Prinsesse Astrid med kunstdebut

Prinsesse Ragnhild (74) skryter av lillesøster Astrid som i en alder av 72 år debuterer med egen keramikkutstilling.

  • Stig Tore Laugen
Publisert:

- Jeg er ingen keramikkspesialist, men synes hun er veldig flink. Det er tøft gjort å holde en utstilling, sier prinsesse Ragnhild til VG på telefon fra Rio de Janeiro.

Første kongelige utstilling

Så vidt VG kjenner til, er dette første gang et medlem av kongefamilien stiller ut egne arbeider offentlig.

Brukskunstgjenstandene, som er laget i perioden fra 1952 og frem til midten av 1960-tallet, har kong Olavs yngste datter formet med egne hender og brent i verkstedet til keramiker Halvor Sandø i Oslo.

Mange av dem har hun gitt bort - blant annet til medlemmer i kongefamilien - og flere av gjenstandene «må» 72-åringen låne inn for å stille dem ut.

Gikk i lære

I ni år gikk prinsesse Astrid i lære hos keramiker Halvor Sandø i Oslo. Både kong Olav og kong Harald skal ha vært innom verkstedet, men bare prinsessen fortsatte.

Prinsesse Astrids læremester kom fra Namsos, og under årets utgave av «Namdalskunstnerne» har man valgt å fokusere på Halvor Sandø og hans kunst.

- Jeg har vært i møte med prinsessen på Slottet, og hun var veldig entusiastisk. Hun har laget utrolig mye, og jeg husker godt at hun var hos oss og holdt på med sine ting, forteller Halvor Sandøs sønn, Paal Sandø, til VG.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder