Foto: Line Møller

Stian Sandø: – Kunne endelig cashe inn på å være jovial utlending

RAMPELYS

De eksistensielle spørsmålene har kvernet rundt i hodet på Stian Sandø (26) helt siden han var 13 år og mistet venninnen sin på tragisk vis. Nå er han med på å lede «Sommeråpent» – og går snart inn i rollen som guru.

Betalt innhold
Publisert:

– Ser du at skjegget begynner å bli langt?

Stian Sandø drar seg i hårstubbene. Han forteller at han er i ferd med å gå inn i rollen som guru. Ikke på et teater, i et TV-program eller i en film. Sandø skal bli guru i det virkelige liv.

Han skal vente til skjegget har grodd godt, før han hver morgen skal tre på seg en tunika av lin, sette på seg de runde brillene han allerede har gått til innkjøp av og gå ut i verden som guru.

– Det er et personlig initiativ. Et slags sosialt eksperiment, forklarer han entusiastisk.

– Det begynte med at jeg startet et veddemål om å ikke klippe meg eller ta skjegget eller barten etter «Farmen Kjendis». Men målet er å vise kjærlighet i verden. Kanskje man blir hørt i større grad hvis man ser ut som en guru? Nå er jeg veldig opptatt av filosofi, og dette er en look som passer til det.

Vi møter ham i Forskningsparken i Oslo. Det er her han stort sett holder til når han ikke er på TV eller i Trondheim, hvor han bor og jobber. Sandø er en hai etter entreprenørskap og teknologi. Til daglig arbeider han og en kameratgjeng med appen «Flare», den som skal gjøre det enklere å få hjelp hvis du er i fare, og som de har utviklet fra scratch.

Egentlig har han bare siste innspurt igjen før han kan kalle seg sivilingeniør. Om han noen gang kommer dit, er en annen sak.

Det å få appen ut til folket tar nesten alt av tid han har. Denne uken har han likevel takket ja til å gå i Jotunheimen med Lars Monsen for «Sommeråpent» på NRK. Han forteller at han bare måtte gjøre det, selv om TV-jobbingen er som hobby å regne. Det var jo Lars Monsen!

– Jeg kunne jo ikke si nei til å gå tur med ham! Er du gæren, sier han og vipper på den svarte skyggeluen.

– Tenk så mange gode samtaler jeg kan ha med den mannen!

Malaysia, Kina, India, Jemen og Langhus

Sandø ble kjent for de fleste, særlig den yngre generasjon, da han ble programleder i «Newton» på NRK Super 2014. Han studerte ved NTNU i Trondheim på den tiden og sto på i fritiden for å bli bedre på kommunikasjon. Han så utlysningen til NRK, og tenkte:

«Endelig kan jeg cashe inn på å være jovial utlending.»

– Jeg er jo en jovial utlending, så jeg antok at jeg ville ha en mulighet. Da jeg ble kalt inn, skjønte jeg at jeg kunne lære enormt mye om kommunikasjon, så jeg dro på for å få være med videre, sier han.

– Altså, jeg er halvt norsk og halvt litt-av-hvert-fra-Asia, forklarer han og ramser opp familiehistorien.

– Faren min er norsk. Moren min er asiatisk. Hun kommer fra Malaysia. Men det viser seg at jeg via henne er kvart kinesisk, 1/32 del inder og har litt fra Jemen. Men jeg er oppvokst i Ski, altså.

Han kaver seg opp og nesten roper:

– Nei, nei, nei – stryk det siste! Jeg er fra Langhus! Det er en vesensforskjell! Langhus!

Overfalt, voldtatt og drept

Det var der han bodde da han som 12-åring ble totalt hektet på dataspillet World of Warcraft og spilte i gjennomsnitt åtte timer om dagen frem til han var 18 år og interessen for entreprenørskap tok ham. («Skolen gikk greit, selv om jeg stort sett satt på gutterommet og var helt hektet på spillingen»).

Det var også der han bodde da han mistet sin ett år eldre venninne på forferdelig vis. Sandø har tidligere fortalt historien. Hennes og hans familie ble venner via det malaysiske miljøet i Oslo. Hun og familien flyttet etter hvert til Spania. Der, i et nabolag og på vei til skolebussen, ble 13-åringen overfalt, voldtatt og drept.

Sandø fikk den tunge beskjeden to dager før sin egen 12-årsdag.

– Det er så hardt, sier han og blir stille i noen sekunder. Han retter seg selv og sier:

– Jeg har sagt det høyt så mange ganger, så jeg blir ikke følelsesmessig satt ut av å snakke om det. Men det er så hardt å si ordene. Overfalt. Voldtatt. Drept. Hun var bare et barn.

– Hva gjorde hendelsen med deg?

– Akkurat da … jeg vet ikke helt. Jeg vet ikke om jeg forsto alt. Jeg var 12 år og visste ikke hva voldtekt var. Jeg skjønte at hun var død. Men jeg har tenkt mye på det i ettertid. Det er først senere jeg har forstått at det må ha påvirket meg.

– Hvordan da?

– Jeg hadde en eksistensiell krise da jeg var 13 år gammel. Kanskje hadde den en sammenheng med det som hendte henne, jeg vet ikke. Jeg begynte å tenke mye på hva som er meningen med livet, hvorfor vi er her, hvorfor noen agerer som de gjør. Alle de greiene der, sier han.

Hva er lykken?

«De greiene der» tenker han fortsatt på. Sandø filosoferer mye. Akkurat nå om lykke og naturfilosofen Epicurus’ tanker.

– Lykkebegrepet er veldig interessant, for hva er egentlig lykke? Jeg ser for meg at det er å kunne la alt av stress fare, akseptere at alt har en sammenheng, fokusere og gå etter det som gjør deg og de rundt deg godt. Det er mye humor der.

– Hvordan da?

– Folk snakker om lykken. Leter etter den. Alle er enige om at det handler om å ha tid med barna. Så pusser de opp kjøkkenet, som igjen gjør at de må tjene mer for å betale alt og får mindre tid med ungene. Hvor mye lykke gir egentlig et nytt kjøkken?

Selv er han på let etter en bondegård eller et småbruk. Et idyllisk sted utenfor en av storbyene, såpass stort at idyllen huser elleve kamerater, de han i dag bor i kollektiv med.

– Og kjæresten?

– Absolutt. Hun skal selvsagt få være med, hvis hun vil.

Han vet ikke helt hvor lenge han og Anjani har vært sammen. Han sier de har de samme verdiene og de samme hippietankene. Derfor liker de visst heller ikke å definere forholdet i tid.

– Du kan skrive to år.

– Hva skal du gjøre på gården?

– Se på trærne. Jeg er veldig glad i trær. Omgivelsene rundt oss skal være grobunn for samtalene. Jeg tror at lykken ligger rett foran oss, hvis vi har det rette fokuset. Det ultimate er å ikke bli stresset av noe. La alt fare rett forbi, sånn som Aune Sand evner. Han er det mennesket han vil være, og ingenting biter på ham. Det er også målet mitt. Å se at stresset kommer, la det treffe i pannen og skli vekk på hver side av hodet, sier han og slår seg på pannen.

Poff! Borte. Det er litt av motivasjonen for å gå inni gururollen. For å trene på bare å være.

Han møtte Aune Sand under «Kjendis Farmen» på TV 2. Sandø mente han hadde mye å lære av den omdiskuterte dikteren og levemannen. Han sier han blir inspirert av måten Sand ser alt det vakre rundt seg, i alt som lever.

– Her kommer jeg tilbake til teknologien. Jeg er jo i utgangspunktet helt ekstremt teknologioptimist, men mener også at teknologien har dratt oss mennesker lengre fra hverandre enn noen gang, sier Stian Sandø.

– Visst er det fint at du kan bruke telefonen din til å ringe moren din på andre siden av kloden. Men alt i alt har det gjort at vi sitter i hver vår verden og mister muligheten til å trene opp empatien.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om