ÅPENHJERTIG: Sophie Elise Isachsen (21) snakker ut for å rette søkelys på et økende samfunnsproblem. Foto: ODIN JÆGER VG

Sophie Elise Isachsen misbrukt på nett: – Det verste jeg har opplevd i hele mitt liv

Bloggkjendis Sophie Elise Isachsen (21) var maktesløst vitne
til at et privat bilde av svært intim karakter ble spredt med lynets hastighet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Sophie Elise

Et halvt år har gått siden Sophie Elise opplevde marerittet. Først nå orker hun å snakke om det – i håp om å få skjerpet rettspraksisen på området.

Sophie Elise var helt uforberedt da hun i januar ble oppringt av en nær venninne i hjembyen Harstad om at et bilde av henne i en intim situasjon – tatt uten tillatelse – ble sendt rundt.

– Jeg ante ikke at bildet eksisterte og ble så sint, forklarer 21-åringen til VG.

Har du opplevd noe tilsvarende? Tips VGs journalister om din historie - du kan være anonym!

Men det var bare begynnelsen. Minutter senere ringte tre nye personer og hadde sett det samme bildet. Deretter begynte kjente og ukjente fra hele landet å bombardere henne. I tillegg begynte pressen å mase.

Snikfotografert

– Først ville jeg ikke se bildet, men jeg forsto etter hvert at jeg måtte. Jeg var så sint på alle som spredte det, og på folk som sa at dette var «min egen feil fordi jeg hadde latt noen ta sånne bilder». I mitt tilfelle er bildet tatt uten tillatelse. Men det er ikke poenget. Jeg har tatt lettkleddbilder tidligere og sendt i fortrolighet til en privatperson. Og det bør være lov. Å spre bilder av andre er en helt annen sak, så denne «slutshamingen» av meg som person, har vært grusom.

Foto: ODIN JÆGER VG

Eksperter til ofre: – Det er aldri din skyld

Sophie Elise har også kjent på skamfølelsen.

– Det til tross for at jeg visste at jeg ikke hadde gjort noe galt. Men jeg var opptatt av hva folk ville tro. Jeg hadde nettopp blitt kåret til Norges mektigste mediekvinne, og så skjedde dette. Jeg ville jo ikke at folk skulle se meg sånn, selv om jeg er frigjort og langt fra superprippen.

Sophie Elise ventet en time eller to før hun kontaktet managementet sitt. Da hadde hun innsett at hun ikke selv kunne stanse spredningen.

– Det var jo flaut. Jeg tenkte på mamma, pappa, familie og fremtidige kjærester. Og jobb. Det betyr jo mye mer enn alle de fremmede. Jeg var redd for aldri å bli tatt seriøst igjen.

Justisministeren om hevnporno: – Det utlimate tillitsbrudd

Politianmeldte

Sophie Elise og managementet bestemte raskt å anmelde opphavsmannen til politiet. Samtidig ringte de selv rundt til personer de skjønte spredte bildet, for å advare om at dette var ulovlig.

Bloggeren forteller at de også tok kontakt med foreldre til barn helt ned i 12-årsalderen for å informere om hva de var delaktige i. Rundt på nettet fant de voksne menn i antifeministgrupper som postet bildet til mange titusener, og ukjente som valgte å bruke det som profilbilder i sosiale medier.

– Disse var det nytteløst å snakke med. Mens ungdom stort sett innså at de brøt loven, ble de voksne rasende og slo i bordet med ytringsfrihet. De tror de kan si og dele hva de vil, selv om vi forklarte at det er straffbart å dele bilder av andre uten samtykke.

VIL GI STEMME: Sophie Elise snakker ut for å hjelpe andre ofre, og for å få alle som deler bilder av andre, til å tenke seg om. Foto: ODIN JÆGER VG

Skuffet over henleggelse

Sophie Elise føler hun ble tatt godt imot hos politiet. Sammen har de lagt ned mange timer og intenst arbeid i å nøste i hva som har skjedd. Derfor er det svært frustrerende for 21-åringen at saken er henlagt etter bevisets stilling.

– Her hadde vi lagt fram det vi mener var mange klare bevis. Og bevisene for spredningen lå åpent ute på nettet. Men selv om det finnes en lov mot å spre andres bilder, så opplever jeg at den ikke fungerer. Til tross for at politiet sto på, og jeg stolte på dem, ble saken henlagt. Jeg tror det handler om manglende kunnskap på dette spesifikke feltet. Det kan også ha med ressurser og litt manglende vilje å gjøre. Til tross for at mange ble kalt inn til avhør, har jeg inntrykk av at mange slapp unna med å skylde på at de var fulle og ikke husker å ha spredt det, sier Sophie Elise.

Politiet: – Ferdig etterforsket

Politiet bekrefter at de har mottatt en anmeldelse.

– Saken er etterforsket og ble henlagt på bevisets stilling, sier politiadvokat Renate Myhre Medby ved Grønland politistasjon.

Hun ønsker ikke å gå ytterligere inn i detaljene i saken eller svare på spørsmål rundt problemstillingene Sophie Elise reiser.

Sophie Elise tok affære: Varslet foreldre om unggutters trakassering

ISOLERTE SEG: Konfrontasjonene ble så ille at Sophie Elise i en periode ikke orket å gå ut av leiligheten. Foto: ODIN JÆGER VG

Beskyldt for PR-stunt

Det har vært noen tøffe måneder. Falske bilder og rykter om filmer har spredt seg. Mens mange lojale blogglesere har vist støtte, finnes det også dem som har beskyldt Sophie Elise og managementet for selv å spre bildet for å skape PR.

– Derfor er det så frustrerende at saken er henlagt. Sannheten er at dette uten tvil er det verste jeg har opplevd i hele mitt liv. Det har føltes helt håpløst og kan ikke sammenlignes med noe. Jeg er også blitt forsøkt presset for penger av privatpersoner, og folk har truet med å varsle media. Media har for øvrig vært en påkjenning i seg selv. Enkelte har vært skremmende pågående. Jeg har personlig ringt og tryglet redaktører om ikke å omtale saken.

Vil være en stemme

Når Sophie Elise nå velger å fortelle sin historie i VG, er det fordi hun vil rette fokus på et økende samfunnsproblem med lite rettspraksis. Dessuten er hun sterkere nå. Men det har vært en lang, vond prosess med mye fortvilelse.

– Jeg kunne latt være å si noe, men jeg vil at folk skal tenke seg om. Det handler ikke om meg, men jeg kan godt være en stemme i denne saken. Jeg har fått mange meldinger fra andre som har opplevd det samme. Hadde jeg vært 16 år og fikk bildet spredt på skolen min, hadde det kanskje vært enda verre. Folk kan begå selvmord for dette.

Vant bloggpris: Sophie Elise forklarer puppestunt

Feminist om puppestunt: – Smart

Muret seg inne

På det verste orket ikke Sophie Elise å gå ut. Selv om venner og familie støttet og viste forståelse, opplevde hun at fremmede ute på byen eller på bussen konfronterte henne.

– De kunne trykke mobilbildet opp i ansiktet på meg.

Bloggeren føler seg utsatt for et overgrep – at hun er blitt fratatt kontrollen.

– En del av meg, som bare var ment for én annen person, er spredt uten at jeg har bestemt det. Her må det finnes noe i rettsvesenet som gjør at man kan være trygg i en sånn situasjon. Vi leser en sjelden gang om at det har falt en dom, men det er jo fordi det er unntaket og ikke normen.

Fersk dom: Straffet for å vise nakenbilder av eksen

På tross av at saken er henlagt, oppfordrer Sophie Elise alle som opplever det samme, til å anmelde raskt.

– Det er viktig for å øke bevisstheten hos rettsvesenet. Jeg hadde ikke hatt det bedre om jeg ikke hadde anmeldt. Og de som satt i avhør, lærte nok noe. Barn og unge må betro seg til foreldre eller andre voksne, selv om det er pinlig. Og så må foreldre innse at sønnen eller datteren er i en sårbar situasjon, og at situasjonen kan ha oppstått fordi dagens unge har en annen måte å kommunisere på. At det handler om overgrep og ikke skam. Vedkommende har det vondt nok fra før.

Ekspertråd til foreldre: Vis forståelse

– Hvordan forholder du deg til at bildet alltid vil finnes der ute?

– Det er sånn det er, og det må jeg bare forholde meg til. Men det har tatt tid før jeg klarte å tenke det.

Sophie Elise personlighetstestet: – Jeg liker ikke folk egentlig

Ærlig: Viser hvordan kroppen egentlig ser ut

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder