IKKE IMPONERT: Forfatter Jon Fosse mener behandlingen Peter Handke fikk på sitt Norgesbesøk var skammelig, og at Norge burde vite at man kan skille mellom polititikk og god dikterkunst. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Knausgaard får støtte etter Nygaard-kritikk: - Norge ter seg som en gjeng idioter

Karl Ove Knausgård får støtte fra flere forfatterkollegaer i sin ramsalte kritikk av William Nygaard.

Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I dagens VG rykket Knausgård ut med sterk kritikk av norske medier generelt og av ytringsfrihetsorganisasjonen PENs styreleder, William Nygaard, spesielt. Bakgrunnen er at han mener Nygaard og norske medier «kritikkløst» har assosiert Handke med fascisme og krigsforbrytelser.

– Hva er det Peter Handke har uttalt som er så langt utenfor ytringsfrihetens grenser at han ikke får uttale det? spør Knausgård, og ber Nygaard dokumentere slike uttalelser fra Handke.

Klarer ikke Nygaard dette, bør han gå av som PENs styreleder, mener Knausgård.

Forfatter og dramatiker Jon Fosse deler Knausgårds oppfatning om at Ibsenpris-vinneren ikke ble æret, men kalt til Norge og ydmyket.

– Den måten journalist-Norge har behandlet Handke på er rett og slett nedverdigende. Mottagelsen ble kommentert i en av de største tyske avisene, Süddeutsche Zeitung, og sett utenfra ter Norge seg som en gjeng idioter mot Handke, rett og slett, sier en provosert Jon Fosse til VG.

Forfatteren understreker at han ikke kjenner til Knausgårds kronikk, og at han derfor ikke vil kritisere Nygaard direkte. Han er imidlertid sjokkert over hvordan journalister og andre tok imot prisvinneren.

Han ønsker, som Knausgård, å spørre William Nygaard og andre kritikere av Peter Handke om hvordan de begrunner sitt syn på dikteren.

– Mener han at samme regel skal gjelde for Dag Solstad som for Peter Handke, eller er det bare Handke det gjelder? Mener han at «Paa gjengrodde Stier» er en dårlig roman fordi Hamsun var landssviker? Hva er det disse moralistene mener egentlig?

Støtter Knausgård

STØTTER KNAUSGÅRD: Forfatter Erlend Loe er enig med Knausgård i hans kritikk. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Forfatter Erlend Loe har lest Karl Ove Knausgårds kronikk og støtter den. På Twitter skriver han at «Knausgård setter skapet på plass» i kronikken.

– Jeg synes det er bra at Karl Ove Knausgård går til angrep på William Nygaard. Jeg vil understreke at jeg ikke på noen måte er ekspert på Handke, men at jeg har sansen for Knausgårds forsøk på å rydde opp i det prinsipielle i denne saken, sier Loe til VG

Han forteller at han liker at Knausgård ikke gir seg, selv om «den høyreiste moralske motstanden er massiv».

– Jeg tror at mange slenger seg på uten å vite hvorfor, og jeg liker at Knausgård understreker at det er lov å ha mange forskjellige meninger. Det er jo ingen tvil om at Handke kan være en stor forfatter, selv om han mener noe annet enn det gjengse om for eksempel Slobodan Milosevic, mener Loe, og fortsetter:

– Vi er vant til at når vi snakker om ytringsfrihet med store bokstaver, er det for å beskytte retten til å uttale seg, men med en gang noen sier noe vi ikke er enige i, når de grensen for hva som er akseptabelt veldig fort.

Loe kan kjenne igjen Knausgårds frustrasjon over at journalistene som omtaler saken ikke har nok kjennskap til det de snakker om, og at de dermed ender med å ta alle påstander for god fisk.

– Jeg har selv opplevd et antall ganger og blitt intervjuet av journalister som åpenlyst ikke har lest boken de skal snakke om. Hvis det er sant som Knausgård sier, at journalister skriver om denne Handke-episoden uten å ha inngående kunnskap om det han har skrevet, sagt eller gjort, mener jeg at Knausgård har helt rett i sin sak, og jeg opplever det ikke som usannsynlig at det er tilfelle.

Saken fortsetter under bildet.

GÅR TIL FRONTALANGREP: Karl Ove Knausgård går hardt ut mot ytringsfrihetsforkjemper William Nygaard i en kronikk, og ber ham trekke seg som styreleder i PEN hvis han ikke kan forklare uttalelser konkret. Foto:Frode Hansen,VG

Stiller kritikerne til veggs

Jon Fosse mener det er uakseptabelt å behandle en stor dikter på bakgrunn av hans politiske ståsted.

– Hvis vi ikke skjønner det, vi som har Knut Hamsun og Dag Solstad som noen av våre fremste forfattere, så begynner jeg å lure, sier Jon Fosse.

– Jeg lurer på hvor mange som egentlig kjenner til forfatterskapet til Handke? Handke kan for meg sammenlignes med Knut Hamsun. Jeg er ikke enig med Hamsun som politiker, og jeg er heller ikke enig med Handkes politiske syn, men vi må jo skille mellom mannen som skrev «Paa gjengrodde Stier» og han som ga nobelprismedaljen sin til Joseph Goebbels!

Fosse er en av få som i forbindelse med denne ukens utdeling av Ibsenprisen har forsvart at den østerrikske dramatikeren og forfatteren skulle få den prestisjetunge prisen. Han mener Handke ikke bare fortjener Ibsenprisen, men også Nobelprisen i litteratur.

– Å være dikter kan bety at du er en politisk idiot, men likevel kan få en pris for å være en god dikter. Det er faktisk svært ofte du får den blandingen, genial dikting og politisk idioti. Vi må til slutt lære oss å skille mellom hva en dikter sier om politikk og det han dikter, og i Norge burde vi ha forutsetninger for å klare det, avslutter Jon Fosse.

– Grunn til å være på vakt

Kulturredaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, mener at kritikken mot Ibsenprisvinner Peter Handke stort sett har vært på sin plass, men mener Knausgård tar opp et viktig spørsmål.

– Jeg stusset også over Nygaards uttalelse. Og synes at Knausgårds ønske om å få utdypet begrunnelsen er et relevant spørsmål. Kritikken mot Handke har stort sett vært god og relevant, men det er grunn til å være på vakt når offentligheten blir veldig samstemt, skriver Ramnefjell i en e-post til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder