GRAVER VIDERE: Deeyah Khan (36) forlot musikkbransjen og laget sin første TV-dokumentar om æresdrap. Den er nå Emmy-nominert i USA. I oktober kommer hennes neste dokumentar på ITV i Storbriatnnia. Denne gang er temaet tvangsekteskap av unge skolejenter som forsvinner fra Storbritannia. Foto: Fredrik Solstad

Emmy-nominerte Deeyah: Laget TV-dokumentar om tvangsekteskap

Tar med seg Bianca Jagger til iransk kvinnekonsert i Oslo

Deeyah Khan (36) laget Emmy-nominerte «Banaz - A Love Story», en dokumentar om æresdrap. Nå er hun klar med filmen «The Disappeared» for TV-kanalen ITV i Storbritannia.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Deeyah er for mange bedre kjent som Deepika Thathaal, musikeren og sangeren som forlot Norge som 17 åring i 1996, etter at hun lenge var blitt trakassert av konservative krefter i det pakistanske miljøet i Oslo.

Hun er forøvrig søsteren til Adil Khan, danseren og skuespilleren som også er kjent fra «Dansefeber» på TVNorge og som dommer i fjernsynsprogrammet «Norske Talenter» på NRK.

Deeyah jobber også med en dokumentar for BBC, men først ut er «The Disappeared». Den 49 minutter lange TV-dokumentaren skal vises på ITV i oktober og temaet er tvangsekteskap.

Inngangsbilletten til det profesjonelle TV-miljøet var «Banaz - A Love Story» som nå er nominert til Emmy Awards i klassen beste internasjonale TV-dokumentar.

Ble sjokkert

- Jeg fikk helt sjokk, ble helt overveldet og rørt, da jeg hørte at filmen var nominert til en Emmy-pris, bemerker Deeyah.

Emmy er en amerikansk prisutdeling for TV-produksjoner - og er en av de mest prestisjetunge prisene innen bransjen.

Filmen om kurdiske Banaz, som ble drept av sin egen far og familie, fordi hun valgte feil mann, er produsert av Deeyahs eget lille uavhengige film- og musikkselskap, Fuuse.

Filmen ble først vist på Raindance Film Festival i London i 2012. Deretter kapret ITV rettighetene. I fjor ble filmen nominert til beste dokumentar i British Royal Television Society Awards. Tidligere i år vant Deeyah en Peabody Award for beste dokumentarfilm.

Se dokumentaren på YouTube: Banaz - A Love Story

Denne gang lager ikke Deeyah dokumentar på egenhånd med et budsjett på bare 400.000 kroner.

I ryggen har hun ITV, Storbritannias største kommersielle TV-kanal. Deeyah fikk selv velge tema under den forutsetning at hun opptrer foran kamera.

Tusenvis forsvinner

- Hvert år forsvinner mellom fem og åtte tusen elever med innvandrerbakgrunn fra skoler i Storbritannia. Av disse er om lag 25 prosent under 16 år, opplyser Deeyah.

Foreldrene tar dem med til India, Pakistan og Bangladesh i sommerferien. De forsvinner fra skoleregistrene, men ingen savner dem. Ingen stiller spørsmål. Flesteparten er jenter.

- Mange blir ofre for arrangerte ekteskap eller tvangsekteskap, tilføyer Deeyah som nå er tilbake i Norge.

- Kan dere forestille dere hvilket oppstyr det ville blitt om like mange hvite vestlige barn hadde forsvunnet sporløst, uten at noen hadde grepet inn med loven i hånd for å beskytte dem, spør Deeyah retorisk.

I løpet av opptakene har Deeyah besøkt byer som Bradford, Leeds, Manchester og Birmingham.

- Veldig lukket

- Dette er byer med meget høy konsentrasjon av innvandrere fra Pakistan, India og Bangladesh. Miljøene er veldig lukket. Det er vanskelig å trenge inn og nesten ingen vil snakke om dette, forteller hun.

En del av opptakene i ITV-dokumentaren er meget sensitive.

- Jeg kan ikke røpe hva det er snakk om, materialet er såpass følsomt at advokatene til ITV har gjennomgått dem, opplyser hun.

Musikk fra konsentrasjonsleirer

BBC-dokumentaren som nå er under oppseiling skal handle om musikk som er blitt komponert under 2. verdenskrig av fanger i konsentrasjonsleirer.

- Jeg var på en konsert i Atlanta for mange år siden hvor disse komposisjonene ble fremført. Nå ønsker jeg å fortelle historiene til disse komponistene, forteller Deeyah.

KONFERANSIER: Bianca Jagger kommer til Oslo for å være konferansier for Deeyahs konsert med kvinnelige iranske sangere som ikke får opptre i sitt hjemland. Her ankommer hun African Fashion Week i London tidligere i år. Foto: Wenn

Gjennom sitt selskap Fuuse - i samarbeid med SafeMUSE - arrangerer Deeyah på onsdag konserten «Iranian Woman» på Riksscenen i Oslo.
Der vil publikum møte sangerne Mahsa, Vahdat, Tooka Maleki, Marjan Vahdat, Mamak Khadem og Yasna, som alle er blitt sensurert og forfulgt av myndighetene i Iran.

- Ikke fordi de er kritiske til styret i Iran. De synger tradisjonelle sanger. Deres eneste forbrytelse er at de er kvinner, fastslår Deeyah.

Etter mange år i eksil i Atlanta i USA vendte hun tilbake til London.

MOTE-IKON: Bianca og Mick Jagger fra The Rolling Stones var et superpar i mange år. Her på vei til ferie på Bahamas i 1970. Foto: PA Photos

Konferansier for konserten er ingen ringere enn det tidligere moteikonet og skuespilleren Bianca Jagger, som giftet seg med vokalisten i The Rolling Stones i 1971, før de skilte lag i 1978 på grunn av hans mange utenomekteskapelige sidesprang.

I dag er Bianca Jagger advokat, menneskerettighetsaktivist og ambassadør for Europarådet.

Sosiale medier

- Vi ble venner på sosiale medier og har holdt kontakten fordi vi har sammenfallende interesser. Til slutt spurte jeg om hun ville være med til Oslo. Selvfølgelig, svarte hun.

I dag produserer Deeyah dokumentarer, musikk, bøker og altså konserter og eventer av ulike slag.

Deeyah samarbeider med PEN, Index On Censorship og Free Word Center i London. I New York er partneren The Culture Project.

- Målet mitt er å fremme bevissthet og kunnskap gjennom ulike kunstneriske uttrykk. En gang i året vil jeg lage konserter som «Iranian Woman» i Oslo, London og New York.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder