Alexandra og Joachim skilles

(VG Nett) Danske prins Joachim (35) og prinsesse Alexandra (40) går fra hverandre. Barna skal bo hos sin mor.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

IDYLLEN BRAST: Prinsesse Alexandra og prins Joachim går fra hverandre. Her med sin yngste sønn på et bilde fra to år tilbake. Foto:

Les: Derfor skal de skilles - Slottets pressemelding

- Ektepakten innebærer at ektefeller som ikke kan fortsette samlivet, har rett til separasjon. Begge parter må være enige. Prins Joachim og prinsesse Alexandra er enige om å separeres og om de økonomiske vilkårene, opplyste kabinettsekretær Niels Eilschou Holm på pressekonferansen.

Skal bo hos moren

Sønnene Nikolai og Felix på 5 og 2 år skal bo hos sin mor, mens prins Joachim skal ha samværsrett. Prinsesse Alexandra og barna flytter midlertidig inn i en leilighet på Amalienborg Slot i København, mens prins Joachim blir boende på Schackenborg Gods i Møgeltønder i Sønderjylland.

Alexandras foreldre har også en leilighet på Schackenborg.

Forblir prinsesse

Alexandra bevarer tittelen Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Alexandra gjennom separasjonsperioden. Etter skilsmissen vil hun tituleres Hennes Høyhet Prinsesse Alexandra.

«Det er med dyp beklagelse at Dronningen og Prinsen aksepterer denne beslutningen. Samtidig vil Regentparet uttrykke sin fulle støtte til prins Joachim og prinsesse Alexandra i den vanskelige perioden som ligger foran dem», lyder det i meldingen fra Slottet.

Brudd-spekulasjoner

Dermed går det mot kongelig dansk skilsmisse bare få måneder etter at det samme kongehuset feiret kronprinsbryllupet til Frederik og Mary Donaldson.

Utenlandske blader og aviser har de siste månedene spekulert i brudd mellom Jochim og Alexandra. Paret, som til nå har vært bosatt på Schackenborg Gods, har det siste året opptrådte separat sosialt og i offisielle sammenhenger.

Les også: RYKTER I LANG TID

Mens prins Jocahim og broren, kronprins Frederik, begge beskrives som turboprinser, har prinsesse Alexandra blitt sett på som rolig og behersket.

Gift i ni år

Prinsesse Alexandra (40), som tidligere het Alexandra Christina Manley, og prins Joachim (35) giftet seg i Frederiksborg Slotskirke i november 1995. De to møtte hverandre året før - under en privat sammenkomst i Hong Kong, hvor Joachim jobbet ved et rederi.

Han brøt med sin danske kjæreste gjennom mange år, da han møtte Alexandra Manley.

Joachim har rett på barna

Det har siden ekteskapsinngåelsen vært klart at Joachim stiller sterkest i forhold til barna ved en eventuell skilsmisse. Hvis prinsessen vil forlate landet med barna, må hun ifølge en gammel dansk lov ha tillatelse fra dronning Margrethe. Partene skrev under ektepakten fire dager før vielsen i Frederiksborg Slotskirke.

- Prinsessen har ingen planer om å forlate landet, ble det opplyst på dagens pressekonferanse.

Ifølge ektepakten skal prinsesse Alexandra være sikret et tosifret millionbeløp ved en skilsmisse.

Viktige på stamtreet

Dronningen vil ifølge Ekstra Bladet ikke tillate at prins Nikolai og prins Felix reiser permanent ut av landet. Til kronprinsparet Frederik og Mary har født en arving, er Nikolai og Felix viktige på stamtreet og i arverekkefølgen til tronen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder