VG fikk flest priser ** Adressa er Årets avis ** To priser til «Skam»

JUBLET: Redaktør for VG Helg, Jane Throndsen, jublet da det ble klart at VG Helg ble årets avismagasin for fjrde gangen på rad. Foto: Tor Erik H. Mathiesen VG

VG Helg ble historisk: – Det har aldri skjedd før

BERGEN (VG) VG Helg satte rekord da de vant Årets avismagasin for fjerde år på rad. Det er uovertruffent i historien til Årets mediepriser.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over fire år gammel

Det er Mediebedriftenes Landsforening (MBL) som kårer vinnere fra året som har gått under åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen onsdag kveld. Kulturminister Linda Hofstad Helleland delte ut hovedprisene fra klokken 20.30.

Leste du? Prisdryss for VG.

Spenningen var stor og negler muligens frynsete på Ricks da Årets avismagasin skulle kåres like før klokken 22 onsdag, men det ble VG Helg som gikk av med seieren i kategorien også i år – for fjerde gang på rad.

– Det var rekord i fjor og er rekord i år. Å vinne fire år på rad har aldri skjedd før i noen av kategoriene, forteller juryleder fra MBL, Trine Ohrberg-Rolfsrud, til VG.

– Hvordan har VG Helg klart å vinne fire år på rad?

– Fordi de hele tiden klarer å fornye seg. VG Helg står ikke stille - de legger lista høyere for seg selv hele tiden. De hviler ikke på at har vunnet prisen to-tre år på rad. Vi ser veldig, veldig tydelig at de vil presse journalistikken sin hele tiden. Alt er gjort helt til fingerspissene: alt fra hvordan de tegner ut sidene til hvordan de samarbeider på tvers av fag. Dette er en lagseier! Sånn vi ser det er det ingen som klarer å levere på det nivået VG Helg gjør gang på gang.

Les den komplette vinnerlisten nederst i saken!

– Et rungende hurra!

Jane Throndsen er redaktør i VG Helg, og sparte ikke på jubelen onsdag kveld:

– Det er å repetere suksess som krever stamina, ambisjon og viljen til å gå den ekstra mila. Det å ha fått den gjeveste prisen her i Bergen i kveld gjør oss så utrolig glade, sier hun og fortsetter:

– Vi har flinke folk på desk, folk som skriver og tar uforglemmelige bilder. De har viljen, og evnen, til å strekke seg - til å ville det ekstraordinære. Derfor et rungende hurra for pris - og takk til alle som yter maksimalt hver eneste dag! Og takk til leserne våre som kjøper VG Helg hver lørdag - og får de beste featuresakene i VG Pluss.

FJERDE ÅRET PÅ RAD: VG Helg ved Simen Grytøyr, Knut-Eivind Straume, Ida Giske, Svein Kjølberg, Jane Throndsen, Linn Marie Bratvold, Marte Spurkland og Håkon Høydal på scenen i Bergen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen VG

Leste du? Jane Throndsen ble årets kvinnelige medieleder.

Årets beste nyhetsnettsted

Under prisdrysset i Bergen, ble VG tidligere på kvelden kåret til det beste nasjonale nettstedet for nyheter - for andre år på rad.

– Det føles godt å nok en gang få anerkjennelse for alt arbeidet som legges ned i hele VGs redaksjon hver dag. Vi skal være best på formidling av hendelsesnyheter, presse grensene for digital historiefortelling, og samtidig drive undersøkende journalistikk som setter dagsorden, sier VGs nyhetsredaktør Gard Steiro, før han legger til:

– Det mener jeg vi klarte i 2015. Det er betryggende at juryen er enig.

Mens Nordlys.no vant i klassen for beste lokale nyhetsnettsted, var det VG som stakk av med prisen i den nasjonale klassen.­

– Det er hit vi går når ting skjer. Ingen har et større grep om befolkningen når det gjelder å være landets nyhetskilde. I tillegg til å være i forkant på løpende nyheter, evner de også å levere solide egenproduserte saker i verdensklasse. Med stor fokus på historiefortelling flytter de stadig grensene for hvordan journalistikk blir presentert på nett, lyder juryens begrunnelse.

Les også: Det blir mer «Skam»

I klassen Årets program/-serie på ERB-TV/lokal-TV, var det ingen som kunne slå NRK-suksessen «Skam». Som juryen slo fast: «Ingen over og ingen ved siden. Serien treffer seere på flere forskjellige plattformer og utnytter nettets egenart til det ytterste. Ingen andre har klart å gjøre dette med så stor suksess tidligere. SKAM imponerer fra ende til annen.»

Fikk du med deg denne? «Skam»-skuespillerne snikfotografert og oppsøkt på private adresser

Men VGTV/Flimmer film-serien «Asylbarna» fikk «andreplassen», utmerkelsen Ecellence, med denne begrunnelsen:

– Sjarmerende og viktig på samme tid. Historien er nydelig fortalt med enkle virkemidler. Seeren inviteres med på en reise både fysisk og mentalt - imponerende løst.

Adresseavisen Årets avis

Også i kategorien Årets nyskapning viste «Skam» seg uslåelig.

– Historien fortelles på nettes premisser, og har klart å skape samme momentum som tradisjonell TV gjorde i gamle dager. ALLE snakker om det. Dette er imponerende og helt unikt. Her var det ingen reell konkurranse. Dette er det mest nyskapende vi har sett på mange år – også internasjonalt, begrunnet juryen.

ÅRETS NYSKAPNING: SKAM fra NRK har blitt svært populært, noe som også juryen la vekt på da programmet ble tildelt prisen for årets nyskapning. Foto: Tor-Erling Thømt Ruud, VG

Årets magasin gikk til Det Nye, mens regionsavisen Adresseavisen i Trondheim stakk av med den høythengende prisen Årets avis, der også VG var nominert.

– Avisen tar sitt samfunnsoppdrag på alvor og gir rom for å jobbe med gode og langsiktige prosjekter. Det jobbes systematisk med utvikling på alle plan i mediehuset, og de kan vise til en økning i de digitale annonseinntektene på over 30 prosent. Avisen har flyttet nærmere leserne og har stålkontroll på sitt dekningsområde. De er bevisste på å bygge identitet og ikke minst trøndersk stolthet, uttalte juryen.

Nett og papir felles

Nytt av året er at kategoriene Årets avis, Årets magasin og Årets nyskapning er endret til å gjelde både nett og papir. Samtlige tre juryer har vurdert bidragene som er sendt inn i disse kategoriene: Først avis/magasin-juryen, deretter digitaljuryen og til slutt hovedjuryen.

I år hadde VG, med VG-eide Dine Penger, 15 nominasjoner fordelt på 13 klasser. Blant annet var VGTV nominert til Årets program/-serie på ERB-TV/lokal-TV, VG var nominert til Årets avis og Årets nasjonale nyhetssted, og VG Helg var igjen nominert til Årets avismagasin.

– Det vi så i år er at også veldig mange små medier har begynt å sende inn og har troen på det de produserer. Nivået på det som er sendt inn er vesentlig høyere enn tidligere år, det ser vi i alle de digitale prisene, samt på nyheter og feature på avissiden. Det er merkbart stor forskjell, sier jurylederen.

Antallet innsendte bidrag var omtrent som på samme nivå som i fjor, men mens det i fjor ble delt ut fem Exellence-utmerkelser, ble det i år kun delt ut én – som altså gikk til VGTV for «Asylbarna».

Har du lest? Derfor skjermer NRK «Skam»-skuespillerne.

Prisdryss også i fjor

I fjor stakk VG av med tre av de gjeveste prisene: Årets nettsted, Årets avismagasin og Årets avis. Det var tredje året på rad VG Helg vant Årets avismagasin.

Da vant også VG-journalistene Synnøve Åsebø og Maria Mikkelsen Årets digitale historie for sin artikkelserie om mobbeofferet Odin som tok sitt egetliv, kun 13 år gammel.

Forsiden til VG Helg i forbindelse med Odin-saken vant også i kategorien Årets featureside og prisen for Årets nyskapning gikk til VG Direkte i 2015. VG-kommentator Truls Dæhli ble tildelt NTBs språkpris.

Bakgrunn: VGs redaksjonelle regnskap for 2015.

Blant de drøye 190 bidragene til magasinklassen i år, er 11 blader nominert. Kristin Valla, tidligere redaktør i Aftenposten K, Martin Huseby Jensen fra Journalisten og Trine Ohrberg-Rolfsrud fra MBL har sittet i juryen.

Digitaljuryen består av Bjørn Bore fra Dagbladet, Elisabeth Svendby fra Amedia, Ragnhild Olsen fra BI og Trine Ohrberg-Rolfsrud fra MBL. De har juryert 163 bidrag.

Når det gjelder avisnominasjonene, er 15 aviser valgt ut til nominasjoner blant over 300 innsendte bidrag. Avisjuryen har bestått av Ole Bjørner Loe Welde fra Romsdals Budstikke, Suzanne Kaluza fra Kvinneguiden, Sigmund Nordal fra Dagbladet og Trine Ohrberg-Rolfsrud fra MBL.

Se den fulle nominasjonslisten her (vinnerne er markert i fet skrift):

Digitale priser:

ÅRETS DIGITALE HISTORIE

Adresseavisen – «Gutten med selbulua»

Aftenposten – «En helt vanlig syrisk flukt»

NRK p3 – «Å vokse opp uten venner»

VG – «De falne»

VG – «Dødskampen i Barentshavet»

ÅRETS NISJENETTSTED

Forskning.no

Krsby.no

Morgenbladet Portalen

Nrksuper.no

TU.no

ÅRETS PROGRAM/-SERIE PÅ ERB-TV/LOKAL-TV

VGTV/Flimmer film – «Asylbarna»

NRK – «Skam»

TVVest – « #yummymummy»

Aftenposten – «Serieskolen»

Aftenposten – «Stanghelleog Eilertsen: To mot en»

ÅRETS NASJONALE NYHETSNETTSTED

Ap.no

Vg.no

Nrk.no

Bt.no

ÅRETS LOKALE NYHETSNETTSTED

Nordlys.no

Fredriksstad Blad f-b.no

Adressa.no

Magasinpriser:

Se bilder av de nominerte bidragene her (lenke til bilder fra MBL)

ÅRETS COVER

Elle august 2015

Dine Penger nr. 3/2015

KK nr. 41/2015

Vi Menn 10. august 2015

KK Stil nr. 4/2015

ÅRETS FOTO

KK: Gro Dahl, foto: Geir Dokken

KK: Vetle Lid Larsen, foto: Geir Dokken

Se & Hør: «Pia elsker livet», foto: Tor Lindseth

Alt om fiske: «Ørret og fisker», foto: Yngve Ask

Det Nye: «Hårfint», foto: Janne Rugland

ÅRETS INSPIRASJONSAK

TARA Smak: «Søtt punktum»

KK: «Skummelt godt»

Lunch: «Dørstokkmila»

Det Nye: «Sjekk deg»

Det Nye: «Generasjon Z»

ÅRETS PORTRETT

KK: «Det er viktig at det finnes damer som meg»

KK: «Jeg kan aldri få takket mamma nok»

Alt om fiske: «Fiskemisjonæren»

ÅRETS FEATURESAK

Vi Menn: «Norske Mike»

Vi Menn: «Forbruksbløffen»

Dine Penger: «Prisen for en ny kropp»

Det Nye: «Når mørket faller»

Vagabond: « Buddhas læregutter»

Avispriser:

Se bilder av alle sidene her (lenke fra MBL)

ÅRETS FORSIDE

Morgenbladet nr. 32

Lister 7. desember 2015

Kvinnheringen 4. september 2015

VG 15. november 2015

Askøyværingen 23. april 2015

ÅRETS NYHETSSAK

VG Helg – «Nedlasterne»

Budstikka – «Løvenskiold pengestøtte»

BT – «Trudes fall»

Trønder Avisa – «Doplegen på solkysten»

Vårt Land – «Tilfluktshjem»

ÅRETS SPORTSSAK

Dagbladet - Stafett-dekning VM i Falun

Drammens Tidende – Norseman

VG – Homseligaen Tippeligaen

BT – Bokseduellen

Drammens Tidende – Spillet om Martin

ÅRETS MAGASINFORSIDE

A-magasinet – 27. mars 2015

D2 – 23. januar 2015

DN Magasinet – 14. mars 2015

VG Helg – 19. september

VG Helg – 29. august

ÅRETS FEATURESAK

Dagbladet Magasinet – «Våtdraktmysteriet»

Firda – «Spørsmåla som aldri fekk svar»

D2 – «De sløseløse»

VG Helg – «Velkommen til Europa»

Morgenbladet – «Den lange sorgen»

ÅRETS AVISMAGASIN

VG Helg

Vårt Land jubileumsavis

Hallingdølen Jubileumsmagasinet

D2

NTBS SPRÅKPRIS:

Vinner: Aftenposten JR.

Disse er vurdert av alle tre juryene:

ÅRETS NYSKAPNING (nett og papir)

Aftenposten – A-magasinet live

Dagbladet – SE app

NRK – « Skam»

VG – VGs podcaster

Fædrelandsvennen – innsyn.no

ÅRETS MAGASIN (nett og papir)

KK

Vi Menn

Det Nye

Lunch

ÅRETS AVIS (nett og papir)

Adresseavisen

Morgenbladet

Nordlys

VG

Les også

 1. Dagbladet tok Skup-storeslem

  Dagbladet-reportasjen «Våtdraktmysteriet» vant lørdag kveld både den gjeveste Skup-prisen og Internasjonal Reporters…
 2. VGs redaksjonelle regnskap 2015 – det vi er stolte av i året som gikk!

  Hvert år går VG gjennom sin egen journalistikk - i det vi kaller vårt redaksjonelle regnskap.
 3. Prisdryss til VG for god design

  VG stakk av med hele ti medaljer og seks hederlige omtaler under Society for News Design Scandinavias prisutdeling i…
 4. Prisdryss over VG under Nordiske mediedager

  BERGEN (VG) VG stakk av med flere priser under kveldens MBL-konferanse i Bergen, blant annet for Årets…
 5. Årets Avistegning til VGs Roar Hagen

  Juryen har talt: Roar Hagens «Flyktninger» er Årets Avistegning 2014.

Mer om

 1. Medier
 2. Verdens Gang (VG)

Flere artikler

 1. Medieprisene: VG Årets avis og årets  nettsted

 2. Medieprisene: VG Årets avis og årets  nettsted

 3. Prisdryss til VG under mediedagene i Bergen

 4. «Skam» vant Gullruten-pris for årets TV-øyeblikk

 5. Gullruten: «Nobel» mot «Skam»

Fra andre aviser

 1. Askøyværingen vant mediepris

  Bergens Tidende
 2. Pris til Fædrelandsvennen

  Fædrelandsvennen
 3. KRSby nominert til årets nisjenettsted

  Fædrelandsvennen
 4. Fædrelandsvennen vant mediepris

  Fædrelandsvennen
 5. I DAG KAN VI RULLE MED SKAM-JENTENE!

  Aftenposten
 6. BT-kommentator fikk språkpris

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder