Ti Prince-øyeblikk vi aldri glemmer

Kan ha flere tusen ukjente låter

Var i ferd med å skrive memoarer

PRINCE: Her fotografert under en konsert i Frankrike i 2010. Foto: Atomic Soul

Prince er død - slik var hans liv

Han var sterkt religiøs, svært eksentrisk, en mesterlig musiker - og kan ha hatt flere tusen upubliserte låter lagret i et hemmelig hvelv. Dette er historien om Prince.

 • Linn Johansen
 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Silje Løvstad Thjømøe
 • Rune Thomas Ege
 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Thomas Talseth

Artikkelen er over fire år gammel

Prince Rogers Nelson, som var hans fulle navn, ble født i Minneapolis i den amerikanske delstaten Minnesota i 1958.

Allerede som tenåring signerte han sin første platekontrakt, og det første albumet kom ut i 1978. Det var imidlertid da albumet «1999» kom ut i 1982 at han slo gjennom for fullt. Kort tid senere kom «Purple rain».

Resten er historie.

I løpet av hans nesten 40 år lange karriere rakk han å skrive seg inn i musikkhistorien med over 100 millioner solgte albun, syv Grammy-priser samt en Oscar for klassikeren «Purple rain» som var tittellåten til filmen med samme navn.

Men han var også en pioner for salg av musikk over internett, svært eksentrisk, misjonerte for Jehovas vitner ved å gå fra dør til dør hos naboene.

Likevel var han mest kjent for sitt musikalske multitalent. På sine første album spilte han faktisk nesten alle instrumentene selv, i tillegg til å skrive sangene og ikke minst synge dem.

INTERNASJONALE REAKSJONER: Madonna knust, Katy Perry mener verden har mistet magi

NORSKE REAKSJONER: Erna Solberg har pressekonferanse, Christer Falck kaller bortgangen «det verste jeg har hørt»

Før sin død skrev han også på sine egne memoarer. Det annonserte han selv på en pressekonferanse i mars i år.

– Dette er min første. Min bror Dan hjelper meg med dem, han er veldig kritisk og det er akkurat det jeg trenger. Han er ikke en «ja-person» og han hjelper meg virkelig med å komme gjennom dette, sa Prince ifølge The Guardian da han annonserte boknyheten i mars i år.

– Vi starter ved begynnelsen fra mine første minner, og forhåpentligvis kan vi gå hele veien til SuperBowl, sa Prince.

PROTOKOLL: Send siste hilsen – og del dine Prince-minner

Forlaget Spiegel & Grau beskrev verket som «en ukonvensjonell og poetisk reise gjennom hans liv og kreative arbeid».

Kan ha hemmelig låt-hvelv

Hvorvidt deler av boken vil bli publisert, er ukjent. Det er også ukjent om fansen noen gang får svar på om det myteomspunnede «hvelvet» eksisterer.

Dersom det finnes, hevdes det at det inneholder et ukjent antall upubliserte sanger. Påstander om hvor mange sanger det egentlig dreier seg om, varierer fra 50 til 2000.

Ifølge The Guardian sier ryktene at det skal være nok materiale i hvelvet til å kunne publisere ett album hvert år frem til neste århundre.

Norske Christer Falck, som er Norges fremste Prince-ekspert, er overbevist om at hvelvet eksisterer.

– Det er så mye å ta av, og jeg er spent på hva som skjer med dette. Han kan gi ut dobbeltalbum hvert år i 30 år, som alle sikkert er like bra som det han gjorde på 80-tallet. Jeg håper at de som skal forvalte arven hans, gjør det som bør gjøres, sier han.

I 1993 endret han artistnavnet sitt til et symbol, en slags blanding av symbolene for mann og kvinne. Det medførte at han fikk navnet «The Artist Formerly Known as Prince». Senere byttet han tilbake til Prince.

Han var veganer i mange år, noe som innebærer å holde seg unna animalske produkter som egg og melk i tillegg til kjøtt. Prince levde et anonymt liv i Paisley Park, og hadde i følge Time.com et sterkt ønske om at ingen skulle føle at de vandret rundt i et Graceland når de gikk oppholdt seg i Prince kombinerte studio og bolig. Graceland er Elvis Presleys hjem, en turistmagnet og et mausoleum for artisten. Prince skal ha oppbevart sine gull- og platinaplater og alle sine hederspriser i et rom i kjelleren i bygget.

Time skriver at Prince svarte og hvite 67-modell T-bird ofte stod parkert utenfor Paisley Park, men han holdt svært lav profil i området. Daily Mail skriver at artisten selv skal ha vært innom det lokale apoteket denne uken.

Populær på VG-lista

Han var kjent for stort artisteri og eksentrisk oppførsel. Da han gjestet Vestlandshallen i Bergen under en turné i 2010 beskrev VGs anmelder opptredenen som «i mangel på bedre ord, helt fantastisk».

Etter planen skulle han egentlig spille konsert i Folketeateret i Oslo i slutten av 2015.

De to låtene som har vært mest populære i Norge var «Batdance» og «Alphabet Street», som begge hadde førsteplassen på VG-lista i åtte uker i henholdsvis 1989 og 1988.

Flere av Princes sanger har også fått egne liv av coverartister. Bangles’ «Manic Monday» og Chaka Khans «I feel for you» er blant sangene som opprinnelig var på Prince sine album.

To bryllup - og skilsmisser

Prince var gift to ganger, men begge ekteskapene endte i skilsmisse.

I 1996 giftet han seg med sangeren og danseren Mayte Garcia. Forholdet holdt bare fire år før det endte i brudd. Paret fikk sønnen Boy Gregory i 1996. Den lille gutten døde kort tid etter fødselen og lidd av skjelettsykdommen Pfeiffer syndrom. Ekskona har etter skilsmissen fortalt i intervjuer at paret også mistet et barn til i løpet av de tre årene de var gift.

VAR GIFT: Prince og hans daværende kone Manuela Testolini fotografert i forbindelse med Academy Awards i 2005. Foto: Kevork Djansezian Ap

I 2001 skjedde det store forandringer i superstjernens liv. Han konverterte til Jehovas vitner og giftet seg med Manuela Testolini under en Jehovas vitner-seremoni samme år.

Samtidig begynte han å gå fra dør til dør i nabolaget for å diskutere religion.

Ekteskapet varte bare i fem år, og i 2006 gikk de to hvert til sitt.

Prince har også blitt koblet til en rekke andre kjendiskvinner – blant annet Madonna og Carmen Electra.

Ti øyeblikk vi aldri glemmer

Da Prince kom til Norge for å spille i Bergen i 2010, laget VG en liste over ti øyeblikk som definerer popikonets liv. Her er en ønskereprise av denne listen.

1980: Med tredjealbumet «Dirty Mind» gir Prince klar beskjed om hvor han står musikalsk - svart funk og disko, hvit rock og pop, alt i skjønn forening - og sjokkerer med S / M- og homoerotikk samt låter om incest og oralsex.

1984: Blir global superstjerne med platen «Purple Rain» og den lett selvbiografiske spillefilmen ved samme navn. På et tidspunkt har han førsteplassen på både film-, album- og singellisten i USA, som første artist noensinne.

1986: Får kalkunprisen «Golden Raspberry Award» - kritikernes beske motsvar til Oscar - for spill og regi i svart / hvitt-filmfloppen «Under The Cherry Moon».

1988: Skrinlegger «The Black Album» like før planlagt slipp, etter en voldsom indre konflikt der den strengt religiøse Prince reagerer på det mørke seksuelt eksplisitte materialet han selv har laget. En halv million ferdigtrykte plater destrueres.

1993: Går til krig mot plateselskapet sitt, Warner, som er bekymret over at hans hyppige albumutgivelser resulterer i metning av markedet. Viser seg ofte offentlig med ordet «slave» tegnet på kinnet. Slutter å kalle seg Prince , og erstatter artistnavnet med et «kjærlighetssymbol» ingen vet hvordan man uttaler. Pressen hiver seg rundt og gjør det enkelt for alle ved å kalle ham «The Artist Formerly Known as Prince ».

1998: Markerer seg som en pioner innen platesalg via internett, med trippel-CD'en «Crystal Ball». Fansen raser når utgivelsen likevel kommer i vanlige platebutikker - med bedre kvalitet på innpakningen. En rekke «antifan»-websider dukker opp i kjølvannet.

2001: Begynner å dukke opp på døren hos folk i nabolaget i Minnesota, fordi han som ferskt medlem av Jehovas vitner vil diskutere religion med dem. Sammenligner sin «oppvåkning» med det som skjer med Keanu Reeves i science fiction-filmen «The Matrix».

2004: Etter et tiår med omstridte utgivelser og omfattende lefling med internett og jazz, får Prince en ny vår som innledes av en spektakulær opptreden med Beyoncé på Grammy-utdelingen.
Han innlemmes i Rock N' Roll Hall Of Fame, gir ut det storselgende albumet «Musicology» og legger ut på en turné som gjør ham til årets best betalte artist i verden.

2007: Gir en blendende Super Bowl-opptreden, og spiller 21 utsolgte konserter på O2 Arena i London. Gir ut albumet «Planet Earth» som vedlegg til avisen Mail On Sunday, noe som blir uhyggelig dårlig mottatt av platekjeder og selskapet hans - som dropper å selge albumet i Storbritannia.

2010: Stenger websiden sin, erklærer internett for «over» og gjør det klart at hans nye plate ikke blir å få via iTunes eller andre digitaltjenester.
Forklarer samtidig at Pc-er og digitale dingser «bare fyller hodet ditt med tall og er ikke bra for deg».

Les også

 1. Prince er død - slik var hans liv

  Han var sterkt religiøs, svært eksentrisk, en mesterlig musiker - og kan ha hatt flere tusen upubliserte låter lagret i…

Mer om

 1. Prince

Flere artikler

 1. Prince: Tegnet i tiden

 2. Superstjernen Prince er død

 3. Konsertarrangør: Prince skulle til Norge

 4. Prince (1958-2016): Pophistoriens største multitalent

 5. Fansen om Prince: – Kan ikke tro han er borte

Fra andre aviser

 1. Her er noen av de største Prince-øyeblikkene

  Aftenposten
 2. - Han var verdens kuleste freak

  Bergens Tidende
 3. «Prince var den komplette musikeren»

  Aftenposten
 4. Aftenpostens Asbjørn Bakke: - Prince var genial

  Aftenposten
 5. Lilla hyllest til Prince

  Aftenposten
 6. Artisten og musikkikonet Prince funnet død i sitt eget hjem

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no