppen. Den har dermed større vinnersjanser enn «Kon-Tiki», og jeg tror derfor det ligger i kortene at «Amour» stikker av med seieren, sier Aarvik til VG Nett.

Thor Heyerdahl jr. svarte torsdag på «Tett-på-nett» - Se svarene her.

I tillegg til «Amour» er «Kon-Tiki» nominert sammen med blant andre den danske filmen «En kongelig affære», den chilenske filmen «No» av Pablo Larraín og kanadiske «War Witch» av Kim Nguyen er også nominert.

GAMMEL KJÆRLIGHET: Den ruster ikke i Hanekes rørende «Amour». Foto: AP


- Stikker seg ut

Borghild Maaland, filmekspert i VG, mener «Kon-Tiki» har sjanse til å vinne, tross sylskarp konkurranse.

- På papiret er utfordrerne sterke. Michael Hanekes gripende persondrama «Amour» er av flere beskrevet som en av tiårets beste filmer, og er en soleklar favoritt. Men «Kon-Tiki» stikker seg ut blant de andre filmene, nettopp med sin evne til å formidle en manns vilje til å gjennomføre sin drøm.

- Det er ikke politisk korrekt å tro at filmen har særlig sjanse mot de konkurrerende filmene, men Heyerdahl selv var aldri spesielt politisk korrekt. Så i hans ånd holder vi åpent for at drømmer blir virkelighet, skriver Maaland i sin kommentar om Oscar-nominasjonen, «Eventyrlig seilas».

«Dark horse»

HAR TRO: Vegard Larsen, programleder for Filmbonanza på NRK. Foto: HELGE HANSEN/VG

Vegard Larsen, programleder for Filmbonanza på NRK, har tro på at «Kon-Tiki» kan gå av med seieren.

- Jeg tror absolutt at filmen har en god sjanse til å vinne kategorien. Kon-Tiki er på en måte en «dark horse» bland filmene som er nominert. Filmen har også en stor fordel med at det er en fiksjonalisering av en dokumentar som allerede har vunnet Oscar. Filmen prøver seg på store fortellinger, naturskildringer og prøvelser - så den er på en måte en klassisk Hollywood-film, noe akademiet setter pris på, sier han til VG Nett.

Av de totalt 5000 som stemmer på Oscar-vinnerne, tror Aarvig at langt flere kommer til å se «Amour» enn «Kon-Tiki» fram mot prisdrysset i Los Angeles 24. februar.

- Selv om prisen for beste fremmedspråklige film henger høyt, så står den litt i skyggen av hovedkategoriene. Men det skal være overraskelser under Oscar. Det er alltid noe man undrer seg over under prisutdelingen, så ja, jeg vil tro at «Kon-Tiki» kan vinne.

Støttes

Nominasjonen er uansett en stor seier for de to regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg, som for tiden befinner seg i Los Angeles.

I en uhøytidelig avstemning på VG Nett er leserne klare i sin tale:

Av nesten 4000 avgitte stemmer går 69 prosent til «Kon-Tiki», mens «Amour» kommer på en andreplass med 17 prosent av stemmene.

I tillegg til Oscar-racet er «Kon-Tiki» nominert til Golden Globe. Den prisutdelingen går av stabelen søndag.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder