Trondheim, Britannia Hotell Rockheim Hall of fame 19. august 2012. F.v. artistene Jan Eggum, Jahn Teigen, Dag Erik Pedersen og Sverre Kjelsberg i Pussycats. Foto: Øyvind Nordahl Næss / VG

Jahn Teigens venner i sorg: – Forferdelig trist at han er borte

Venner og kollegaer er i sorg over nyheten om Jahn Teigens død. Han ble 70 år gammel.

 • Ole Løkkevik
 • Martha C. S. Holmes
 • Maria Støre
 • Catherine Gonsholt Ighanian

– Vennskapet vårt har vært sterkt siden han var hos meg i Italia. Vi har vært nære venner siden, sier Dag Erik Pedersen til VG.

Han forteller at han er ufattelig trist i dag.

– Jeg synes det er forferdelig trist at han er borte. Jeg tror ikke jeg er alene om å synes dette er forferdelig. En mann som har gledet så mange folk, med et fantastisk artistliv. Sangene lever videre, kanskje sterkere enn noen gang i dag.

les også

Jahn Teigen er død

Inger Lise Rypdal, duettpartner i «Vodoo», sier følgende til VG:

– Det var vel ikke så veldig uventet, for han har vært syk ganske lenge. Men det er utrolig tidlig – det er veldig trist.

– Hva var ditt siste minne med ham?

– Det var på en kaffebar for noen få år siden nede i Frognerveien, det var siste gang jeg så ham. Han har ikke vært så mye i Norge i det siste heller. Men jeg kjente ham godt fra slutten av 60-tallet. Da var vi ofte rundt og jammet på forskjellige klubber rundt omkring i Oslo, og var bare venner. Vi hang veldig mye sammen på den tiden, sier hun.

– Men også senere, for vi gjorde jo «Vodoo» sammen, så selv om var i sitt band og jeg i mitt så hadde vi veldig mye kontakt.

– Det er ordentlig trist – jeg synes vi har mistet så mange av de store de siste årene.

Her kan du sende din hilsen

Hun sier han var en ekstremt begavet sanger.

– Om han ville synge opera eller pop, det kunne han jo selv velge. Og så
var han alltid veldig entusiastisk – han var sprek, sier hun.

– Han var veldig folkekjær. Jeg har mange gode minner, spesielt fra begynnelsen. De første minnene er fra jammingen på klubber i Oslo.

– Det var da vi ble kjent. Men han var jo med og spilte – han spilte tamburin for meg i et band husker jeg, så han hadde ikke slått igjennom selv på den tida. Det gjorde han jo senere.

– Den sykdommen Jahn har levd med, den tror jeg ikke er så veldig morsom å leve med den var nok kanskje godt å slippe.

les også

Kommentar: Jahn Teigen var Norges eneste popstjerne

Artist og skuespiller Hanne Krogh har også gode ord å si om Teigen.

– Jahn Teigen var en sjelden artist, og han var artist til ytterst i fingerspissene. En urkraft, skriver hun i en tekstmelding til VG og fortsetter:

– Gikk han ut på en scene, eide han den – og han eide publikum. Det gjorde ingen forskjell om det var et lite bygdelokale eller en utendørs-arena med tusener av mennesker. Hvis Jahn var blitt født i Liverpool istedenfor i Tønsberg – og snakket engelsk - kunne han ha vært en verdensstjerne. Så stort var talentet hans, og så annerledes var han. Men i dag går tankene mine først og fremst til dem Jahn elsket - og som elsket han, avslutter Krogh.

Se bilder fra Teigens karriere i galleriet under

Herodes Falsk, som var i Prima Vera med Teigen, sier til VG at han og Teigen var gode kamerater.

– Vi skrev mange sanger sammen, men i hovedsak var vi kamerater. Vi hadde det moro, jeg hadde et veldig sterkt forhold til Jahn. Jeg og Tom Mathisen besøkte ham for en stund siden i Sverige, og da var han dårlig. Det er derfor ikke et sjokk, men forferdelig trist, sier han til VG.

– I det siste har vi sendt tekstmeldinger hele tiden, for bare noen dager siden også. Han var jo en helt unik artist og det er veldig få fra den tiden som revolusjonerte norsk rockemusikk og norsk show business, men det gjorde han. Det er ingen som kunne overgå ham på scenen. Han er kanskje den eneste som kunne gått opp på scenen mellom Mick Jagger og Elvis, og fortsatt bli lagt merke til. Som artist, komiker og låtskriver var han fantastisk. En kombinasjon som er umulig å slå.

– Vi begynte sammen i 1975. Det var et vennskap først. Vi spilte i forskjellige band. Og så fant vi ut at vi passet best sammen. Vi hadde en lang periode hvor vi ikke hadde penger eller noe, bare reiste rundt og bodde på enkle dobbeltrom. Skikkelig kameratskap.

Takk for alt, Jahn! For all moro, sanger og sketsjer vi laget sammen – og for at vi var ordentlige kamerater! Du var unik, den beste, ingen kan erstatte deg, hverken på scenen eller bak. Du vil alltid være med oss!

Sammen med Dag Spantell og Lage Fosheim, drev Helge Hammmelov-Berg restauranten «Tre små griser» sammen med Jahn Teigen.

De to var nære venner, og Hammelov-Berg er fadder til Teigens datter Sara.

– Jeg tror Jahn har fått det bra nå. Jeg tror ikke han hadde det noe særlig greit på slutten med dårlig helse, ganske klart og kreativt hode som ikke fikk utfolde seg, og litt bitterhet som var ute og gikk, tror jeg, sier Hammelov-Berg til VG.

Han legger til:

– Kari og jeg har bryllupsdag samme dag han har bursdag, 27. september, da snakket vi litt sammen. Da forsto jeg det som at han ikke hadde det så greit. Jeg synes det er fint at Jahn nå kan ha det godt igjen.

Benedicte Adrian sier til VG at hun er vemodig over nyheten.

– De siste årene var han så herjet av sykdom rent fysisk at det var vondt å se. Men glimtet i øyet var der. Jahn var jo bøddelen vår fra «Which Witch». Vi hadde han med oss overalt, sier Adrian til VG. Det blir som om sistesiden i en bok lukker igjen, mener hun.

– Ingen kommer til å ta Jahns plass igjen. Han var en så stor så inspirator. Jeg var så stor fan også før jeg traff ham. Jahn var en bautastein, en av de store.

BLOMSTER: På brygga i Tønsberg står det en statue av Jahn Teigen. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Adrian husker det første TV-programmet hun og Dollie-makker Ingrid Bjørnov var med på, da de var bare 15 år.

– Da var vi på «Halvsju», og der var Jahn også og fremførte «Min første kjærlighet». Han var den første i bransjen som ønsket oss velkommen.

Også Ingrid Bjørnov uttrykker sorg:

Hvil i fred, kjære Jahn Teigen. Takk for inspirasjon, artisteri og enestående innsats som bøddel i musikalen Which Witch. Du etterlater et gigantisk musikkavtrykk. (Bildet er fra en lydprøve i Barcelona sommeren 1992)

– En evig inspirasjonskilde til artister i alle generasjoner, og den beste og snilleste Grand Prix-mentor. Han var uredd, inkluderende og varm, sier MGP- og Eurovision Song Contest-vinner Rybak til VG.

– Og det beste ved ham var at han ikke brukte musikken for å fremme seg selv, men brukte seg selv for å fremme musikken. I kveld kommer jeg til å se på stjernehimmelen og kjenne på en stor tomhet.

Anders M. Tangen, MGP-blogger, har postet en video på Facebook der han gråtkvalt snakker om minner om Jahn. Han skriver også følgende:

«Nei, nei, nei, ikke vær død, Jahn Teigen. Det klarer jeg ikke å bære akkurat nå. Vi er mange som hviler på skuldrene dine. Men, nå er det kanskje din tur til å hvile. Det er så mye jeg har på hjertet nå, fra møtene med deg. Samtalene. Mailene du har sendt for å trøste meg da jeg mistet mor og far. Du har på en nærværende og pussig måte vært en del av meg. Nå er du borte. For all tid. Jeg har ikke så mange ordene nå. Bare tårer. Hvil i fred, godeste Jahn»

Alejandro Fuentes sier om nyheten:

– Dette var utrolig trist. Jeg fikk gleden av å bli kjent med deg, Jahn, hjemme hos deg i 2016 og det var en stor ære få møte en så stor legende. For en mann, for en låtskriver og for en sjel. Jeg håper du får hvilt i fred nå, takk for all den fantastiske musikken, kjærligheten og gleden du har gitt oss.

Kato Hansen, tidligere leder av MGP-klubben, mottok nyheten med sorg.

– Jeg snakket med Anita Skorgan for noen få uker siden. Da spurte jeg om hvordan det gikk med Jahn og fikk jeg vite at det ikke var så bra. Han har vært redusert, så litt forberedt var vi jo. Men at det skulle skje så fort og brått, kom likevel som et sjokk.

Hansen peker på at alle som var barn og unge på 70-tallet, da Teigen slo gjennom, fikk ungdomstiden preget av ham.

– Han ble en kultfigur i Norge etter «Mil etter mil». Med den måten han taklet det nederlaget på, så traff han en nerve i oss alle sammen. Når vi går på trynet, så bør vi prøve å reise oss og gjøre nederlaget om til seier.

Mange kjente personer uttrykker seg i sosiale medier i kjølvannet av den triste nyheten:

Kvil i fred, Jahn ❤️
Takk for alt du lærte meg og rausheten, Jahn <3 Det ble starten på reisen min og mye av det du snakka om er fortsatt med meg i dag. Enhver sang er en historie som skal fortelles.

Mer om

 1. Jahn Teigen

Flere artikler

 1. Jahn Teigen er død

 2. Herodes Falsk om Teigen: – Kunne stått på scenen med Jagger og Elvis

 3. Jahn Teigen: De store høydepunktene

 4. Slik minnes vennene Jahn Teigen: – Jahn var helt unik

 5. Anita Skorgan om Jahn Teigen: – Jeg vil bære deg med meg for resten av livet

Fra andre aviser

 1. Kulturministeren om Jahn Teigen: – Nasjonalskatten vår har gått bort

  Aftenposten
 2. Askøy-band ga Jahn Teigens solokarriere en pangstart: – Han ble en venn for livet

  Bergens Tidende
 3. Jahn Teigen er død

  Bergens Tidende
 4. Jahn Teigen: Entertaineren som skinte sterkere enn de andre

  Aftenposten
 5. «Adieu» til folke­kjære Jahn Teigen

  Fædrelandsvennen
 6. Jahn Teigen er død

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no