Derfor skjermer NRK «Skam»-skuespillerne

RAMPELYS

Skuespillerne gjør ikke intervjuer og NRK promoterer ikke programmet: «Skam» er den utradisjonelle TV-serien som omfavnes av de unge.

Publisert: Oppdatert: 16.02.16 13:11

«Skam» er et nettdrama laget av NRK P3, som følger livet til jentegjengen som ikke er høyest oppe på den sosiale rangstigen. Seerne kan følge programmet med små klipp og oppdateringer i sosiale medier, som ender i en episode hver uke.

De unge skuespillerne har kjente fjes, men ukjente navn. Redaksjonssjef Håkon Moslet i NRK skriver i en epost til VG at de skjermer skuespillerne på grunn av alderen deres.

– Jeg håper de kan leve et normalt ungdomsliv, selv om denne serien er så populær, sier han.

NRK er beskjedne med å promotere serien, og vil ikke la VG intervjue skuespillerne.

– Vi ønsker at ungdommene selv skal oppdage serien. Foreløpig har oppmerksomheten i sosiale medier vært veldig effektiv for «Skam», og den bygde seg veldig fint opp gjennom hele første sesongen, forteller Moslet.

Les også: Agnete utredes for bipolar lidelse

Gry Cecilie Rustad er postdoktor ved institutt for Medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, mener det kan være en fordel at skuespillernes ikke synes i offentligheten.

– Da vil karakterene stå sterkere, og det er de som er konstruert til å være de gode rollemodellene for dagens unge, mener hun.

Karakterene er komplekse og har flere lag enn hva som er vanlig i norske tv-serier, mener hun.

– Jentene er rollemodeller, ikke idealer. De kan gjøre feil, men samtidig viser de gode verdier. De fremstår som ekte mennesker, og det ser vi sjelden i liknende serier, forteller hun.

Moslet forteller at de ønsket å lage en serie som kan hjelpe unge til å styrke egen selvfølelse, gjøre dem bevisst på mellommenneskelige mekanismer og vise dem gevinsten av å konfrontere frykten. Det synes spesielt godt i episode sju i første sesong, hvor Noora «disser» tredjeklassegutten jentene har smisket med for å få mer status i skolegården:

«Jeg blir bare nysgjerrig på hva som har skjedd med deg? Når du har så store mindreverdighetskomplekser at det å pisse på følelsene til en liten førstisjente får deg til å føle deg stor og kul»

Squad - stjålet heisnøkkelen #thuglife

Alle reglene i skolegårdens hierarki brytes, samtidig som et forbilde bygges.

– Det varmer å se at «Skam» treffer jenter og gutter på 15, 16 og 17 år i magen, hodet og hjertet. De kjenner seg igjen og føler serien er sann. Samtidig har karakterene og universet en «coolness» over seg som gjør at det er noe å se opp til, mener redaksjonssjef Moslet.

Les også: «Unge Lovende» er ikke lenger ung og lovende

Rustad forteller at scenen viser hvor bunnsolid vennskapet mellom jentene er. I motsetning til i mange andre ungdomsserier hvor jenter egentlig ikke er venner, viser Noora at jenter kan beskytte hverandre.

– Det er så befriende og selvstendighetsgjørende, og ikke minst er den kjempefeministisk. Noora viser seg som et forbilde for alle jenter, mener hun.

bloggen viser man ikke navnene til skuespillerne, instagrambrukerne står i karakterenes navn og viser bildene fra deres liv på Hartvig Nissen videregående skole. Karakterens liv lever i en parallell virkelighet, i et univers som bygges også mellom episodene. Bildene likes, og kommenteres med tagger av venner og «squadgoals». Serien sprer seg i den moderne jungeltelegrafen.

– Vanligvis går man inn i en boble når man ser dramaserier, og boblen den sprekker når episoden er over. Med memes, instagramposter, bloggposter og korte snutter lever «Skam»-universet også etter episoden er ferdig. Mye av styrken og magien til Skam ligger der, forteller Moslet.

I den andre sesongen, som starter fjerde mars, har Noora trådt inn i hovedrollen, som var Evas i første sesong. I tillegg følger serien Sana, Chris og Vilde, som alle går i første klasse på Hartvig Nissen videregående skole. Jentene har «typiske» førsteklasseproblemer: Russebuss, popularitet, forhold, sex, kjærlighetssorg og intriger. Store temaer sett gjennom en 16-årings øyne.

– «Skam» betyr mye for en gruppe som er sulteforet på godt, norsk innhold fra deres virkelighet, forteller Moslet.

Her kan du lese mer om