OPPRØRT AV JAQUESSON: Hilde Skovdahl holder foredrag om egne erfaringer med overvekt, og mener Kari Jaquesson bommer grovt når hun kaller overvektige late. Foto: TV 3

«Charter»-Hilde raser mot Kari Jaquesson

Jaquesson: - Kjempesynd at Hilde føler seg såret

(VG Nett) Hilde Skovdahl mener Kari Jaquesson bør holde seg til «berteslanking». - Hun kan ikke være klar over hvordan overvektige reagerer på uttalelsene hennes, sier Skovdahl.

Hilde Skovdahl (40) er kjent fra TV-serien «Charterfeber», hvor seerne har blitt kjent med den frodige damen med det gode humøret. Men nå er hun forbannet.

Etter å ha vært ute og reist kom hun hjem og fikk lest seg opp på fedmedebatten som har rast etter at fitnessdronning Kari Jaquesson (48) gikk ut og sa at fedme ikke er en sykdom, men at man er feit.

Det fikk Skovdahl til å sette seg ned og skrive et åpent brev til Jaquesson.

LES HELE BREVET FRA HILDE SKOVDAHL HER

- Jeg har ingenting i mot Kari Jaquesson som person. Men jeg trodde ikke hun kunne være så dum i uttalelsene. Jeg er veldig skuffa. Når jeg hører mas om slanking og latskap, så tenker jeg automatisk «jeg er ikke verdt noe» og da begynner jeg å trøstespise, sier Skovdahl, som mener man vektlegger det psykiske altfor lite når man snakker om årsakene til overvekt.

Er det feil å se på fedme som en sykdom?Si din mening i VG Netts protokoll .

I brevet skriver hun blant annet at Jaquesson gir inntrykk av å bare være opptatt av utseende.

«For det første bruker man ikke ord som FEIT når man snakker om mennesker. Jeg skjønner jo tydelig at du dømmer folk kun etter det ytre», skriver Skovdahl i sitt brev.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OMSTRIDT TRIMDRONNING: Kari Jaquesson (48) presiserer at hun aldri har sagt at alle må være slanke. Foto: Linn Kathrin Olsen

- Mye går på det psykiske

- Jeg tror det Jaquesson sier vil få motsatt effekt. Overvektighet har så utrolig mange årsaker, og veldig mye går på det psykiske. Da hjelper det ikke å kalle folk feite og late. Jeg er selv overvektig og kjenner til problemene med det. Men ikke kall meg lat. Jeg blir så provosert. Jeg vet jo nesten ikke hvordan det er å ligge på sofaen, sier Charter-Hilde.

- Må få troen på seg selv

Hun mener mye ville vært løst hvis man fikk overvektige til å skjønne at de er bra akkurat slik som de er, og at eventuell slanking må motiveres av helsemessige gevinster.

- Man må få troen på seg selv og ta tak i problemene man har først. Og så kan man tenke på kiloene, sier Skovdahl, som har en klar formening om hva slags slanking Jaquesson bør holde seg til.

- Hun kan drive med sånn berteslanking. For de som skal gå ned tre til fem kilo. Da kan det hun sier kanskje ha noe fornuftig i seg, sier Skovdahl.

Jaquesson: - Kanskje hennes egne fordommer?

Kari Jaquesson kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Skovdahl.

- Det er kjempesynd at Hilde føler seg såret. Hun må ha dratt disse konklusjonene ut fra en VG-forside, og hun tillegger meg holdninger som jeg ikke har, og som jeg aldri har uttrykt noe sted. Kanskje det er sine egne fordommer hun egentlig uttrykker? sier Jaquesson til VG Nett.

- Det er da merkelig å tro at feit betyr dum eller mindreverdig for henne. For meg er det bare en beskrivelse av en kroppslig tilstand, legger Jaquesson til.

Trimdronningen mener at Skovdahl umulig kan ha lest det opprinnelige blogginnlegget eller intervjuene Jaquesson har gitt i etterkant.

- Hilde har tatt utgangspunkt i en VG-forside, hvor jeg var sitert: «Feite er late - ikke syke». Men dette er ikke et sitat fra meg. Jeg har heller aldri sagt at alle må være slanke. Man skal være fornøyd med den man er. Men er man overvektig og ikke ønsker å være det, så er det ikke utenfor ens kontroll. Fedme er ikke noe man er rammet av, presiserer Jaquesson.

Hun legger til at hun har full forståelse for at livsstilsendring kan være veldig vanskelig. - Det er derfor jeg etterlyser samfunnsengasjement, forklarer Jaquesson, som også opplyser om at hun har sendt en privat mail til Skovdahl.

Avviser fordommer

Skovdahl benekter overfor VG Nett at det er hennes egne fordommer som kommer til overflaten, som Jaquesson antyder.

- Jeg har ikke fordommer til noen ting her i livet. Jeg går inn i livet med armene bak, så det vil jeg ikke ha på meg, sier Skovdahl, som bekrefter at hun har fått en mail fra Jaquesson.

- Det stemmer også at jeg ikke hadde lest bloggen til Kari da jeg skrev brevet, men jeg leste det etterpå. Da fant jeg ordet «feit» ti ganger. Så jeg står fortsatt for innholdet i brevet, forklarer Skovdahl.

- Nedverdigende

Hun mener «feit» er et nedverdigende ord.

- Det er som å spytte på en, mener «Charter»-Hilde.

Hun legger til at hun beundrer Jaquesson for at hun er så tynn og slank, og at hun har så stor kontroll.

- Men hun aner ikke hvor mye sorg og fortvilelse som ligger bak hos andre mennesker, mener Skovdahl.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Les også

 1. Helseministeren inn i fedmedebatten: - Ingen enkel løsning

  (VG Nett) Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil både behandle fedme og jobbe forebyggende for å hindre overvekt.
 2. Charter-Hilde med åpent brev til Kari Jaquesson: - Hold deg til berteslanking

  (VG Nett) Hilde Skovdahl, kjent fra Charterfeber, reagerer på Kari Jaquessons fedmeutspill og har skrevet et åpent brev…
 3. Kari troner på treningstoppen

  Kari Jaquesson økte inntektene sine med en halv million kroner fra 2008 til 2009, og tjener desidert mest av de…
 4. Trimdronning flesker til mot slankekonge

  (VG Nett) Fedon Lindberg er bare ute etter å tjene penger på folks fedme med et opplegg som ikke fungerer, mener…
 5. Høyre-topp: - Fedme er et personlig ansvar

  (VG Nett) Lederen for Stortingets helsekomité, Bent Høie (H), mener at mange som sliter med overvekt går for langt i…
 6. - Fedme er en sykdom, og har en lapskaus av årsaker

  (VG Nett) Doktorgradstudent Magnus Strømmen ved NTNU advarer Kari Jaquesson mot å koke fedmeproblemet ned til et…
 7. Kari Jaquesson: «Man HAR ikke fedme, man ER feit»

  (VG Nett) Kari Jaquesson (48) sier vi må slutte å se på fedme som en sykdom og avviser at enkelte har mer anlegg for…
 8. Tufte Ils Lars Olav veide 180 kg: - Latskap

  (VG Nett) Lars Olav Karlsen (34) fra Tufte IL mener latskap er årsaken til at han ble feit.
 9. Landsforeningen for overvektige opprørt over Jaquesson

  (VG Nett) Leder Jørgen Foss (21) i Landsforeningen for overvektige synes Kari Jaquessons utspill om fedme er for…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder