IKKE ENIG I KRITIKKEN: Harald Eia og Bård Tufte Johansen er enige i at det er visse ting som er vanskelig å spøke om, men de mener ikke at Radioresepsjonen tråkket over streken. Foto:Jørgen Braastad,VG

Eia og Tufte Johansen om Downs-debatten: – Folk blir for lett krenket

Harald Eia (48) og Bård Tufte Johansen (45) har selv fulgt debatten som har rast etter at Radioresepsjonen spøkte om Downs syndrom i forrige uke. De mener ikke at programlederen gikk for langt.

  • Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I forrige uke skrev Aleksander Helmersberg (37) en status på Facebook hvor han fortalte hvordan det stakk i pappahjertet hans da Radioresepsjonen vitset med Downs syndrom. Datteren til Helmersberg, tre år gamle Milla, har Downs syndrom.

Etter innlegget har debatten stormet. Programleder i Radioresepsjonen Tore Sagen la seg langflat, skuespiller Svein André Hofsø Myhre (som selv har Downs syndrom) mente man skulle være forsiktig, mens Radioresepsjonen har blitt kontaktet av flere pårørende som ikke ønsker at de med Downs syndrom skal bli ekskludert fra tøysing.

Ikke dårlige holdninger

Harald Eia og Bård Tufte Johansen er selv komikere, og har blant annet TV Norge-programmet «Brille». De har selv hørt innslaget, og mener ikke at Radioresepsjonen gikk for langt.

– Den debatten har vi diskutert ganske mye. Vi er av den oppfatning av at man her kunne gjort begge deler: Beklaget at han følte seg såret, for det er åpenbart at man blir såret når man har et barn som blir rammet, men dette føler ikke vi var over streken, sier Tufte Johansen før han fortsetter:

– I et improvisert radiotalkshow er det slik, og hvis man sier at det ikke kommer til å skje igjen, så lyver man. Da kan du ikke lage improvisert radio. Det vil helt sikkert skje igjen, og da kommer de sikkert til å legge seg helt flate igjen. Det man må etterstrebe er å hele tiden tenke først «Går dette bra?», og forsøke å gi hjernen et sekund før du snakker. Og så må du ha riktig holdninger. Vi kjenner jo Tore, Steinar og Bjarte, og det har de jo. Det var en «slip of the tongue» - det er ikke snakk om dårlige holdninger.

SKAPTE DEBATT: Programlederne i Radioresepsjonen Steinar Sagen, Bjarte Tjøstheim og Tore Sagen har vært i hardt vær den siste uken. Foto:Nils Bjåland,VG

Komikerne mener selv at Radioresepsjonen ikke nødvendigvis tråkket over grensen for hva som er greit i humorsammenheng, men at folk er blir litt for lett krenket i dag.

– Det må ikke bli verre enn det er nå, mener Eia.

– Dette blir litt «The Simpsons» for meg når ordføreren i Oslo går ut og sier at: «Komikerne dummer seg ut når de gjør narr av folk med Downs Syndrom.» Ja, det gjør de jo hvis de gjør narr av folk med Downs syndrom. Dette var ikke det, sier Tufte Johansen, og Eia er enig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder