HØYTIDELIG: Hertuginne Kate avbildet gjennom bildbinduet på vei til Buckingham Palace. Bildet av prinsesse Diana – med samme hodepynt – er fra 1989. Foto: GETTY ,

Her bruker Kate Dianas favoritt-tiara

Hertuginne Kate (33) har for aller første gang iført seg den store Lover's Knot-tiaraen som hennes avdøde svigermor var så glad i.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Da Kate dukket opp på den årlige og svært så høytidelige diplomatmiddagen på Buckingham Palace tirsdag kveld, var hun iført den såkalte kjærlighetsknute-tiaraen som ingen har brukt offentlig siden Diana hadde den på hodet.

Diplomatmiddagen er blant de aller største begivenhetene for den britiske kongefamilien gjennom året. Kate – som er kjent for å være et moteforbilde – pleier imidlertid svært sjelden å bruke tiara, men dette var altså kvelden hvor hun iførte seg prinsesse Dianas favoritt for første gang.

1986: Prinsesse Diana og Saudi Arabias konge Fahd, som også har gått bort. Foto: Pool , Reuters

Tiaraen har både perler og diamanter, og prinsesse Diana brukte den ved svært mange anledninger før hun omkom i bilulykken i 1997, bare 36 år gammel.

Bryllupsgave

Hodesmykket ble ifølge Daily Mail laget for dronning Mary i 1914 av smykker som allerede fantes i familiens eie. Dronning Elizabeth arvet den i tråd med Marys testamente, og hun brukte den også ved noen få anledninger før hun ga den til prinsesse Diana i bryllupsgave da hun giftet seg med prins Charles i 1981.

2003: – Diana ville aldri skilles

Daily Mail har forsøkt å finne ut hvor tiaraen har befunnet seg etter Dianas død, om dronningen fikk den tilbake, eller om Dianas sønner har oppbevart den. Om Kate nå er tiaraens rettmessige eier, eller om hun bare har lånt den, er altså uvisst.

Hyllest

Uansett tolkes det som en stor hyllest til hennes avdøde svigermor når Kate nå funkler i det samme smykket. Kate, eller Catherine som hun opprinnelig heter, har arvet andre smykker fra Diana. Blant annet ga prins William henne en av morens berømte ringer da de forlovet seg.

Sist Kate brukte tiara, var under en bankett til ære for Kinas presidentpar i oktober. Da falt valget på lotusblomst-tiaraen, som er laget av den avdøde dronningmorens juveler. Hun matchet da det hele med ørepynt hun lånte av dronning Elizabeth.

Kate i vinden: Måtte holde på hatten

Snart syv måneder har gått siden Kate og William fikk sitt andre barn, som har arvet farmorens navn. Charlotte Elizabeth Diana er det yngste tilskuddet i den britiske kongefamilien.

Les også: Kate hedret falne soldater

Og denne: Kate stjal glansen på kongelig bankett

Flere nyheter om prins William og hertuginne Kate

DENGANG DA: Prinsesse Diana og prins Charles på et offisielt portrett i 1985. Diana brukte denne tiaraen ofte. Foto: AP ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder