Skuespiller Steven Seagal hilser på den russiske presidenten Vladimir Putin. Bildet er fra 2016. Foto: Alexei Druzhinin/NTB scanpix

Steven Seagal blir russisk spesialrepresentant til USA

Actionhelten skal legge til rette for samarbeid mellom USA og Russland.

I 2016 ble Steven Seagal russisk statsborger – og fikk nytt pass utdelt av Vladimir Putin personlig.

Men den russiske presidenten er ikke ferdig med å gjøre stas på Seagal. Mandag ble skuespilleren utnevnt til spesialrepresentant for russisk-amerikanske humanitære forbindelser, skriver CBS News.

Den nye jobben er ubetalt og i hovedsak seremoniell, men oppgaven hans er å legge til rette for samarbeid mellom Russland og USA på områder som kunst og kultur, skriver det russiske utenriksdepartementet. De sammenligner rollen med FNs goodwill-ambassadører.

GOD MATCH: Vladimir Putin og Steven Seagal har en felles interesse for kampsort. Her i Moskva i 2013. Foto: Alexei Nikolsky/NTB scanpix

Støtter annekteringen av Krim

Seagal er kjent for filmer som «Nico», «On Deadly Ground», «Under Siege» og «Sumerged», samt sin egen TV-serie «Steven Seagal: Lawman».

I likhet med Putin er han kampsportutøver, og de to har deltatt på kampsportarrangementer sammen.

Actionstjernen Steven Seagal (65) uønsket i Ukraina

I tillegg til fellesinteresser, støttet 80-tallsstjernen Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014, som han omtalte som fornuftig. Seagal har selv røtter i Russland, bestemoren er fra Vladivostok.

DOBBEL STATSBORGER: Skuespiller Steven Seagal har både amerikansk og russisk pass. Foto: Alexander Zemlianichenko/NTB scanpix

Det liker ukrainske myndigheter svært dårlig. I 2017 svartelistet de kraftkaren fra landet. Myndighetene mente han har utført «sosialt farlige handlinger som står i motsetning til målet med å opprettholde Ukrainas sikkerhet».

Lite hjalp det at skuespilleren har opptrådt med bluesbandet sitt for prorussiske separatister på Krim-halvøya.

Her blir Steven Seagal serber

Ikke bare er Steven Seagal både amerikansk og russisk statsborger. Han ble også serbisk statsborger, ti måneder før han fikk sitt russiske pass.

KLEMMERE: Den franske skuespilleren Gérard Depardieu og den russiske presidenten Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/NTB scanpix

– Jeg elsker Putin

Men Seagal er ikke Putins eneste skuespillervenn. Gérard Depardieu, kjent fra «Asterix og Obelix», er også russisk statsborger. Midt i en skattekrangel med franske myndigheter i 2013, ble han tilbudt en bjørneklem og et russisk pass av Putin.

– Jeg elsker deres president Putin og det er gjengjeldt, sa han da.

Den franske filmstjernen brukte sin russiske stemmerett i mars, ifølge France24.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder