Sønnen:  – Han er mørbanket, men OK

Harrison Ford roses for perfekt nødlanding

Filmprodusent og Hollywood-investor Ryan Kavanaugh var vitne til Harrison Fords flystyrt, og mener skuespillerens instinktive handling reddet livet hans.

  • Marthe Berg

Artikkelen er over fem år gammel

– Som pilot må du handle på instinkt når motoren dør, sier Kavanaugh til nettstedet TheWrap.

Filmstjernen Harrison Ford (72) er innlagt på sykehus etter en dramatisk flystyrt i California, sent torsdag kveld norsk tid. Ford var alene i småflyet, av typen Ryan PT-22 Recruit, da han krasjet på en golfbane. Ingen andre personer kom til skade.

I videoopptak vitner har gjort fra sekundene før styrten ser vi at flyet til Ford beveger seg raskt mot bakken med landingshjulene ute.

– Å nei, å nei, herregud, sier en mann mens han filmer de dramatiske scenene.

Kort tid etter dundret Hollywood-stjernen i bakken, etter å ha meldt om motortrøbbel. Et annet videoopptak viser at Ford blir fraktet på båre inn i en ambulanse.

Brannvesenet rykket ut med store styrker, og har bekreftet at Ford var bevisst og pustet da de ankom ulykkesstedet. Han ble fraktet til Ronald Reagan Ucla Medical Center for behandling.

– Kunne mistet livet

Hollywood-mogul Ryan Kavanaugh skal ha vært til stede da Fords gamle treningsfly fra 2. verdenskrig måtte nødlande på grunn av motorproblemer.

Til TheWrap forteller han at skuespilleren kunne blitt drept, hadde det ikke vært for hans utmerkede manøvrering av flyet.

VITNE: Filmprodusent og investor Ryan Kavanaugh så med egne øyne hvordan Ford nødlandet småflyet. Foto:Alberto E. Rodriguez,Afp

– Han måtte ta en avgjørelse i løpet av fem sekunder. Du trener på situasjoner som denne, men 99 prosent av pilotene gjennomfører det ikke, og 99 prosent av pilotene ville endt med å styrte flyet, mener han.

Kavanaugh er selv helikopterpilot og holder til ved et kontor på Santa Monica Airport, flyplassen Ford tok av fra like før ulykken. Han forteller at han så at Ford fikk problemer like etter at flyet hadde lettet fra rullebanen.

– Han kunne ha snudd og forsøkt å lande på rullebanen igjen. Da ville han ha styrtet og mistet livet, tror filminvestoren, og legger til at Ford gjorde akkurat det han burde i en slik situasjon.

En talsmann for Santa Monica flyplass støtter Kavanaugh, og mener Fords handling vitner om at han er en dyktig pilot.

– Jeg vil si at dette var en vakkert utført nødlanding, av det som er en utrolig godt trent pilot, sier Christian Fry, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ikke livstruende skadet

Ifølge Fords sønn, Ben Ford, kom 72-åringen fra ulykken uten alvorlige skader.

– Er på sykehuset. Det går greit med pappa. Han er mørbanket, men OK. Han er akkurat den mannen du tror han er. Han er en utrolig sterk mann, skriver han på Twitter natt til fredag norsk tid.

Nyhetsbyrået AP skriver at skuespilleren fikk akutt medisinsk hjelp fra leger som tilfeldigvis spilte golf på banen hvor Ford nødlandet. De skal ha fått ham ut av flyet, i tilfelle det skulle begynne å brenne.

HOLDT HODET KALDT: Hollywoodstjerne Harrison Ford får skryt for måten han manøvrerte flyet på da motoren sviktet. Foto:AFP/AP,

Litt før klokken 04 norsk tid sendte Fords management ut en pressemelding om ulykken. Der bekrefter de at 72-åringen fikk motorproblemer like etter avgang.

– Han hadde ingen andre muligheter enn å nødlande, noe han gjorde på en trygg måte. Han var forslått og ble tatt med til sykehus for medisinsk behandling. Skadene er ikke livstruende, og det er ventet at han vil bli helt frisk igjen, skriver Ina Treciokas i pressemeldingen, som er gjengitt av Buzzfeed.

Det er ikke første gang Harrison Ford, som fikk pilotlisensen sin i 1990, blir skadet i en ulykke. I 1999 krasjet han stygt med et Bell-helikopter i Santa Clara, i California.

I fjor ble ulykkesfuglen skadet på Star Wars-settet, da han filmet til den siste filmen «The Force Awakens».

Les også

Mer om

  1. Hollywood

Flere artikler

  1. Harrison Ford skadet i flykrasj

  2. Harrison Ford er skrevet ut av sykehuset

  3. Harrison Ford krysset rullebanen feil i eget fly

  4. Jo da, Harrison Ford er klar for nye «Indiana Jones»

  5. Harrison Ford i nestenkrasj med eget fly

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder