MUNCH PÅ NY: Dronningen overvar førvisningen av den nye Munch-utstillingen på Tate Modern i London. Til høyre kurator Nicholas Cullinan. Foto: PA PHOTOS

Dronningen på Munch-åpning i London: - Blir aldri lei

LONDON (VG) Dronning Sonja var til stede da Tate Modern åpnet en Munch-utstilling som setter den norske kunstneren i et nytt lys.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over syv år gammel

Tirsdag var aller første mulighet for pressen til å titte på den helt nye sammensetningen av Edvard Munchs verker på gigantmuseet Tate Modern i London. «The Modern Eye» heter utstillingen, som åpner for publikum torsdag og henger til midten av oktober.

Også dronning Sonja var til stede for å se utstillingen, som fokuserer på flere mer ukjente sider av den kjente kunstneren.

- Denne utstillingen viser en ny side av Munch, for han bruker foto, var interessert i film, og brukte det levende bildet nærmest som en skisse for sine egne malerier. Det er en side jeg synes er veldig interessant, sier dronningen.

Utstillingen vrir på den faste forestillingen om Munch som en introvert, angstfull 1800-tallskunstner, og viser mange verk fra 1900-tallet samt fotografier Munch har tatt og tidlige filmer kuratorene mener Much var svært påvirket av.

På spørsmål fra utenlandsk presse om dronningen kan forklare Munchs betydning for Norge, ler hun.

- Åh, jeg skulle ønske jeg kunne det, svarer dronningen og høster latter før hun legger til:

- Jeg tror han muligens er bedre kjent og bedre forstått internasjonalt. Slik er det alltid når du har noen så nært - så ser man ikke kvalitetene før det kanskje er for sent, sier den kunstinteresserte dronningen.

Hun sier til NRK at hun tror det blir spennende med et britisk publikum under OL.

- Jeg tror det kanskje vil være et bevis på at Munch også blir godtatt i den engelsktalende delen av verden. For det har jo vært mer Tyskland der de har hatt enklest for å forstå Munch, mens i de engelsktalende landene har de vært mer tilbakeholdne, sier hun.

EKSKLUSIVT: Utstillingen i London blir aller første gang alle seks versjoner av "Gråtende kvinne"-serien blir vist samlet. Også bronsestatuen Munch ønsket på graven sin er med. Foto. REUTERS

Dronning Sonja så også utstillingen i den varianten den ble presentert i på Pompidou-senteret i Paris i vinter. Men hun forsikrer til NTB at hun ikke blir lei.

- Nei, jeg tror aldri man blir lei av Munch, det er stadig nye sider ved ham.

- Hva er det viktigste dronningen tar med seg fra denne utstillingen i dag?

- Det er moderniteten. Dette moderne uttrykket som han benytter seg av: både film, teater og fotografi, som man er blitt klar over ved denne utstillingen: Hvor moderne han egentlig var og klarte å bruke disse tekniske nyvinningene i sin produksjon. Det er veldig, veldig spennende, sier dronning Sonja til VG.

Også Pushwagner, som selv åpner sin første soloutstilling i utlandet i Milton Keynes utenfor London onsdag, tok turen innom Tate-utstillingen på førvisningen. Han poserte foran flere av bildene og lot seg intervjue av NRK før han raskt forsvant ut av lokalet.

Les og se mer fra Munch-utstillingen i VG papir onsdag.

Les også

 1. Myoshin (57) utpekes som Mette-Marits hemmelige guru

  På 70-tallet barberte Sharon «Myoshin» Kelly (57) av seg håret og gikk i kloster i Burma.
 2. Dronningen om kunstsamlingen: - Jeg har spinket og spart

  Dronning Sonja er lidenskapelig opptatt av kunst. Nå skal publikum få vurdere deler av samlingen hennes.
 3. Mette-Marit på ferie alene

  Kronprinsesse Mette-Marit (38) ankom Kashmir mandag denne uken for et to ukers langt ferieopphold uten mann og barn.
 4. Vant mot kongen i retten

  (VG Nett) Det er ikke mange som vinner mot kongen. Tim Wang har gjort det - i retten.
 5. Indisk hotellsjef: Mette-Marit på fjelltur med kokk og telt

  Kronprinsesse Mette-Marit fortsetter i helgen sin aleneferie i India. Lørdag drar hun på en åtte dagers fjelltur.
 6. Slik bor Sonja og Harald helt privat

  Velkommen hjem til kong Harald (75) og dronning Sonja (74). Nye unike bilder viser hvordan kongeparet bor i sin private…

Mer om

 1. Kongehuset

Flere artikler

 1. Munch-verker for salg i London

 2. Pluss content

  Duket for bråk: Melgaard møter Munch

 3. Kunstanmeldelse: Mestermøte

 4. Christian Ringnes kjøpte flere Abramovic-bilder

 5. Mette-Marit er dronningvikar i Venezia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder