FOLKEKJÆR: – Det kunne gått så forferdelig mye verre, så jeg har vært heldig, sier Benny Borg. Foto: SCANPIX

Benny Borg skadet i hesteulykke

Benny Borg (71) ble fløyet til Ullevål etter en hesteulykke

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ulykken skjedde onsdag, da et hestefølge på 19 personer var på tur i Valdres, i Nord-Aurdal i nærheten av Vaset. Flere av hestene ble skremt av noen ungkyr. Mange ryttere falt av hesten.

– Hester er flokkdyr, så når de oppdager fare hos én, så de tror det er fare hos alle. Da løper alle, så det blir jo kaos. Min hest, som jeg satt rolig og skrittet på, fikk helt panikk, og satte i gang en vill fremfart, som gjorde at jeg bare datt i bakken, forteller Benny Borg, sier han til VG.

Til sammen ble åtte personer fraktet til sykehus eller legevakt med ukjent skadeomfang etter hesteulykken, ifølge Innlandet politidistrikt, onsdag kveld.

Klarte ikke å reise seg

Den folkekjære artisten, som også er kjent fra «Hver gang vi møtes», ble flydd til Ullevål sykehus i Oslo, hvor han har vært innlagt siden klokken 18.30 onsdag.

– Jeg fikk meg en stjernesmell. Jeg så vel hele universet av stjerner, tenker jeg. Jeg kjente jeg med én gang etter at jeg kunne røre på beina og armene, men jeg klarte ikke å reise meg opp. Så jeg fikk da klar ordre om å ligge i ro. Jeg lå vel i regnet én time, halvannen før ambulansen kom, sier Borg.

Han forteller at ambulansehelikopteret skulle til Lillehammer. Men på grunn av tåke ble det Ullevål i stedet. Etter fallet er han skikkelig mørbanket. Diagnosen er horisontalt brudd i halebeinet.

– Etter forholdene så har det gått bra. Den skaden som er får bare lege av seg selv. Det blir ikke operasjon. Det kan ta opp til ett år før den er leget. Så det blir vel å ta det litt med ro fremover.

Hest og hotell

Benny Borg har vært vår norsk-svenske favoritt i en mannsalder. I år feirer han 50 år i showbiz med albumet «Den største reisen». Han er kjent som fast gjesteartist hos Dizzie Tunes, som Norges Johnny Cash og som tolker av Elvis.

Til høsten er 71-åringen aktuell med forestillingen «Benny – Da og Nå» på Oslo Nye Teater. Der han skal etter planen fremføre slagere som «En spennende dag for Josefine», «Den store dagen», «Balladen om Morgan Kane», «I love Norwegian country», «God morgen min kjære» og mange flere.

– Det skal jeg klare. Det skal mye galt til for at jeg ikke skal kunne stå i halvannen time. Men jeg har ikke tatt stilling til det ennå, jeg får høre på legene og følge deres råd, sier Borg.

Han var med på en organisert tur over Golsfjellet. Den startet på Oset mandag. Borg var klar for én uke i fjellet på hesteryggen. Med stopp og overnatting på hotell.

– Det er en fin opplevelse å sitte på hesteryggen og se naturen. Det er helt annerledes enn når du går. Du flyter på en måte gjennom landskapet, og ser ting helt annerledes, sier Borg.

Dramatisk

Benny Borg har lang erfaring med ridning. Det er 35 år siden han startet med dressurridning. De siste årene har han vært med på en del turer, blant annet ridesafari Sør-Afrika og Argentina. All erfaringen betydde lite da han ble kastet av hesten.

– Jeg tror ikke den dyktigste rytter i verden kunne holdt igjen de hestene der. Når instinktet kaller, så skal du være ekstremt god for å holde igjen en hest, sier Borg.

Kommer du til å ri igjen?

– Vanskelig å si. Ikke med det første.

Borg beskriver hendelsen som et uhell.

– Det kunne gått så forferdelig mye verre, så jeg har vært heldig. Hadde jeg hatt føttene i stigbøylene, hadde jeg blitt slept etter hesten. Det hadde jeg ikke overlevd, tror jeg. Så det var dramatisk. Men man kan ikke snakke om ting som kunne ha skjedd. Man får være glad for at det gikk så bra som det gjorde.

Les mer: Benny Borg usikker på om han vil finne kjærligheten igjen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder