DÅPSBARNET: Lille prins Alexander på mammas fang – mellom tante Victoria og pappa Carl Philip. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nå er prins Alexander døpt

Presten: – High five for lilleprinsen

Presten Johan Dahlman innledet dåpssermonien med å utrope et «high five» for dåpsbarnet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Pappa Carl Philip fortsatte med å lese en bønn hvor han blant annet sa:

– Vi takker deg for Alexander.

Deretter gikk prinsesse Sofia frem med dåpsbarnet, som virket helt rolig, og forklarte klart og tydelig hva han skal hete.

Dåpen fant sted i Drottningsholms slottskyrka i Stockholm. Blant de første gjestene som ankom kirken, var flere av de svenske partilederne og deres ektefeller. Prins Leopold av Bayern, som er fadder til pappa Carl Philip, var også blant gjestene

De inviterte var familie og nære venner av prinseparet, men også representanter fra den svenske regjeringen og opposisjonen. Ifølge Aftonbladet er også prins Alexanders barnelege invitert, samt jordmoren som tok imot ham.

MAMMA OG DÅPSBARNET: Mamma prinsesse Sofia og lille prins Alexander under dåpssermonien nå i formiddag. Foto: Scanpix

Dagens eldste gjest var uten tvil 100 år gamle Dagmar von Arbin, som faktisk var brudepike da svenskekongens foreldre giftet seg i 1932, skriver Aftonbladet.

Bakgrunn: Fra arbeiderfamilie til kongens bord

Ingen fra Norge

Kirken rommer bare 161 plasser, og svenske medier sier at prinseparet nok har hatt problemer med å begrense gjestelisten med tanke på sin store omgangskrets. Ingen fra det norske eller det danske kongehuset sto på gjestelisten.

– Vi savner kongelig glans fra våre naboland, skriver Aftonbladet i sin live-dekning fra kirken.

Dåpen foregikk på tradisjonelt vis, og prinsen ble døpt i samme dåpskjole som sine fettere og kusiner, prinsesse Estelle, prins Oscar, prinsesse Leonore og prins Nicolas.

Kronprinsesse Victoria, prinsens tante, er gudmor. I tillegg er Sofias storesøster Lina Frejd, Sofias venninne Cajsa Larson, Victor Magnusson (prinsesse Christinas sønn) og Carl Philips forlover Jan-Åke Hansson faddere.

Kjærlighetshistorien: Carl Philip og Sofia

STOLTE: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia med lille prins Alexander. Foto: AFP

Erkebiskop Antje Jackelén ledet dåpsseremonien. Med seg hadde han overhoffpredikant Johan Dahlman og hoffpredikant Michael Bjerkhagen. Tradisjonen tro ble det saluttert med 21 skudd fra Skeppsholmen.

Etter dåpen gikk ferden videre til mottagelse og lunsj på Drottningholms slott.

Sett denne? Her er det første bildet av prins Alexander

Får egen krone

Mens mange prinser og prinsesser må bytte på kroner, fordi kongehuset rett og slett ikke har nok kroner, får prins Alexander sin egen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ØMME BLIKK: Prinseparet, som giftet seg i fjor, er blide og høytidsstemt. Foto: AFP

Prinsens fulle navn er Alexander Erik Hubertus Bertil. Han er oppkalt etter både morfar Erik, farfar kong Carl Gustaf, som også heter Hubertus, og Carl Philips gudfar Bertil.

DÅPEN: Erkebiskop Anje Jackelén med Prins Alexander. Foto: NTB SCANPIX

Den lille prinsen så dagens lys 19. april. og er det første barnet til prins Carl Philip og prinsesse Sofia. Gutten veide 3595 gram og var 49 centimeter lang da han ble født – og han er nummer fem i arverekken til den svenske kronen.

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia har opprettet en egen stiftelse, som blant annet har som formål å bekjempe nettmobbing av barn.

En gave til dette fondet skal være vel så vekommen som andre pressanger til dåpsbarnet. En som allerede har donert penger til dette fondet, er Sverigedemokratenes partileder Jimmie Åkesson, som dessuten måtte melde forfall til sermonien.

Husker du? Brudeparet danset nedover kirkegulvet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder