TIL RETTEN: Bill Cosby på vei inn til høringen i Montgomery County tirsdag. Cosby er iført hvitstripete dressjakke. Foto: Michael Bryant AFP

Bill Cosby for retten 13 år etter påstått overgrep

Overgrepssaken mot TV-stjernen Bill Cosby (79) som er anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot en kvinne i 2004, starter i juni neste år.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Datoen for rettssaken ble satt til 5. juni 2017, avgjorde en amerikansk domstol tirsdag. Datoen kan fremskyndes, opplyser en dommer.

Konkret handler saken mot 79-åringen om et overgrep som skal ha skjedd i komikerens hjem i 2004. Cosby anklages for å ha dopet ned Andrea Constand med vin og piller og deretter misbrukt henne seksuelt.

Risikerer ti år i fengsel

Cosby og Constand kom til forlik i et sivil rettssak i 2006, men saken ble gjenopptatt i fjor da nye bevis kom fram. 79-åringen innrømmet å ha gitt kvinnen noe han beskrev som allergimedisin før de hadde samleie, i den sivile saken.

Les også: Playboy-modell anmelder Cosby for overgrep

TV-stjernen har tidligere innrømmet at han skaffet beroligende middel for å gi til unge kvinner han ville ha sex med. I fjor sa president Barack Obama at handlingene ike kan beskrives som noe annet enn voldtekt.

Dersom han blir dømt risikerer han opptil ti års fengsel.

13 vitner

Cosbys forsvarere har flere ganger forsøkt å få saken avvist, men påtalemyndigheten har hele veien hevdet at grunnlaget er tilstrekkelig.

Over 50 kvinner har de siste årene stått fram og anklaget Bill Cosby for overgrep som strekker seg tilbake til 1960-tallet. De fleste av sakene er foreldet, og overgrepsanklagene fra Constand er hittil de eneste som har endt i retten.

Raser: Slik reagerer kjendisene på Cosby-skandalen

Påtalemyndigheten opplyste i tirsdagens rettsmøte i Philadelphia at de har gått gjennom alle disse sakene, og ønsker å føre 13 av kvinnene som vitner, til tross for at det ikke er snakk om å utvide straffesaken. Aktoratet ønsker imidlertid å vise det de mener er et mønster. Kvinnene har sagt seg villige til å vitne.

Saksøkt

Flere av kvinnene som har anklaget komikeren for seksuelle overgrep, har saksøkt ham for både overgrep og for å ha svertet dem etter at anmeldelsene ble levert. Cosby har svart med motsøksmål. Han har vært inne til politiavhør i flere saker, og i ett av avhørene som ble tatt opp for over ti år siden, innrømmet han å ha betalt kvinner for å holde tett.

Noen av kvinnene som har anklaget Cosby for overgrep, var helt nede i 15-årsalderen da de angivelige overgrepene fant sted.

Les også

Mer om

  1. Bill Cosby

Flere artikler

  1. Cosby-høring endte i rop og rabalder

  2. Aktor: Bill Cosby misbrukte sin makt og berømmelse

  3. Hovedvitnet i Cosby-saken: – Jeg ville at det skulle stanse

  4. Bill Cosby (81) dømt til minst tre år i fengsel

  5. Fem nye kvinner får vitne mot Bill Cosby

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder