Zsa Zsa Gabor er død

RAMPELYS

Hollywood-legenden ble 99 år gammel.

Publisert: Oppdatert: 19.12.16 07:38

Ifølge TMZ ble hun kjørt til sykehus etter et hjerteinfarkt søndag, men livet sto ikke til å redde. Hun ville fylt 100 år i februar.

Ektemannen Frédéric von Anhalt forteller til nyhetsbyrået AFP at hun døde i sitt hjem med venner og familie rundt seg.

– Alle var der. Hun døde ikke alene, sier Anhalt.

For mange er Zsa Zsa Gabor i dag kanskje mest kjent for sin fargerike livsstil, som opp gjennom årene har ført til både skandaler og rettssaker. Hun har også vært gift hele ni ganger, og regnes som en av de første som «var berømt for å være berømt».

1 av 10I RETTEN: Zsa Zsa Gabor ble i 1989 dømt for å ha slått til en politimann på motorsykkel. Her møter hun pressen etter dommen. Foto: AP

Hun har de siste årene slitt mye med helsen. I 2002 havnet hun i koma etter en bilulykke, og i 2011 måtte divaen amputere beinet.

Filmkjennere husker henne best for innsatsen i Hollywood-produksjoner som John Hustons «Moulin Rouge» fra 1952 og Orson Welles' «Touch of Evil» fra 1958.

Gabor ble født i Budapest i 1917. Hun gikk på skole i Sveits og ble oppdaget av stjernetenoren Richard Tauber, som bidro til at hun fikk debutere på scenen i Wien.

Les også: Zsa Zsa Gabor ville dø hjemme

I 1941 kom hun til USA, der hun året etter giftet seg med hotellkongen Conrad Hilton - oldefaren til Paris Hilton. Sammen fikk de datteren Francesca, som forble Zsa Zsa Gabors eneste barn. Datteren døde i januar i fjor.

Gabor var personlig venn av fem amerikanske presidenter, foruten en lang rekke konger og dronninger.

Hun var politisk engasjert, overbevist republikaner, og en svoren tilhenger av skuespillerkollega Ronald Reagan som senere ble president.

USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger kalte henne «den smarteste kvinne jeg noen gang har møtt».

Kilde: VG/NTB