TRE MERKEDAGER I STORBRITANNIA: Bilder fra bryllupene til f.v: Prins Charles og Lady Diana Spencer, Prins Andrew og Sarah Ferguson, og Prins Edward og Sophie Rhys-Jones Foto: Camera Press/Wenn.com/Pa Photos

Kongelige bryllup i Storbritannia

I Storbritannia har kongelige bryllup vært alt fra storslåtte seremonier til mer beskjedne, rolige begivenheter.

Når prins William gifter seg med Kate Middleton 29. april, skal bryllupet stå i Westminster Abbey. I denne kirken har de aller fleste britiske kongelige giftet seg. Men noen unntak har det vært.

Se grafikk:Slik foregår Prins William og Kate Middletons bryllup

Her følger en oversikt over kongelige bryllup som har funnet sted siden dronning Elizabeth overtok tronen.

Prinsesse Margareth og Antony Armstrong-Jones

6. mai 1960.

Dronning Elizabeths lillesøster Margaret ble nektet å gifte seg med sin store kjærlighet Peter Townsend i 1953, fordi han var en skilt mann.

Hun giftet seg med fotografen Antony Armstrong-Jones, som ble utnevnt til jarlen av Snowdon. Bryllupet ble det første som ble sendt på fjernsyn. Paret ble skilt i 1978, den første skilsmissen i den britiske kongefamilien på flere hundre år.

Les alt om neste ukes prinsebryllup på VG Netts samlesider!

Prinsesse Anne og Mark Phillips

14. november 1973.

Anne var den første av dronning Elizabeths barn som giftet seg da hun sa ja til løytnant Mark Phillips i Westminster Abbey. Philips tok aldri en adelig tittel, et brudd på den kongelige tradisjonen, og deres to barn Peter og Zarah har heller ingen tittel.

Anne og Mark Phillips ble skilt i 1992.

Prins Charles og lady Diana Spencer

29. juli 1981.

«ÅRHUNDRETS BRYLLUP»: Prins Charles og Lady Diana Spencer giftet seg i 1981. Foto: Camera Press

Det ble kalt århundredets bryllup da prins Charles giftet seg med lady Diana. Den storslåtte seremonien ble sendt direkte på TV over hele verden, og i Storbritannia fikk alle fri.

Bryllupet sto i St. Paul-katedralen. Både fordi den er større enn Westminster Abbey og dermed hadde plass til flere gjester, men også fordi prins Charles ikke ville gifte seg i samme kirke der hans nære venn og slektning, lord Mountbatten, var blitt begravet to år tidligere etter å ha blitt drept av IRA.

Charles og Diana fikk to barn, prinsene William og Harry. Paret ble separert i 1992 og skilt i 1996. Diana omkom i en bilulykke i Paris i 1997.

Prins Andrew og Sarah Ferguson

23. juli 1986.

Etter prins Charles og Dianas bryllup var alles øyne rettet mot Charles' yngre bror Andrew og hans muntre og langt fra blyge kjæreste, Sarah Ferguson, bedre kjent som Fergie. Hun var ikke adelig, og datter av en major.

Bryllupet sto i Westminster Abbey, og var nesten like storslått som Charles og Dianas fem år tidligere.

Andrew og Sarah fikk tittelen hertug og hertuginne av York etter bryllupet. De fikk døtrene Beatrice og Eugenie før de ble skilt i 1996. De er imidlertid fortsatt gode venner.

Prinsesse Anne og Timothy Lawrence

2. desember 1992

Anne ble den første britiske kongelige til å gifte seg for andre gang på nesten 90 år da hun ektet marinekaptein Timothy Lawrence. Bryllupet ble en enkel og nedtonet begivenhet der kun familien og nære venner var invitert. Vielsen fant sted i den lokale kirken ved Balmoral slott i Skottland. Dette fordi den engelske kirke ikke tillot skilte å gifte seg igjen, noe kirkene i Skottland gjorde. Paret har ingen felles barn.

Prins Edward og Sophie Rhys-Jones

19. juni 1999.

Da dronning Elizabeths yngste barn, prins Edward, giftet seg med PR-kvinnen Sophie Rhys-Jones, var det en langt mer beskjeden begivenhet enn da hans eldre brødre giftet seg.

De to ga hverandre sitt ja i St. George-kapellet på Windsor slott. Etter vielsen ble Edward utnevnt til jarl av Wessex mens Sophie ble grevinne av Wessex. De har to barn, Louise og James, prinsesse og prins av Wessex.

Prins Charles og Camilla Parker Bowles

9. april 2005.

GIFTET SEG TIL SLUTT: Prins Charles og Camilla Parker Bowles. Foto: Pa Photos

Etter mange, lange år kunne prins Charles endelig gifte seg med sitt livs store kjærlighet Camilla. De to var kjærester før Charles møtte Diana, og hun var den tredje da Diana i et TV-intervju lakonisk sa at «det er tre personer i dette ekteskapet».

Siden begge var skilte, var det diskusjon om hvorvidt Charles og Camilla kunne gifte seg kirkelig. Det ble løst med en borgerlig vielse på rådhuset i Windsor etterfulgt av en kirkelig velsignelse i St. George-kapellet inne på Windsor slott.

Peter Philips og Autum Kelly

17. mai 2008.

Dronning Elizabeths eldste barnebarn, sønn av prinsesse Anne, giftet seg med sin canadiske kjæreste Autum i St. George-kapellet på Windsor slott. Før vielsen måtte katolikken Kelly konvertere til den anglikanske kriken.

Peter Phillips har ingen kongelig tittel eller forpliktelser, og jobber i Royal Bank of Scotland. Paret fikk datteren Savannah, som er dronning Elizabeths første oldebarn, i 2010. (©NTB)

Les også

 1. - William og Kate hadde hemmelig kjærlighetspakt

  (VG) Etter å ha funnet tilbake til hverandre etter bruddet i 2007, inngikk prins William (28) og Kate Middleton (29) en…
 2. William - den «normale» prinsen

  Når prins William fører sin Kate ut av Westminster Abbey håper en hel nasjon at han, som regnes som den mest «normale» i…
 3. Kate - den perfekte prinsesse?

  Prins Williams brud virker å være det perfekte prinsesseemne. Diskré, jordnær og med en akkurat passe dæsj glamour.
 4. - Gjestelisten kan avsløre Kate Middletons brudekjole-designer

  (VG Nett) Kate Middleton kan komme til å velge brudekjole-designer fra Brasil til den store dagen.
 5. Kjendisene klare for bryllup

  (VG Nett) Gjestelisten til det britiske prinsebryllupet er klar - og den er full av celebriteter.
 6. Her ser du best de nygifte i London

  Har du tenkt deg til London for å oppleve den store dagen? Her er oversikten over hvor bryllupskortesjen går, og hvor…
 7. Erkebiskopen ikke bekymret for Kate og Williams ekteskap

  (VG Nett) Erkebiskopen i Canterbury beroliger folket, og mener prins William og Kate Middleton vet hva de skal gjennom…
 8. Kates foreldre møtte dronningen for første gang

  (VG Nett) Kate Middletons foreldre hadde aldri møtt dronning Elizabeth, før hun tirsdag inviterte på lunsj.
 9. Her er Kate Middletons våpenskjold

  (VG Nett) Sammen med designere har Middleton-familien laget et personlig og helt spesielt våpenskjold til Kate Middleton.
 10. - Kate Middleton vil bli plukket fra hverandre i pressen

  Hun er kanskje vakker, rik og forlovet med landets tronarving, men Kate Middleton vekker likevel ikke mye misunnelse…

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder