FAVORITT: Meryl Streep er, sammen med Viola Davis for filmen «The Help», favoritt til å vinne Oscar for beste kvinnelige skuespiller. Her fra filmen «Jernkvinnen». Foto: Scanbox

Så mange Oscar kunne Meryl Streep hatt

(VG Nett) Årets Oscar-favoritt Meryl Streep (62) kunne vunnet hele 17 Oscar, men har fått statuetten bare to ganger.

 • Håvard Kristoffersen Hansen

Artikkelen er over åtte år gammel

Ikke siden 1983 har hun mottatt en Oscar. Da for beste kvinnelige hovedrolle i filmen «Sofies valg». Streep har også vært nominert for beste birolle tre ganger, og vant for filmen «Kramer vs Kramer» i 1979.

- I en eksklusiv liga

VGs filmanmelder Ingvill Dybfest Dahl spekulerer i om man har tatt Streeps prestasjoner som en selvfølge.

VG følger Oscar-festen hele natten!

- Det er som om Filmakademiet har tatt Meryl Streeps ekstreme talent for gitt siden hennes siste Oscar-seier i 1983. Streep er i en eksklusiv liga i Hollywood, og presterer jevnt over så eksepsjonelt bra at man har begynt å forvente det geniale, sier hun.

Les også: Meryl Streep fikk Æres-Gullbjørn

I år er Streep altså nominert for 14. gang for beste kvinnelige skuespiller for filmen «Jernkvinnen». 62-åringen har høstet mange superlativer for hennes tolkning av Margaret Thatcher, og er sammen med Viola Davis i filmen «The Help», favoritt til å stikke av med prisen.

Den danske filmkritikeren Christian Monggaard skriver i en kommentar i den danske avisen Dagbladet Information at Davis fremstår som favoritt, men at han mener Streep fortjener statuetten.

Les også: Siv Jensen: - Vi har ingen norsk «jernkvinne»

- Det er Meryl Streeps år, og hun bør belønnes for sin overbevisende tolkning av Margaret Thatcher i Phyllida Lloyds (regissør red. anm) Jernkvinnen. Streep er limen som holder filmen sammen og i den grad nyanserer et bilde av den stålsatte kvinnen og den tidligere statsministeren. Etter fem sekunder glemmer man at det er en skuespiller og ikke den ekte Thatcher man ser på, skriver den erfarne filmanmelderen.

- Finurlig rolletolkning

Heller ikke Dahl er i tvil om at Streep ikke bør gå tomhendt hjem.

Les også: Se den norske Oscar-kjolen

- Om ikke hun vinner for den så til fingerspissene finurlige rolletolkningen hun leverer i «Jernkvinnen», blir urett begått, sier hun.

Hun mente Streep var det eneste severdige i «Jernkvinnen» da hun tidligere denne måneden belønnet filmen med terningkast tre.

- Det er en rotete film, men Streep selv holder kursen som en stoisk dronning i kaoset. Det er rett før en kan mistenke henne for å ha «bodysnatchet» Margaret Thatcher, sier hun.

Flere artikler

 1. Meryl Streep setter Oscar-rekord

 2. Dette er VGs Oscar-favoritter

 3. Oscar-historiens pinligste takketale?

 4. Endelig ny Oscar til Streep

 5. Historiske Day-Lewis hylles for Oscar-talen

Fra andre aviser

 1. Oscar for «Beste film» til «The Artist»

  Fædrelandsvennen
 2. - Thatcher fratatt all verdighet

  Aftenposten
 3. «The Artist» stor Oscar-favoritt

  Aftenposten
 4. «The Artist» stor Oscar-favoritt

  Fædrelandsvennen
 5. Slik skal de unngå ny Oscar-skandale

  Bergens Tidende
 6. Slik skal de unngå ny Oscar-skandale

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder