FRONTER SPILLSELSKAP: Lotteritilsynet liker ikke trenden med at utenlandske spillselskaper bruker norske kjendiser i markedsføringen. Både Tone Damli og John Arne Riise er ambassadører for det maltabaserte selskapet Betsson. Foto:HELGE MIKALSEN,

Lotteritilsynet: Vurderer å forfølge norske spillkjendiser

Direktør: - Tone får heller spille litt flere konserter ** Overvåker artister

og idrettsutøvere på blogger og Instagram

Lotteritilsynet-direktør Atle Hamar (51) mener kjendiser som Tone Damli (26) og John Arne Riise (34) bør finne seg andre inntektskilder enn utenlandske spillselskaper.

Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Fredag skriver VG at Lotteritilsynet vurderer å gå etter kjendiser som markedsfører utenlandske spillselskaper på sosiale medier og blogger.

Dette skjer etter at tilsynet har fått Facebook og YouTube til å fjerne spillreklame rettet mot det norske markedet.

Nå har Lotteritilsynet med direktør Atle Hamar i spissen sendt brev og e-post til utenlandske spillselskaper og deres norske kjendisambassadører, som VG har fått innsyn i.

Her står det blant annet følgende:

LEGGER UT ANNONSER: Fotballspiller John Arne Riise bruker sin Instagram-profil til å reklamere for Betsson. – Ulovlig markedsføring, mener Lotteritilsynet. Foto: FAKSIMILE/INSTAGRAM.COM,

«Lotteritilsynet ser at flere utenlandske spillselskap benytter norske kjendiser som talspersoner og ambassadører for sitt selskap i Norge. Mye av den aktiviteten disse personene gjør i Norge innebærer en ulovlig markedsføring og formidling av pengespill (…) Vi vil vurdere å reagere direkte mot disse dersom den ulovlige markedsføringen og formidlingen av pengespill som disse driver ikke opphører».

Direktør i Lotteritilsynet, Atle Hamar, ønsker ikke å kommentere hvor store bøter tilsynet kan ilegge kjendiser som ikke etterkommer lotteriloven. Men sier at det kan bli nødvendig om ikke spillselskapene slutter å bruke disse aktivt i markedsføringen.

– Vi kan iverksette juridiske tiltak mot enkeltpersoner som markedsfører selskap som er ulovlige i Norge. Vi har ikke tradisjon for å forfølge enkeltindivider, men dette er noe vi vurderer sterkt å gjøre fremover, sier Hamar til VG.

– Kan det bli ulovlig å være ambassadør for utenlandske spillselskap?

– Det kan bli et resultat, så lenge disse selskapene er ulovlige i Norge, sier Hamar.

I dag er Norsk Tipping den eneste tilbyderen som har lov til å tilby pengespill på internett fra Norge, og den eneste som har lov til å markedsføre seg her til lands.

Hamar begrunner den nye, aggressive holdningen overfor de utenlandske spillselskapene og deres kjendisambassadører med den økte omtalen disse aktørene viser på blogger og sosiale medier.

KRITISK: Lotteritilsynet-direktør Atle Hamar vil se nærmere på de utenlandske spillselskapenes sponsing av kjendiser. Foto: LOTTERITILSYNET,

– Kjendisambassadørene girer opp utenlandske spillselskap som driver ulovlig i Norge. Derfor ser vi nærmere på hvilke rettslige skritt vi kan ta. Men det er en stor jobb å gjøre, sier han.

Lotteridirektøren synes det er synd at norske underholdningsartister og idrettsutøvere tar imot inntekter fra utenlandske spillselskap.

– Norske fotballspillere som stort sett har tjent mer enn statsministeren de siste årene burde klare seg uten disse inntektene, sier han.

– Det er også et poeng at norsk presse og næringsliv ikke har trykket reklame fra utenlandske spillselskaper. Da syns jeg Tone Damli og John Arne Riise også burde respektere dette. Alle inntektskilder bør være lovlig fundert, sier han.

– Tone får heller spille litt flere konserter, eventuelt finne på andre ting som skaper inntekter, skyter han inn.

Ifølge Nettavisen får Tone mellom 1,5 millioner og 2 millioner i årslønn fra det maltabaserte selskapet

– Hva om kjendisene skriver på engelsk til utenlandske følgere?

– Så lenge de er norske borgere, så må de følge norsk lov. Da har det ikke noe å si om de skriver på engelsk, sier han.

Det siste året har Lotteritilsynet begynt å overvåke norske kjendisers blogger og Instagram-kontoer.

– Vi følger godt med – også på sosiale medier. Spesielt på sommeren har vi en større gjennomgang – og da ser vi på alt fra ukeblader til internett, sier han.

Dobbeltmoral

Tone Damlis manager, David Eriksen, hadde ikke mottatt noe e-post eller skriv fra Lotteritilsynet fredag ettermiddag.

Han understreker at Tone aldri har reklamert for Betsson på sine nettsider eller på sosiale medier.

Selv etterspør han mer informasjon fra Lotteritilsynet på området.

– Gjør vi noe feil rundt reklame, så får vi e-post fra Forbrukerombudet. Men vi har aldri hørt fra Lotteritilsynet. Der må de bli bedre, sier Erikssen.

Han synes det er for mye dobbeltmoralisme i Norge rundt utenlandske spillselskap.

– Det er helt greit at Norsk Tipping kjører på med reklame og oppfordrer folk til å spille, men ikke noen andre. De tilbyr jo det samme, sier han.

Tones manager sier de hadde en lang prosess før de takket ja til avtalen med Betsson, som de har fått kritikk fra Blåkors for å være en del av.

– Vi tok det ikke på strak arm. Men vi kom frem til at den rollen Tone har nå kan vi stå inne for. Så får folk mene det de vil, sier han.

Erikssen ønsker ikke å kommentere Hamars utspill om at Tone burde skaffe seg flere spillejobber, eller om hva Tone tjener på avtalen med spillselskapet.

John Arne Riises manager, Lars Gilleberg, har også vært i samtaler med sin klient.

- Jeg har snakket med John Arne. Han har ikke fått noe e-post fra noen i lotteritilsynet. Slik jeg kjenner John Arne er han veldig fornøyd med samarbeidet med Betsson.

Presseansvarlig i Betsson Group, Mikael Mellqvist, hevder i en e-post til VG at deres ambassadører ikke driver med reklame som er i strid med norske regler.

– Vi mener Lotteritilsynet legger til grunn en for streng anvendelse av regelverket når man legger opp til at utenlandske spilleaktører ikke skal kunne ha en tilstedeværelse på sosiale medier, skriver han.

***

VG presiserer: Denne artikkel er oppdatert i et avsnitt hvor VG først skrev: I dag er Norsk Tipping den eneste tilbyderen som har lov til å tilby pengespill på internett…». Her er nå «fra Norge» lagt til i setningen. Presseansvarlig Mikael Mellqvist i Betsson sier i en tilleggskommentar til VG:

Betsson har sitt operative hovedkontor på Malta, og har EU- lisens som direkte regulerer adgangen til å tilby spilleaktiviteter. Det eksisterer ikke noe forbud i Norge som innebærer at det er ulovlig eller forbudt for nordmenn å spille på spill utenfor Norge, dette er altså fullt lovlig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder